Dietetyka i ekologiczna żywność

Dietetyka i ekologiczna żywność

Dodaj do ulubionych

Dietetyka i ekologiczna żywność studia – kierunek studiów

Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność to studia magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (magistra).

Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność
Rok akademicki 2023/2024
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia II stopnia
Czas trwania 2 lata (studia II stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku lub specjalności dietetyka i ekologiczna żywność możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | dietetyka i ekologiczna żywność - uczelnie >

Opis kierunku

Dietetyka i ekologiczna żywność to kierunek, który stanowi odpowiedź na konsumenckie zainteresowanie naturalnymi, jak najmniej przetworzonymi produktami. Studenci w trakcie kształcenia otrzymają najważniejsze umiejętności przygotowujące do pracy dyplomowanego dietetyka. Poznają również rozszerzone zagadnienia związane z psychologią społeczną czy epidemiologią żywienia.

 

Specjalności

Współczesne studia z dietetyki i ekologicznej żywności charakteryzują się tym, że bardzo często studenci tego kierunku otrzymują wybór specjalności i ścieżek kształcenia.

Popularne specjalności na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność: dietetyka kliniczna, ekologiczna żywność i dietetyka.

 

Praca po studiach

Studia przygotowują do oceny sposobu odżywiania i analizowaniu go w oparciu o różnorodne czynniki. Studenci uczą się również, jak prawidłowo dopasowywać zasady żywienia oraz jakie postępowanie dietetyczne wdrażać w przypadku różnorodnych chorób. Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie w szpitalach, specjalistycznych ośrodkach opieki zdrowotnej czy też w gabinetach dietetycznych.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Rekrutacja na kierunek dietetyka i ekologiczna żywność wymaga złożenia wymaganych dokumentów we wskazanym przez uczelnię terminie. Najważniejsza jest ocena uzyskana na dyplomie studiów pierwszego stopnia z dietetyki, technologii żywności bądź pokrewnych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK DIETETYKA I EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ

Województwo
Miejscowość
Poziom studiów
Forma studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia

Dietetyka i ekologiczna żywność stopień: (II), czas trwania: 2 lata
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność

Dietetyka i ekologiczna żywność - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Dietetyka i ekologiczna żywność studia niestacjonarne

Dietetyka i ekologiczna żywność studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Dietetyka i ekologiczna żywność studia II stopnia

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność

Forma studiów
Poziom studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Studia II stopnia

WIEDZA, JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PODCZAS STUDIÓW NA KIERUNKU DIETETYKA I EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ:

W programie studiów na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność znajdziesz takie przedmioty jak np.:

  • Psychologia Kliniczna
  • Demografia i epidemiologia żywienia
  • Zarządzanie jakością i marketing
  • Fizjologiczne i biochemiczne aspekty żywności
  • Edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne
  • Przemysłowa produkcja żywności i potraw
  • Polityka żywieniowa
  • Zasady i organizacja żywienia w szpitalach i sanatoriach
  • Jakość i bezpieczeństwo żywności
  • Diety niekonwencjonalne

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • planowania żywienia indywidualnego i zbiorowego dla różnych grup ludności,
  • fizjologii żywienia,
  • kontrolowania jakości produktów spożywczych i warunków ich przechowywania zgodnie z zasadami systemów jakości,
  • regulacji prawnych i ustawodawstwa żywnościowego i żywieniowego,
  • profilaktyki i wdrażania leczenia dietetycznego w różnego rodzaju chorobach,
  • dobierania produktów spożywczych i preparatów dietetycznych,
  • przygotowywania potraw,
  • kierowania zespołem badawczym czy terapeutycznym.

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność?

XXI wiek to raj dla osób, które interesują się zdrowym żywieniem i stawiają na ekologizm. Kierunek dietetyka i ekologiczna żywność to interdyscyplinarna propozycja kształcenia, która umożliwi zajmowanie się pacjentem w zakresie jego żywienia, a także postawi na stan samej żywności.

Fascynujące i oryginalne studia medyczne w zakresie dietetyki i ekologicznej żywności stawiają na fizjologię żywienia, toksykologię żywności, demografię i epidemiologię żywienia, a także ogólną psychologię społeczną.

Kierunek jest idealny dla osób, które faktycznie interesują się zdrowym trybem życia i odpowiednim dla organizmu odżywianiem. Zawodowo przecież będziesz planował/a żywienie dla różnych osób, zajmiesz się aktywnością fizyczną i stanem fizjologicznym konsumentów i pacjentów.

Dzisiejszy pęd świata potrzebuje specjalistów, którzy zdiagnozują żywieniowe i psychologiczne mechanizmy wywołujące zaburzenia odżywiania, a także stosownie zajmą się problemem jakości produktów spożywczych i warunków, w których są te produkty przechowywane.

 

1. Tryb i typ studiów

Kierunek dietetyka i ekologiczna żywność uprawnia absolwentów do wykonywania zawodu dietetyka, który doskonale rozumie potrzeby społeczne w zakresie żywienia i potrafi przestrzegać praw konsumenta.

Intrygujące i oryginalne studia realizowane są zarówno w formie stacjonarnej, jak i niestacjonarnej. Kształcenie na studiach dziennych odbywa się bezpłatnie od poniedziałku do piątku.

Z kolei na studiach niestajonarnych zaocznych w weekendy, a na niestacjonanrych wieczorowych od poniedziałku do piątku. Na stronie internetowej wybranej uczelni znajdziesz wysokość obowiązujących opłat za semestr kształcenia, a także w jakiej formie się odbywają zaocznej czy wieczorowej.

 

Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Program studiów i przedmioty

Rozbudowany program kształcenia składa się z przedmiotów podstawowych, kierunkowych, obieralnych, a przede wszystkim specjalnościowych.

