Rosnące wyzwania związane z zapewnieniem wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności sprawiły, że uczelnie w Rzeszowie w porozumieniu z praktykami zawodowymi przygotowały program kształcenia na studiach bezpieczeństwo i certyfikacja żywności.
Studenci uczą się przepisów prawa żywnościowego, standardów jakościowych oraz norm bezpieczeństwa żywności – zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym. Zgłębiają też wiedzę na temat metod kontroli jakości żywności oraz procedur monitorowania bezpieczeństwa żywności, włączając w to techniki badań laboratoryjnych, audyt i inspekcje.
Studia w Rzeszowie na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w programie mają też zagadnienia związane z certyfikacją systemów zarządzania jakością żywności, w tym normy ISO, systemy HACCP oraz inne standardy branżowe.
Kierunek rozwija również umiejętności zarządzania kryzysowego w przypadku wystąpienia zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności, w tym planowanie działań awaryjnych, komunikacja kryzysowa.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Zdobywana wiedza i umiejętności
Absolwenci mają wiedzę na temat obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, norm jakościowych oraz standardów bezpieczeństwa żywnościowego – na poziomie krajowym i międzynarodowym.
Identyfikują także potencjalne zagrożenia związane z żywnością – zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Projektują, wdrażają i nadzorują systemy zarządzania jakością żywności oraz procedurami kontroli żywności.
Dzięki licznym zajęciom, jakie oferują kierunki studiów w Rzeszowie związane z bezpieczeństwem i certyfikacją żywności, studenci zyskują także wiedzę na temat technik analizy żywności, w tym technik laboratoryjnych, oceny jakości chemicznej oraz interpretacji wyników analizy.