• BIOGOSPODARKA

    Rekrutacja

    stopień: (I) czas trwania: 3,5 roku
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    tryb studiów: stacjonarne
    typ studiów: I stopnia
    czas trwania: 3,5 roku
    tytuł zawodowy: inżynier
    Studia w Łodzi - Politechnika Łódzka - kierunek studiów biogospodarka

    Biogospodarka to zrównoważone wykorzystanie biologicznych zasobów odnawialnych w celu tworzenia dóbr i usług. Czy wiesz, że ta gałąż gospodarki z roku na rok zyskuje coraz większe znaczenie w Polsce i na świecie?

    Ten kierunek został uruchomiony w odpowiedzi na wzrastające zapotrzebowanie na ekspertów z zakresu innowacyjnych procesów, ograniczających uzależnienie od paliw kopalnych oraz przyczyniających się do poprawy równowagi ekonomicznej i środowiskowej produkcji podstawowej i przemysłu przetwórczego. Jeśli  chcesz zostać specjalistą poszukiwanym na rynku pracy to ten kierunek jest właśnie dla Ciebie!

    Biogospodarka to kierunek dla mobilnych. To unikatowy kierunek międzyuczelniany, realizowany w ramach porozumienia o współpracy UT3, pomiędzy trzema uczelniami technicznymi, tj. Politechniką Łódzką, Politechniką Warszawską i Wojskową Akademią Techniczną.

    Każda z uczelni prowadzi rekrutację na ten kierunek indywidualnie, a studenci będą realizować wspólny program kształcenia: trzy pierwsze semestry w macierzystej uczelni, następne trzy semestry, tzw. rotacyjne, będą realizowane odpowiednio: w PŁ (sem. IV), PW (sem. V) i WAT (sem. VI). Ostatni semestr, dyplomowy (sem. VII), będzie realizowany w  macierzystej uczelni. Absolwenci kierunku biogospodarka otrzymają wspólny dyplom ukończenia studiów inżynierskich trzech uczelni. Jeśli jesteś otwarty na nowe wyzwania, to kierunek właśnie dla Ciebie!

    WYŚWIETL WIĘCEJZWIŃ

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia II stopnia stacjonarne

    • Biotechnologia przemysłowa w biogospodarce

    STUDIA I STOPNIA

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku biogospodarka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
    biologia, chemia, fizyka, język obcy, matematyka

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

  • BIOGOSPODARKA ZRÓWNOWAŻONA

    Rekrutacja

    stopień: (II) czas trwania: 1,5 roku
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    tryb studiów: stacjonarne
    typ studiów: II stopnia
    czas trwania: 1,5 roku
    tytuł zawodowy: magister inżynier
    Studia w Łodzi - Politechnika Łódzka - kierunek studiów biogospodarka zrównoważona

    Biogospodarka zrównoważona to interdyscyplinarny kierunek o unikatowych celach i efektach kształcenia. Ideą kierunku studiów jest nie tylko przekazanie specjalistycznej wiedzy, ale przede wszystkim wykształcenie umiejętności kreatywnego myślenia ukierunkowanego na budowanie konkurencyjnej, innowacyjnej gospodarki opartej na technologiach wykorzystujących najnowsze osiągnięcia nauki i techniki.

    Kierunek biogospodarka zrównoważona został stworzony z uwzględnieniem sugestii przedstawicieli przemysłu na temat zmieniającego się rynku pracy i wymagań w stosunku do przyszłych absolwentów. Jest odpowiedzią na wciąż rosnące zapotrzebowanie na ekspertów z zakresu nowych uregulowań prawnych, ekonomii bioproduktu i procesów zachodzących w gospodarce.

    WYŚWIETL WIĘCEJZWIŃ

    Wymagania rekrutacyjne

    STUDIA II STOPNIA

    Kandydaci na studia drugiego stopnia będą klasyfikowani na podstawie:1. oceny wpisanej w dyplomie ukończenia studiów wyższych2. oceny z rozmowy kwalifikacyjnej.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

  • BIOTECHNOLOGIA

    Rekrutacja

    stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku lub 2 lata
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    tryb studiów: stacjonarne
    typ studiów: I stopnia II stopnia
    czas trwania: 3,5 roku 1,5 roku lub 2 lata
    tytuł zawodowy: inżynier magister inżynier
    Studia w Łodzi - Politechnika Łódzka - kierunek studiów biotechnologia

    Jeśli interesujesz się najnowszymi osiągnięciami biologii, chemii, farmacji, czy medycyny i do tego jesteś ambitny, a przede wszystkim chcesz się rozwijać – to studia na kierunku biotechnologia są właśnie dla Ciebie. Biotechnologia uważana jest za jedną z najbardziej innowacyjnych i strategicznych dziedzin nauki dla rozwoju gospodarczego oraz cywilizacyjnego.

    Na tym kierunku zdobędziesz wiedzę i umiejętności, które umożliwią swobodne poruszanie się w interdyscyplinarnym obszarze, jakim jest biotechnologia. Poznasz tajniki biochemii, mikrobiologii, inżynierii genetycznej, biologii molekularnej, czy bioinformatyki. Konstrukcja programu kształcenia uwzględnia najnowsze rozwiązania technologiczne oraz osiągnięcia naukowe związane z biotechnologią.

     

    WYŚWIETL WIĘCEJZWIŃ

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Biokataliza stosowana
    • Bioaktywne fitozwiązki
    • Mikrobiologia techniczna
    • żywność i napoje fermentowane

    Studia II stopnia stacjonarne

    • Biotechnologia molekularna i przemysłowa
    • Mikrobiologia stosowana i technologia fermentacji

    STUDIA I STOPNIA

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku biotechnologia brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
    biologia, chemia, fizyka, język obcy, matematyka

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

    STUDIA II STOPNIA

    Kandydaci na studia drugiego stopnia będą klasyfikowani na podstawie: 1. oceny wpisanej w dyplomie ukończenia studiów wyższych 2. oceny z rozmowy kwalifikacyjnej.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

  • INDUSTRIAL BIOTECHNOLOGY

    Rekrutacja

    stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    tryb studiów: stacjonarne
    typ studiów: I stopnia II stopnia
    czas trwania: 3,5 roku 1,5 roku
    tytuł zawodowy: inżynier magister

    Studia w Łodzi - Politechnika Łódzka - kierunek studiów industrial biotechnology

    Program jest realizowany w ramach Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Industrial Biotechnology jest kierunkiem prowadzonym całkowicie w języku angielskim, który łączy nauki biologiczne i techniczne w celu praktycznego wykorzystania zdolności enzymów, organizmów i komórek dla otrzymywania produktów o wartości dodanej.

    Industrial Biotechnology to kierunek dla osób, które interesują się wykorzystywaniem układów biologicznych, żywych organizmów oraz enzymów do tworzenia lub modyfikowania określonych produktów lub procesów technologicznych.

    Na tych studiach, poznając molekularne mechanizmy rządzące procesami zachodzącymi w żywych organizmach, oddziałujących na środowisko, student będzie potrafił skonstruować nowoczesne, ekologiczne bioprodukty, wytworzyć bioenergię i zaprojektować zrównoważone procesy w przemyśle spożywczym, chemicznym, farmaceutycznym, energetycznym i ochronie środowiska.

    Interdyscyplinarny program kształcenia został dobrze oceniony przez pracodawców z sektora life-science i pozwala studentowi tego kierunku na sprecyzowanie własnych zainteresowań oraz świadome podjęcie decyzji o dalszym rozwoju zawodowym.

    WYŚWIETL WIĘCEJZWIŃ

    Wymagania rekrutacyjne

    STUDIA I STOPNIA

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku industrial biotechnology brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
    biologia, chemia, drugi język obcy, fizyka, język angielski, matematyka

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

    STUDIA II STOPNIA

    Kandydaci na studia drugiego stopnia będą klasyfikowani na podstawie: 1. oceny wpisanej w dyplomie ukończenia studiów wyższych 2. oceny z rozmowy kwalifikacyjnej.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

  • MENEDŻER ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA

    Rekrutacja

    stopień: (I) czas trwania: 3 lata
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    tryb studiów: stacjonarne
    typ studiów: I stopnia
    czas trwania: 3 lata
    tytuł zawodowy: licencjat

    Studia w Łodzi - Politechnika Łódzka - kierunek studiów menedżer żywności i żywienia

    Jeśli chcesz organizować przedsięwzięcia w branży hotelarskiej i gastronomicznej, to ten kierunek jest właśnie dla Ciebie. Wiedzę zdobędziesz od specjalistów z dwóch wydziałów Politechniki Łódzkiej: Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności oraz Wydziału Zarządzania i Inżynierii Produkcji.

    Dzięki temu zyskasz pogłębioną wiedzę z zakresu technologii żywności i żywienia, jak i zarządzania i marketingu. W przyszłości będziesz mógł zarządzać obsługą firm gastronomicznych z branży hotelarskiej, kateringowej, agroturystycznej, itp., a także przygotowywać ofertę handlową dla różnych grup odbiorców. Konstruowanie posiłków zgodnie z zaleceniami żywieniowymi i dietetycznymi nie będzie miało przed Tobą tajemnic.

    Z powodzeniem poprowadzisz produkcję gastronomiczną w oparciu o systemy kontroli jakości, a także pokierujesz pracą zespołu pracowników. A jeśli zdecydujesz się na prowadzenie własnej działalności gospodarczej, nie braknie ci kreatywności i wiedzy marketingowej, by skutecznie promować swoją firmę.

    WYŚWIETL WIĘCEJZWIŃ

    Wymagania rekrutacyjne

    STUDIA I STOPNIA

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku menedżer żywności i żywienia brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
    biologia, chemia, fizyka, język obcy, matematyka

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

  • TECHNOLOGIA KOSMETYKÓW

    Rekrutacja

    stopień: (II) czas trwania: 1,5 roku lub 2 lata
    tryb: stacjonarne
    Pokaż więcej

    tryb studiów: stacjonarne
    typ studiów: II stopnia
    czas trwania: 1,5 roku lub 2 lata
    tytuł zawodowy: magister inżynier
    Studia w Łodzi - Politechnika Łódzka - kierunek studiów technologia kosmetyków
     

    Marzysz o pracy w laboratorium kosmetycznym, ale brakuje Ci wiedzy i doświadczenia?

    Chcesz otworzyć własną firmę kosmetyczną, ale nie wiesz jak to zrobić?

    A może komponujesz kosmetyki dla siebie, a planujesz zająć się tym zawodowo?

    Jeśli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałaś/-łeś twierdząco, mamy dla Ciebie propozycję. To studia II stopnia o profilu praktycznym na kierunku Technologia kosmetyków – pierwszym i wciąż jedynym takim w Polsce.

    Nauczymy Cię recepturowania oraz kompleksowej analizy kosmetyków. Dowiesz się jak zaplanować etapy procesu produkcyjnego oraz jak zadbać o efektywną dystrybucję gotowych produktów, a wszystko w zgodzie z obowiązującym w Polsce i Europie prawem kosmetycznym. Zdobytą wiedzę wykorzystasz podczas trzymiesięcznych praktyk zawodowych, oferowanych przez partnerów studiów – prestiżowe firmy z branży kosmetycznej.

    Niezależnie od tego czy jesteś po studiach inżynierskich czy licencjackich, dajemy Ci szansę zdobycia dyplomu magistra inżyniera w ciągu odpowiednio 3 lub 4 semestrów nauki.

    Oferujemy różnorodny system edukacji, obejmujący wykłady, ćwiczenia oraz seminaria, ale przede wszystkim liczne zajęcia laboratoryjne i projektowe, prowadzone przez wybitnych wykładowców, od lat ściśle współpracujących z branżą kosmetyczną.

    Tego typu interdyscyplinarne studia znajdziesz tylko na Politechnice Łódzkiej.

    WYŚWIETL WIĘCEJZWIŃ

    Wymagania rekrutacyjne

    STUDIA II STOPNIA

    Kandydaci na studia drugiego stopnia będą klasyfikowani na podstawie: 1. oceny wpisanej w dyplomie ukończenia studiów wyższych 2. oceny z rozmowy kwalifikacyjnej.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

  • TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

    Rekrutacja

    stopień: (I) (II) czas trwania: 3,5 roku • 4 lata • 1,5 roku lub 2 lata
    tryb: stacjonarne, niestacjonarne
    Pokaż więcej

    tryb studiów: stacjonarne niestacjonarne
    typ studiów: I stopnia II stopnia I stopnia
    czas trwania: 3,5 roku 1,5 roku lub 2 lata 4 lata
    tytuł zawodowy: inżynier magister inżynier inżynier
    Studia w Łodzi - Politechnika Łódzka - kierunek studiów technologia żywności i żywienie człowieka

    Interesują Cię sekrety żywności i odżywiania? Lubisz przeprowadzać eksperymenty i chciałbyś opracować zupełnie nowe produkty i procesy? Studia inżynierskie z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka są dla Ciebie idealne! Zostaniesz inżynierem specjalistą w branży spożywczej, poznasz wszystkie zasady zdrowego żywienia!

    Duża ilość zajęć laboratoryjnych pozwoli Ci na zastosowanie zdobytej wiedzy teoretycznej oraz nabycie umiejętności praktycznych. Zostaniesz specjalistą w zakresie wytwarzania, utrwalania, przechowywania, analizy i oceny jakości surowców oraz produktów spożywczych.

    Poznasz tajniki technologii skrobi i cukiernictwa, piekarstwa, owocowych i warzywnych, produktów zapachowych i surowców kosmetycznych oraz wielu innych. Przechowywanie oraz dystrybucja żywności nie będą miały przed Tobą tajemnic. Poznasz zasady tworzenia, projektowania nowych produktów żywnościowych na rynku.

    WYŚWIETL WIĘCEJZWIŃ

    Wymagania rekrutacyjneSpecjalności

    Studia I stopnia stacjonarne

    • Inżynieria i analiza żywności
    • Surowce i produkty żywnościowe

    Studia II stopnia stacjonarne

    • Bezpieczeństwo i jakość żywności
    • Projektowanie żywności i procesu technologicznego

    Studia I stopnia niestacjonarne

    • Inżynieria i analiza żywności
    • Surowce i produkty żywnościowe

    STUDIA I STOPNIA

    W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:
    biologia, chemia, fizyka, język obcy, matematyka

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

    STUDIA II STOPNIA

    Kandydaci na studia drugiego stopnia będą klasyfikowani na podstawie: 1. oceny wpisanej w dyplomie ukończenia studiów wyższych 2. oceny z rozmowy kwalifikacyjnej.

    Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Informacje mogą ulec zmianie. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Politechnika Łódzka

Opinie (7)

klsauda Ocena odpowiedz

W dzisiejszych czasach ludzie coraz częściej zwracają uwagę na to, co jedzą. To sprawia, że zapotrzebowanie na specjalistów w dziedzinie technologii żywności rośnie. Studiuję na Politechnice Łódzkiej, aby zostać takim specjalistą

kasia Ocena odpowiedz

Studiując na Politechnice Łódzkiej spotkałam ludzi podobnych do siebie. To równie ważne co poziom nauczania, czy prestiż uczelni. Politechnika Łódzka to, po prostu, świetne miejsce do nauki i rozwoju osobistego

jowi Ocena odpowiedz

Politechnika Łódzka to był mój pierwszy wybór. I trzymałam się tej zasady, że pierwsza opcja, pierwszy pomysł bywa najlepszy. I nie myliłam się. Politechnika Łódzka to prestiżowa uczelnia, która funkcjonuje dzięki ludziom, którzy mają pasję i chętnie się nią dzielą ze studentami

justyna Ocena odpowiedz

Biotechnologia to taka dziedzina, która wpływa na wszystkich i dlatego jest taka ciekawa. Ale nawet najciekawszą wiedzę można przekazać w nudny i nieciekawy sposób. Na Politechnice Łódzkiej uczą ludzie pełni pasji, żyjący swoją dyscypliną naukową. To widać na prowadzonych przez nich zajęciach. To prawdziwa przyjemność uczyć się na tej uczelni

malwina Ocena odpowiedz

Politechnika Łódzka to znacząca uczelnia w kraju i uzyskany na niej dyplom potrafi otworzyć wiele drzwi. Największym walorem Politechniki Łódzkiej jest nowoczesna wiedza, czyli taka, którą rzeczywiście absolwent będzie miał okazję wykorzystać

kasia Ocena odpowiedz

Politechnika Łódzka to czołówka kształcenia wyższego. Od dawna o tym wiedziałam i koniecznie chciałam studiować właśnie na tej uczelni. Wszystkie opinie się potwierdziły. Na Politechnice Łódzkiej zdobywam nowoczesną wiedzę, dostosowaną do wymagań rozwijającego się rynku pracy

Anonim Ocena odpowiedz

Bardzo ludzkie podejście do studentów.