Żywienie człowieka i dietetyka - studia podyplomowe w Lublinie
Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka to studia podyplomowe, których program kształcenia trwa 1 rok. Studia możesz podjąć w formie niestacjonarnej.
Żywienie człowieka i dietetyka to studia podyplomowe w Lublinie, których zadaniem jest rozwój w uczestnikach kompetencji i wiedzy w zakresie aktualnych dowodów naukowych obejmujących różne aspekty żywienia pacjenta oraz profilaktyki żywieniowej.
Uczestnik po zakończeniu nauki na tym kierunku kształcenia, zyskuje przygotowanie do podjęcia pracy w poradnictwie żywieniowo-dietetycznym. Może prowadzić profesjonalne usługi żywieniowe w połączeniu z dietoterapią.
JAKIE WYMAGANIA REKRUTACYJNE?
Studia w Lublinie na kierunku żywienie człowieka i dietetyka przeznaczone są dla kandydatów zainteresowanych tematyką dietetyki oraz żywienia. Ubiegać o przyjęcie mogą się więc pielęgniarki, dietetycy i inne osoby mające wykształcenie medyczne.
To również świetna propozycja dla każdego, kto ukończył uczelnię wyższą z tytułem licencjata, inżyniera lub magistra i chce zdobyć kwalifikacje związane z żywieniem człowieka oraz dietetyką.
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA?
Studia prowadzone jako ścieżka dydaktyczna na tym kierunku, trwają dwa semestry i obejmują treści dydaktyczne, które skupiają się na poruszaniu zagadnień w ramach dietetyki, żywienia człowieka oraz nowoczesnych technik żywności.
Kształcenie to zarówno tradycyjne wykłady oraz ćwiczenia, jak i wizyty studyjne w poradniach dietetycznych. Dzięki temu uczestnicy mogą w praktyce zapoznać się ze specyfiką przyszłej pracy.
Wśród modułów tematycznych wchodzących w skład siatki dydaktycznej, zalicza się m.in. anatomię oraz fizjologię człowieka, planowanie żywienia w wybranych grupach społeczeństwa, dietoterapię z żywieniem klinicznym.
Zajęcia prowadzone są przez doświadczonych praktyków w zakresie dietetyki oraz żywienia, którzy korzystają z innowacyjnych technik nauczania. Dzięki temu uczestnicy jeszcze szybciej i efektywniej przyswajają wiedzę.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka, możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Po ukończeniu kierunku w ramach studiów żywienie człowieka i dietetyka absolwenci znają nowoczesne techniki żywności oraz żywienia. Kształcą podopiecznych pod tym względem w różnych okresach rozwoju.
Potrafią planować żywienie wielu grup społecznych oraz planować dietoterapię. Oceniają również sposób żywienia i stan odżywienia pacjentów. Znają zasady profilaktyki chorób dietozależnoych.
ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA?
Studia na kierunku żywienie człowieka i dietetyka, trwają 1 rok (studia podyplomowe).
JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETETYKA
Po zakończeniu kształcenia na tym kierunku studiów absolwenci są przygotowani do prowadzenia edukacji żywieniowej wśród różnych grup społecznych z zastosowaniem nowoczesnych technik i narzędzi informacyjno-komunikacyjnych.
Mogą także prowadzić indywidualne lub grupowe poradnictwo żywieniowe, planować żywienie czy nadzorować zakłady żywienia zbiorowego, który oferuje posiłki dla osób zdrowych lub chorych. Odnajdą się również przy prowadzeniu działalności gospodarczej obejmującej usługi żywieniowo-dietetyczne.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku żywienie człowieka i dietetyka
-
edukatorzy żywieniowi,
-
poradnictwo żywieniowe,
-
nadzór nad zakładem żywienia zbiorowego,
-
firmy cateringowe,
-
własna działalność gospodarcza,
-
zakłady żywienia zbiorowego,
-
poradnie dietetyczne.
Kształcenie prowadzone w ramach kierunku żywienie człowieka i dietetyka obejmuje nowoczesne techniki dydaktyczne, dzięki którym uczestnicy zyskują kompleksowe przygotowanie do podjęcia praktyki zawodowej. W efekcie absolwenci wyróżniają się specjalistyczną wiedzą w zakresie żywienia człowieka oraz dietetyki.