Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności - Rzeszów

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności - Rzeszów

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Rzeszowie możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym).

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania
Uniwersytet Rzeszowski

Uniwersytet Rzeszowski

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności stopień: (I) , czas trwania: 3,5 roku ,
forma: stacjonarne

Specjalności na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

02.04.2024

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności - studia Rzeszów 2024 | woj. podkarpackie

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia trwa 3,5 roku (studia inżynierskie) i kończy się uzyskaniem dyplomu inżyniera. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności - Rzeszów
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Rzeszowie
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Opis kierunku

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności koncentrują się na zagadnieniach związanych z zapewnieniem wysokiej jakości oraz bezpieczeństwa żywności. Studenci zyskują wiedzę na temat przepisów prawa żywnościowego, standardów jakościowych oraz norm bezpieczeństwa żywności – zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym. Kierunek ten rozwija również umiejętności identyfikacji potencjalnych zagrożeń związanych z żywnością – zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne, a także umiejętność opracowywania i wdrażania systemów zarządzania ryzykiem.

 

Praca po studiach

Absolwenci studiów z zakresu bezpieczeństwa i certyfikacji żywności mogą pracować jako specjaliści do spraw bezpieczeństwa żywności w firmach spożywczych, gdzie ich zadaniem będzie zapewnienie zgodności z przepisami i standardami bezpieczeństwa żywności, opracowywanie i wdrażanie procedur zarządzania ryzykiem czy nadzór nad procesami produkcji. Mogą również podjąć pracę jako audytorzy żywnościowi w firmach certyfikujących, organizacjach nadzorujących czy agencjach kontrolujących jakość żywności.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Rekrutacja na studia w Rzeszowie na ten kierunek ma formę konkursu dyplomów i uwzględnia wyniki uzyskane z takich przedmiotów, jak np. biologia, chemia, fizyka, matematyka, język polski.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności?

Rosnące wyzwania związane z zapewnieniem wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności sprawiły, że uczelnie w Rzeszowie w porozumieniu z praktykami zawodowymi przygotowały program kształcenia na studiach bezpieczeństwo i certyfikacja żywności.

Studenci uczą się przepisów prawa żywnościowego, standardów jakościowych oraz norm bezpieczeństwa żywności – zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym. Zgłębiają też wiedzę na temat metod kontroli jakości żywności oraz procedur monitorowania bezpieczeństwa żywności, włączając w to techniki badań laboratoryjnych, audyt i inspekcje.

Studia w Rzeszowie na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w programie mają też zagadnienia związane z certyfikacją systemów zarządzania jakością żywności, w tym normy ISO, systemy HACCP oraz inne standardy branżowe.

Kierunek rozwija również umiejętności zarządzania kryzysowego w przypadku wystąpienia zagrożeń związanych z bezpieczeństwem żywności, w tym planowanie działań awaryjnych, komunikacja kryzysowa.

 

Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możemy podzielić na:

1. Typ

  • studia inżynierskie.

2. Tryb:

  • studia stacjonarne.

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

Absolwenci mają wiedzę na temat obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, norm jakościowych oraz standardów bezpieczeństwa żywnościowego – na poziomie krajowym i międzynarodowym.

Identyfikują także potencjalne zagrożenia związane z żywnością – zanieczyszczenia chemiczne, biologiczne i fizyczne. Projektują, wdrażają i nadzorują systemy zarządzania jakością żywności oraz procedurami kontroli żywności.

Dzięki licznym zajęciom, jakie oferują kierunki studiów w Rzeszowie związane z bezpieczeństwem i certyfikacją żywności, studenci zyskują także wiedzę na temat technik analizy żywności, w tym technik laboratoryjnych, oceny jakości chemicznej oraz interpretacji wyników analizy.

Uczelnie w Rzeszowie - kierunek bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Uniwersytet Rzeszowski (Kolegium Nauk Przyrodniczych UR) stacjonarne I stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Ile trwają studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności?

Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają 3,5 roku (studia inżynierskie).

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Rzeszowie - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3,5 roku inżynier

Jaka praca po studiach na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

Absolwenci mogą pracować jako doradcy dla firm spożywczych, pomagając w identyfikacji, ocenie i zarządzaniu ryzykiem związanym z produkcją, przetwarzaniem, dystrybucją i konsumpcją żywności. Znajdą zatrudnienie także w roli konsultantów żywności i specjalistów do spraw certyfikacji żywności.

Mogą pracować w firmach certyfikujących i agencjach akredytacyjnych, gdzie będą odpowiadać za ocenę zgodności systemów zarządzania jakością żywności z normami ISO, standardami HACCP oraz innymi wymogami branżowymi.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności

  • specjalista do spraw bezpieczeństwa żywności,
  • audytor żywnościowy,
  • inspektor sanitarny,
  • analityk jakości żywności,
  • specjalista do spraw certyfikacji żywności,
  • konsultant żywnościowy,
  • doradca do spraw zarządzania ryzykiem żywnościowym.

Kształcenie na kierunku studiów bezpieczeństwo i certyfikacja żywności pozwala więc absolwentom na zdobycie specjalistycznych kompetencji potrzebnych do zapewnienia wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności, co jest kluczowe dla ochrony zdrowia konsumentów oraz dla sukcesu firm działających w branży spożywczej.

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności Rzeszów studia i stopnia


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności Rzeszów studia stacjonarne

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Rzeszowie

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Rzeszowie

komentarze (0)

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w miastach

Nadchodzące wydarzenia