Technologia żywności i żywienie człowieka

Technologia żywności i żywienie człowieka

01.07.2025

Technologia żywności i żywienie człowieka – Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie rekrutacja 2025/2026

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) lub 1,5 roku (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra inżyniera).

Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka w URK KRAKÓW
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Jakie przedmioty zdawać na maturze

Studia I stopnia

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka wymagane są następujące przedmioty maturalne: język łaciński i kultura antyczna lub język obcy nowożytny oraz 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka, matematyka.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

Studia II stopnia

Nabór na podstawie oceny określonej na dyplomie ukończenia studiów, a w przypadku gdy jest ona nierozstrzygająca – dodatkowo na podstawie oceny średniej arytmetycznej z ocen wykazanych w suplemencie.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Technologia żywności i żywienie człowieka - opis kierunku

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnymSpecyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej

Progi punktowe na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka - Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Kandydaci na Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2023/2024 na kierunek technologia żywności i żywienie człowieka musieli uzyskać co najmniej 28.44 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.

Sprawdź progi na Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Program studiów i przedmioty

Technologia żywności i żywienie człowieka główne przedmioty:

  • fizyka
  • ekonomia
  • chemia żywności
  • grafika inżynierska
  • inżynieria procesowa
  • obliczenia chemiczne
  • matematyka i statystyka
  • ogólna technologia żywności
  • podstawy żywienia człowieka
  • analiza i ocena jakości żywności
  • chemiczna analiza instrumentalna
  • biologiczne podstawy produkcji roślinnej

 

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie to szkoła wyższa mogąca pochwalić się prowadzeniem innowacyjnych badań w wielu dziedzinach, wpisujących się w interdyscyplinarne kierunki badań naukowych. A jakie kierunki kształcenia czekają na kandydatów? Na przykład Technologia żywności i żywienie człowieka, prowadzone na studiach pierwszego i drugiego stopnia.

 

Nabywane umiejętności

Założeniem nauki jest wykształcenie specjalistów w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności. Studenci uczą się organizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, a także przeprowadzać kalkulację ekonomiczną, jak również uczą się zasad funkcjonowania rynku i zasad marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.

Program nauczania składa się z takich przedmiotów jak: matematyka i statystyka, chemia żywności, analiza i ocena jakości żywności, inżynieria procesowa, ogólna technologia żywności, podstawy żywienia człowieka, chemiczna analiza instrumentalna, biologiczne podstawy produkcji roślinnej, opracowanie nowych artykułów żywnościowych. A co po studiach? Absolwenci Technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie znajdą zatrudnienie w zakładach przemysłu spożywczego, zakładach żywienia zbiorowego, stacjach sanitarno- epidemiologicznych, laboratoriach.

 

Opinie

Wybraliśmy kierunek studiów- Technologię żywności i żywienie człowieka. Ale gdzie zdobywać wykształcenie? Jeśli planujemy studiować w Krakowie, to warto wiedzieć: Jakie ma Uniwersytet Rolniczy w Krakowie opinie? Daria, studentka Technologii żywności i żywienia człowieka mówi:

„Pomimo postępu technologicznego, szerokiego dostępu do wiedzy, i tak niewielka rzesza ludzi zwraca uwagę na tematykę żywności i czynniki, które są z nią związane. Czy uda mi się to zmienić, prowadząc już życie zawodowe? Kto wie? Na początku muszę jak najlepiej zgłębić tę dziedzinę. Dlatego podjęłam studia na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.”

 

Gdzie studiować technologię żywności i żywienia na Uniwersytecie Rolniczym

Studia na kierunku technologia żywności i żywienia prowadzone są przez Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego zlokalizowany przy ul. Balickiej 122 w Krakowie.

Kontakt:

tel. 12 662 47 48

www.wtz.urk.edu.pl

 

STUDIA W KRAKOWIE - ważne informacje

Kierunki studiów w Krakowie

Studia w Krakowie

 

 

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA - ważne informacje

Technologia żywności i żywienie człowieka studia

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Technologię żywności i żywienie człowieka:

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • przetwarzania, utrwalania i przechowywania żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
  • biotechnologii żywności,
  • oceny jakości żywności,
  • higieny i toksykologii żywności,
  • zasad magazynowania i transportu żywności,
  • przetwórstwa owoców i warzyw,
  • ekonomiki i marketingu w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka:

Absolwent kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie może znaleźć zatrudnienie w:

  • zakładach przemysłu spożywczego,
  • zakładach żywienia zbiorowego,
  • stacjach sanitarno- epidemiologicznych,
  • laboratoriach.

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Komentarze (0)