Dietetyka i ekologiczna żywność to swego rodzaju odpowiedź na dynamicznie zmiany zarówno na rynku pracy, jak i w umysłach ludzi. Coraz więcej z nas zwraca uwagę na jakość spożywanej żywności i stara się prowadzić swoje życie w sposób ekologiczny. Jako student tego przyszłościowego kierunku nauczysz się oceny potrzeb żywieniowych osób w zależności od ich płci, wieku i aktywności fizycznej, będziesz wiedział w jaki sposób komponować posiłki dostosowane w sposób indywidualny do danej jednostki.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
Kierunek dietetyka i ekologiczna żywność w Krakowie możesz realizować w ramach studiów drugiego stopnia. Podczas edukacji zdobędziesz niezbędne kwalifikacje, które pozwolą ci uzyskać dyplom z tytułem magistra. Twoja nauka potrwa dwa lata.
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Podczas edukacji na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność w Krakowie nauczysz się właściwego rozpoznawania potrzeb żywieniowych człowieka, w zależności od jego aktywności, wieku i płci, zrozumiesz społeczne potrzeby w zakresie żywienia, a ponadto zdobędziesz niezbędne kompetencje interpersonalne, które umożliwią ci nawiązanie współpracy ze specjalistami pokrewnych dziedzin.
Jako student posiądziesz wiedzę na temat optymalnych warunków przechowywania żywności określonego typu, a co więcej, zrozumiesz funkcjonowanie ludzkiego metabolizmu, zgłębisz podstawy fizjologii, anatomii i genetyki.