TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
Absolwent kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka oraz nauk technicznych i ekonomicznych. Jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz kontroli jakości żywności i zapewnienia jej bezpieczeństwa.
Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, w zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności oraz żywieniem człowieka, a także w szkolnictwie zawodowym (po uzupełnieniu odpowiedniego wykształcenia pedagogicznego). Umie organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną.
Absolwent posiada kwalifikacje z zakresu żywienia człowieka zdrowego i zagrożonego, bądź dotkniętego chronicznymi chorobami niezakaźnymi. Posiada wiedzę w zakresie profilaktyki leczniczej, umożliwiającej organizowanie żywienia indywidualnego i zbiorowego, dostosowanego odpowiednio do wieku i stanu zdrowia, a także prowadzić edukację żywieniową.
Zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka. Potrafi posługiwać się techniką komputerową w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem. Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.
ZWIŃ
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia I stopnia stacjonarne
Studia II stopnia stacjonarne
Studia I stopnia niestacjonarne
Studia II stopnia niestacjonarne
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
DIETETYKA⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku • 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne
Pokaż więcej
ZWIŃ
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku dietetyka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
STUDIA II STOPNIA
Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
BROWARNICTWO I SŁODOWNICTWO⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
Studia w Krakowie - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - kierunek studiów browarnictwo i słodownictwo
Absolwent posiada wiedzę i umiejętności z zakresu technologii browarniczej i słodowniczej, jest specjalistą z zakresu projektowania produktów, podstaw inżynierii i techniki, kontroli jakości oraz utrzymania higieny w zakładzie produkcyjnym.
Absolwent jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w zakładach produkujących piwo (w skali rzemieślniczej, regionalnej, jak i przemysłowej) oraz słód i inne surowce browarnicze, zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z planowaniem i zarządzaniem produkcją browarniczą, a także zna zagadnienia formalno-prawne w tym segmencie działalności gospodarczej. Ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia, zna język obcy oraz umie posługiwać się językiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.
Studia II stopnia na kierunku Browarnictwo i słodownictwo z Projektu „Zrównoważony Rozwój Uczelni” są współfinansowane przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach POWER.
Podstawą kwalifikacji na studia II stopnia na kierunku Browarnictwo i słodownictwo jest uzyskanie dyplomu z tytułem zawodowym inżyniera na kierunku, na który się ubiegają lub z tytułem zawodowym, inżyniera, magistra lub magistra inżyniera na kierunku pokrewnym. Za kierunek pokrewny uznaje się taki, na którym zrealizowane są wszystkie kompetencje inżyniera, a efekty kształcenia w zakresie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych uzyskane na studiach pierwszego stopnia pokrywają się co najmniej w 50% z efektami kształcenia obowiązującymi na kierunku, na który ubiega się kandydat.
Kandydaci posiadający dyplom z tytułem zawodowym kierunku pokrewnego są zobowiązani do uzupełnienia efektów kierunkowych wnosząc odpłatność za każdy uzupełniany przedmiot nie objęty planem studiów. Nabór na studia drugiego stopnia odbywa się na podstawie oceny uzyskanej na dyplomie, w przypadku nierozstrzygnięcia rozpatrywana jest średnia z ocen wykazanych w suplemencie. Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji dostępne są na stronie internetowej Uniwersytetu oraz Wydziału).
Studia prowadzone przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku Browarnictwo i Słodownictwo otrzymał certyfikat "Studia z Przyszłością".
ZWIŃ
STUDIA I STOPNIA
W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku browarnictwo i słodownictwo brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
biologia, chemia, fizyka i astronomia, matematyka
Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
FOOD TECHNOLOGY AND HUMAN NUTRITION⋮ |
Rekrutacja |
stopień: (II) czas trwania: 1,5 roku
tryb: stacjonarne
Pokaż więcej
General information
Graduates in Food Technology and Human Nutrition are equipped with knowledge and skills in technical, technological, nutritional, and economic science. They are educated to be specialists experienced in food processing, food preservation, and storage as well as in food quality control.
The graduates can therefore occupy engineering positions in enterprises, companies, or institutions engaged in the processing, control, or distribution of food as well as be employed as specialists in human nutrition. Graduates are skilled to organize production, including machinery and equipment selection, and perform economic analyses. They know the principles of the food market and product marketing as well as services which relate to the food technology and human nutrition.
ZWIŃ
Wymagania rekrutacyjneSpecjalności
Studia II stopnia stacjonarne
STUDIA II STOPNIA
Szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ
Informacje mogą ulec zmianie. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Studiowałam na WTZ dietetyke. Dziedzina zawierająca wiedzę z zakresu medycyny jak i chemii, technologii produkcji żywności co jest podstawą aby wiedzieć jak żywność w rzeczywistości od postaw jest tworzona i jakim procesom podlega. Mimo dużej ilości godzin na temat produkcji, składów żywności itp. Spory zakres to zajęcia odbywające się w szpitalu z którym uczelnia współpracuje gdzie wykłady prowadzili lekarze ze szpitala Jana Pawła II oraz szpitala uniwersyteckiego im. Kopernika. Zdobyty tytuł na kierunku dietetyka - lider kształcenia mówi sam za sobie. Dużo praktycznej wiedzy na tym wydziale na pewno dowiecie się dokładnie co to jest żywność jakie ma znaczenie i zastosowanie.
Uczelnia na wysokim poziomie. WTŻ to wydział górujący na Rolniczym. Jeśli masz jakąś wiedzę w dziedzinach chemii to zapraszamy. Wspaniała atmosfera, a władze wydziału niezastąpione !!! :)
DB
Zgadzam się z Karo. I jeszcze dopowiem od siebie, że na wydziale jest naprawdę fajna kadra. Cud, miód i orzeszki. : )
Technologia Żywności to fajny kierunek i nie tak łatwy, jak mogłoby się wydawać. Dużo techniki i chemii :)
może być, nic więcej w temacie
Studia I stopnia:
Studia II stopnia:
Studia I stopnia:
Studia II stopnia: