Dietetyka

Dietetyka

06.01.2025

Dietetyka – Collegium Medicum w Bydgoszczy im. Ludwika Rydygiera rekrutacja 2025

Studia na kierunku dietetyka w Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).

Studia na kierunku dietetyka w CM BYDGOSZCZ
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia)
Ważne terminy Harmonogram rekrutacji >

Jakie przedmioty zdawać na maturze

Studia I stopnia

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy na kierunku dietetyka wymagane są następujące przedmioty maturalne: 1 przedmiot do wyboru z: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, informatyka, matematyka.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Jakie wymagania na studia II stopnia

Studia II stopnia

Zasady: tytuł licencjata lub równoważny kierunku dietetyka; dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia o specjalności dietetyka, posiadających zaświadczenie potwierdzające zrealizowanie zajęć obejmujących 60% treści podstawowych i kierunkowych określonych w standardach kształcenia studiów pierwszego stopnia, kierunku dietetyka.

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Dietetyka - opis kierunku

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym). Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

Progi punktowe na kierunek dietetyka - Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy

Kandydaci na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy ubiegający się o przyjęcie na studia stacjonarne 2024/2025 na kierunek dietetyka musieli uzyskać co najmniej 37 pkt., ponieważ tyle wynosił minimalny próg punktowy.

Sprawdź progi na Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy

Program studiów i przedmioty

Dietetyka główne przedmioty:

  • biologia
  • genetyka
  • anatomia
  • fizjologia
  • parazytologia
  • ochrona środowiska
  • filozofia i podstawy etyki
  • chemia ogólna i żywności
  • psychologia i psychodietetyka
  • promocja zdrowia i edukacja zdrowotna
  • higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności

 

Od pewnego czasu łatwo odnotować wzrost zainteresowania dietetyką, a także fakt, iż coraz poważniej podchodzi się do zagadnień związanych z żywieniem. Dietetyka to złożona dyscyplina, mieszczącą się w kręgu nauk medycznych, technologii żywności, psychologii, biochemii, mikrobiologii, farmakologii i bromatologii. Wiadome jest, że zajmuje się zasadami żywienia człowieka zdrowego i chorego, edukacją żywieniową, oceną stanu odżywienia, prewencją chorób dietozależnych, kontrolą jakości produktów żywieniowych i warunków ich przechowywania,  psychologią żywienia i zaburzeń odżywiania, biochemicznymi podstawami żywienia, oraz technologią gastronomiczną. Uważany za ojca współczesnej medycyny Hipokrates wypowiedział słowa: “Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Patrząc na współczesny styl życia oraz działający przemysł spożywczy trudno przyznać, aby większość ludzi stosowała się do tej zasady. Czy jest to aż tak trudne i skomplikowane? Odpowiedź na to pytanie znajdą ci, którzy wybiorą kierunek Dietetyka, który w Collegium Medicum w Bydgoszczy prowadzony jest na jednolitych studiach magisterskich.

 

Nabywane umiejętności

Kierunek Dietetyka oferowany przez Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera zakłada pozyskanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw. Nauka stanowi przygotowanie do planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności, planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją, oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia, czy też kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania. W ramach kształcenia studenci poznają podstawy marketingu, prawa żywnościowego oraz prawa i ekonomiki w ochronie zdrowia, jak również nabywają umiejętności pracy z ludźmi chorymi, kierowania zespołami terapeutycznymi oraz zarządzania placówkami prowadzącymi poradnictwo dietetyczne. Dietetyka w Collegium Medicum w Bydgoszczy jest kierunkiem realizowanym zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym.

Studia na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera charakteryzują się szerokim programem nauczania, w skład którego wchodzą następujące przedmioty: biologia, anatomia, fizjologia, chemia ogólna i żywności, ochrona środowiska, psychologia i psychodietetyka, promocja zdrowia i edukacja zdrowotna, genetyka, mikrobiologia ogólna i żywności, towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, podstawy żywienia człowieka, analiza i ocena jakości żywności, technologia żywności, biochemia ogólna i żywności, diagnostyka laboratoryjna, farmakologia, zasady żywienia zbiorowego, alergie i nietolerancje pokarmowe, diety alternatywne, epidemiologia i nadzór sanitarno- epidemiologiczny, żywność specjalnego przeznaczenia, dietetyka pediatryczna, edukacja żywieniowa, dietoterapia chorób cywilizacyjnych.

Dietetyka prowadzona w Collegium Medicum jest kierunkiem dostarczającym różnorodnej wiedzy i wielu kompetencji. Absolwenci omawianej dyscypliny wyróżniają się umiejętnościami racjonalnego planowania żywienia dla różnych grup ludności, planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją, prowadzenia leczenia wspomaganego dietą, oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób, jak również kontrolowania jakości produktów żywnościowych. Z tak szerokim wachlarzem umiejętności osoby, które ukończyły Dietetykę znajdą zatrudnienie w szpitalnych działach żywienia, sanatoriach i innych placówkach ochrony zdrowia, w zakładach świadczących usługi hotelarskie, restauracjach i innych jednostkach żywienia zbiorowego, w urzędach administracji rządowej i samorządowej. Mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie poradnictwa dietetycznego.

 

Opinie

Wybór studiów czasami bywa niełatwy. Przed podjęciem ostatecznej decyzji kandydaci zadają mnóstwo pytań, przeprowadzają ankiety dotyczące kierunku i uczelni, a nawet miasta, w którym chcieliby zdobywać wykształcenie. Studia w Bydgoszczy to pomysł, który można określić mianem trafnego, zwłaszcza w kontekście kształcenia medycznego. Dlaczego? Ponieważ w mieście tym znajduje się jedna z najważniejszych uczelni medycznych w kraju. Jakie ma Collegium Medicum w Bydgoszczy opinie? Daria, studentka Dietetyki mówi:

„Collegium Medicum to uczelnia prestiżowa i nowoczesna, która wychodzi naprzeciw współczesnym trendom. Nauka sprawia przyjemność, choć należy w nią włożyć sporo wysiłku. Jeśli ktoś chce poczuć rzeczywistą satysfakcję ze studiów, koniecznie musi wybrać tę właśnie uczelnię.”

 

Gdzie studiować dietetykę w Collegium Medicum

Studia na kierunku dietetyka prowadzone są przez Wydział Nauk o Zdrowiu Collegium Medicum zlokalizowany przy ul. Jagiellońskiej 15 w Bygdoszczy.

Kontakt:

tel. (52) 585-34-53

https://www.wnoz.cm.umk.pl/

Dietetyka Collegium Medicum w Bydgoszczy limity miejsc - rekrutacja 2024/2025

  • studia stacjonarne I stopnia: 90
  • studia stacjonarne II stopnia: 50
  • studia niestacjonarne I stopnia: 60
  • studia niestacjonarne II stopnia: 60

 

Dietetyka Collegium Medicum w Bydgoszczy ceny - rekrutacja 2024/2025 (pierwszy rok studiów)

  • studia stacjonarne: bezpłatne

*Szczegółowe informacje odnoszące się do wysokości opłat za studia, płatności ratalnych, opłat rekrutacyjnych, a także ewentualnych promocji i zniżek należy sprawdzić na stronie internetowej uczelni.

 

STUDIA W BYDGOSZCZY - ważne informacje

Kierunki studiów w Bydgoszczy

Studia w Bydgoszczy

 

 

DIETETYKA - ważne informacje

Dietetyka studia Bydgoszcz

Dietetyka studia

Dietetyka studia online

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Dietetykę w Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera:

Absolwent kierunku Dietetyka w Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • anatomii i fizjologii,
  • chemii żywności,
  • parazytologii klinicznej,
  • oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia,
  • zasad planowania jadłospisów,
  • interakcji leków z żywnością,
  • zadań edukacji żywieniowej,
  • analizy i oceny jakości żywności,
  • higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności,
  • ustawodawstwa żywnościowo- żywieniowego i polityki wyżywienia.

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Dietetyka:

Absolwent kierunku Dietetyka w Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy może znaleźć zatrudnienie w:

  • szpitalnych działach żywienia,
  • sanatoriach i innych placówkach ochrony zdrowia,
  • hotelach i restauracjach,
  • urzędach administracji rządowej i samorządowej.

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy

Komentarze (0)