 

Studenci uczęszczają na takie zajęcia jak:

  • ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe,
  • edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne,
  • towaroznawstwo żywności,
  • fizjologia człowieka i żywienie w sporcie,
  • aspekty mikrobiologiczne żywności i żywienia.

 

Studenci podejmują także obowiązkowe praktyki zawodowe między innymi w stacji epidemiologicznej, poradni dietetycznej bądź w żłobku i przedszkolu.

Studenci zdobywają potrzebną wiedzę i umiejętności, które pozwolą im: planować żywienie indywidualne i zbiorowe dla różnych grup ludzi, zająć się oceną sposobu żywienia i stanu odżywiania lub oceną aktywności fizycznej pacjentów.

Poprzez prawidłowy dobór produktów spożywczych i preparatów dietetycznych oraz poznane technologie żywienia w poprawny sposób przygotowują zlecone potrawy. Wykształcają umiejętności diagnostyczne, analityczne i interpretacyjne.

 

3. Nabywane umiejśtności

Program kształcenia kierunku dietetyka i ekologiczna żywność konstruowany jest z przedmiotów ogólnych, obieralnych, a przede wszystkim specjalizacyjnych. W porozumieniu z ekspertami do spraw zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej, a także przyszłymi pracodawcami uczelnie wybierają najpotrzebniejszą wiedzę, która umożliwi studentom pracę w zawodzie.

Z pewnością będziesz uczęszczał/a na takie przedmioty jak na przykład: ustawodawstwo żywnościowe i żywieniowe, edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, przechowalnictwo żywności, przemysłowa produkcja żywności i potraw, żywienie w chorobach alergicznych i dermatologicznych, metody statystyczne w żywieniu. Nie zabraknie przedmiotów z zakresu zarządzania bądź diagnostyki laboratoryjnej.

 

4. Gdzie studiować dietetykę i ekologiczną żywność

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek dietetyka i ekologiczna żywność:

Ile trwają studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność?

Studia na kierunku dietetyka i ekologiczna żywność trwają 2 lata (studia II stopnia).

Studia medyczne realizowane są w zróżnicowany sposób – niektóre w ramach pierwszego i/lub drugiego stopnia kształcenia, inne w formie jednolitych studiów magisterskich. Kierunek dietetyka i ekologiczna żywność oferowany jest w formie studiów magisterskich (studia drugiego stopnia), które trwają dwa lata, czyli cztery semestry, i umożliwiają zdobycie tytułu magistra.

Studia drugiego stopnia uzupełniają wiedzę zdobytą na studiach licencjackich pokrewnych kierunków medycznych.

JAKA PRACA, CZYLI GDZIE BĘDZIESZ PRACOWAŁ PO UKOŃCZENIU STUDIÓW NA KIERUNKU DIETETYKA I EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ:

Praca po studiach

Absolwenci dietetyki i ekologicznej żywności z pewnością nie będą narzekali na brak zatrudnienia. Kluczem do sukcesu mogą stać się już praktyki zawodowe, które będziecie odbywać, chociażby w żłobku i przedszkolu, poradni dietetycznej, szpitalu dla dorosłych na oddziale szpitalnym w kuchni ogólnej oraz dziale żywienia, w szpitalu dziecięcym, na oddziale szpitalnym, w kuchni ogólnej i niemowlęcej, w stacji epidemiologicznej bądź w domu opieki społecznej. 

Praktyki z pewnością przyczynią się do zdobycia potrzebnych zawodowych kontaktów, ale przede wszystkim niezwykle użytecznych umiejętności. Studia medyczne tego typu umożliwiają pracę w organizacjach konsumenckich, zakładach żywienia zbiorowego, placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych, w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej. 

Absolwenci stawiają także na karierę stricte naukową, stąd ich zainteresowanie zatrudnieniem w placówkach oświatowych, które zajmują się kształceniem w zakresie nauk o żywności i żywieniu, w instytutach naukowo-badawczych bądź w ośrodkach badawczo-rozwojowych.

 

Absolwent kierunku analityka weterynaryjna znajdzie zatrudnienie w:

  • organizacjach konsumenckich,
  • zakładach żywienia zbiorowego,
  • placówkach sportowych i turystyczno-rekreacyjnych,
  • publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej,
  • instytutach naukowo-badawczych,
  • ośrodkach badawczo-rozwojowych,
  • placówkach oświatowych zajmujących się kształceniem w zakresie nauk o żywności i żywieniu.

Zobacz inne kierunki Medyczne

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Zobacz inne kierunki Medyczne - podyplomowe

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU DIETETYKA I EKOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ

Komentarze (0)

Popularne

studia

matura 2023

 

 

Teraz najważniejsze

matura 2023

zmiany na maturze 2023

arkusze maturalne

wyniki matur 2022

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

  • ul. Leśna 1, 75-582 Koszalin https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/6d087-pwsz-koszalin.jpg Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Koszalinie
  • ul. Pigonia 1, Rzeszów https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJM5haPPj6PEcRAXpvuNl9L0M https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/d0984-uniwersytet-rzeszowski.jpg Uniwersytet Rzeszowski
  • Drzwi Otwarte https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJ-1e4NozBD0cRCFt8gAWtS5k https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/bfdcf-wsh-wroclaw.jpg Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • ul. Rakowicka 27, 31-510 Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJoTuW7B5bFkcRCmmIk7KFjxI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/6ee41-ue-krakow-studia.jpg Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Dzień otwarty https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJ86W4KGNXIkcR0hLbEH2iYgQ https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/d8fa8-up-studia-lublin.jpg Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Dni Otwarte https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=ul.%20%C5%9Al%C4%85ska%2035%2F37%2081-310%20Gdynia%20 https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/e7294-wsb-gdynia.jpg Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni