Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera lub magistra).
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Lublinie | |
---|---|
Rok akademicki | 2022/2023 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) |
Terminy rekrutacji
Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Lublinie rozpocznie się 9 maja 2022 r. i potrwa do 11 lipca 2022 r. | Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności Lublin - terminy rekrutacji >
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym lub niestacjonarnym.
Opis kierunku
Studia w Lublinie na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia z zakresu szeroko rozumianej wiedzy z obszaru bezpieczeństwa żywności oraz certyfikacji żywności. Program studiów dostarcza studentom wiedzy między innymi z zakresu wdrażania systemów zarządzania jakością, które są wykorzystywane w branży spożywczej, a także zasad ich budowania.
Praca po studiach
Absolwenci dzięki zdobytym kompetencjom oraz wszechstronnym umiejętnościom i szerokiej wiedzy mogą znaleźć pracę między innymi na stanowiskach, które są związane zarówno z kontrolą jakości, jak i bezpieczeństwa na każdym etapie związanym z produkcją żywności. Studia z zakresu Bezpieczeństwa i certyfikacji żywności dają studentom szerokie możliwości rozwijania kariery, dzięki czemu po studiach każdy znajdzie swoją ścieżkę zawodową, w której będzie odnajdował i czuł się najlepiej.
czytaj dalej wszystko o Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności - Lublin
Osoby, które zastanawiają się nad wyborem kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, aby przystąpić do procesu rekrutacji, muszą zdać maturę na poziomie podstawowym i złożyć komplet wymaganych dokumentów.
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia w Lublinie na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia skupiają się przede wszystkim na wykształceniu cennych i potrzebnych umiejętności praktycznych, które przydadzą się i będą wykorzystywane w przyszłej pracy zawodowej.
Program studiów pozwala studentom rozwinąć umiejętności oraz zdobyć wiedzę między innymi z zakresu najważniejszych zagadnień, które są związane z funkcjonowaniem urzędowych nadzorów nad bezpieczeństwem żywności, także z panującymi przepisami prawa żywnościowego.
Dzięki możliwości uczestniczenia w ciekawych warsztatach, wykładach oraz zajęciach i ćwiczeniach studenci zdobędą praktyczną wiedzę, oraz pierwsze doświadczenie zawodowe jeszcze w trakcie trwania studiów.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to studia skupiające się na wykształceniu praktycznych umiejętności, dzięki którym studenci zdobędą praktyczną wiedzę i kompetencje między innymi z zakresu nauk chemicznych i biologicznych.
Program studiów dostarcza studentom również wiedzy z zakresu identyfikowalności żywności oraz poszczególnych pasz, zagrożeń dotyczących produkcji oraz przetwórstwa takich produktów jak między innymi zboże, mięso, owoce, warzywa czy mleko.
Studenci zgłębią również wiedzę opartą na zagadnieniach związanych z normalizacją oraz certyfikacją i standaryzacją żywności, a także tych dotyczących składników i właściwości żywności oraz ich wpływu na zdrowie konsumentów.
Studia na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) lub od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia).
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności w Lublinie - czas trwania
Poziom studiów | czas trwania | otrzymywany tytuł |
studia I stopnia | od 3,5 do 4 lat | inżynier |
studia II stopnia | od 1,5 do 2 lat | magister inżynier |
Uczelnie w Lublinie kładą nacisk na rozwijanie umiejętności oraz zdobywaniu kompetencji potrzebnych do rozpoczęcia pracy w zawodzie po ukończeniu studiów.
Absolwenci studiów na kierunku bezpieczeństwo i certyfikacja żywności, posiadając szeroką wiedzę, oraz umiejętności między innymi z zakresu wdrażania systemów zarządzania jakością, które są wykorzystywane w branży spożywczej, a także zasad ich budowania mają szerokie możliwości zawodowe.
Absolwenci między innymi mogą rozpocząć pracę na takich stanowiskach jak na przykład pracownik w instytucjach badawczo-naukowych, czy też specjalista do spraw kontroli jakości oraz bezpieczeństwa żywności, a także we wszelkich ośrodkach, które zajmują się wystawianiem certyfikatów jakości.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności:
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności Lublin studia i stopnia
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności Lublin studia ii stopnia
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności Lublin studia stacjonarne
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności Lublin studia niestacjonarne
Pierwsza szkoła wyższa w Lublinie powstała już w XVII wieku. Dziś Lublin jest kojarzony przez Polaków przede wszystkim dzięki uczelniom. Dwie najbardziej znane uczelnie to Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej i Katolicki uniwersytet Lubelski. Oprócz tego, akademicki Lublin to również Uniwersytet Przyrodniczy, Politechnika Lubelska oraz Uniwersytet Medyczny.
Istotny jest również poziom i zakres kierunków studiów, jakie oferują lubelskie uczelnie, współpraca z sektorem biznesowym, a także rosnąca współpraca i kontakty międzynarodowe.
Sprawdź uczelnie i kierunki studiów w Lublinie
#MUSISZ TO WIEDZIEĆ |
Popularne
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia