Analityka chemiczna i spożywcza

Analityka chemiczna i spożywcza

Politechnika Bydgoska - kierunki studiów

Analityka chemiczna i spożywcza – Politechnika Bydgoska 2021

Studia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza na Politechnice Bydgoskiej to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym)Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.

 

Program studiów i przedmioty

W programie studiów na kierunku analityka chemiczna i spożywcza znajdziesz takie przedmioty jak np.:

  • ekologiczne i etyczne problemy w produkcji chemicznej
  • fizyka
  • chemia fizyczna
  • chemia analityczna
  • podstawy technologii chemicznej
  • inżynieria chemiczna i procesowa
  • informacja naukowo- techniczna
  • jakościowa analiza chemiczna
  • analiza instrumentalna

 

Analityka chemiczna i spożywcza jest dyscypliną, która niektórym może wydawać się niespójna poprzez zestawienie przestrzeni chemicznej ze spożywczą, ale nie ma w tym niczego błędnego, wszakże chemia występuje dosłownie wszędzie i jest niezwykle istotną częścią naszego życia. Surowce, produkty, procesy – to najważniejsze wyrazy, jakie powinien posiadać w swoim słowniku kandydat na kierunek Analityka chemiczna i spożywcza. A w której uczelni go odnajdziemy? Na Politechnice Bydgoskiej, gdzie prowadzony jest na studiach pierwszego stopnia.

Założeniem kształcenia jest poznanie najnowszych trendów we współczesnej analityce w zakresie stosowania poszczególnych procedur i technik analitycznych w praktyce. Studenci zapoznają się z nowoczesnymi technikami analitycznymi, rozwojem oraz zastosowaniem nowych procedur analitycznych, zagadnieniami transportu próbek i obróbki wstępnej próbek środowiskowych, walidacją i kalibracją urządzeń pomiarowych, czy też organizacją i pracą laboratorium. Analityka chemiczna i spożywcza w PB to kierunek prowadzony zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym.

Jakie przedmioty składają się na program nauczania kierunku Analityka chemiczna i spożywcza? Na przykład: ekologiczne i etyczne problemy w produkcji chemicznej, fizyka, chemia fizyczna, chemia analityczna, podstawy technologii chemicznej, inżynieria chemiczna i procesowa, informacja naukowo- techniczna, jakościowa analiza chemiczna, analiza instrumentalna, nowoczesne techniki analityczne, mikrobiologia żywności, analityka zanieczyszczeń środowiska, toksykologia żywności, żywność funkcjonalna, współczesne trendy w analizie materiałów.

Analityczne umysły zawsze były i będą w cenie, zatem warto rozwijać w sobie takie umiejętności. Zachętą do tego może być przestrzeń zawodowa, która powiększa się i wciąż poszukuje nowych specjalistów. Jaka przyszłość czeka absolwentów omawianego przez nas kierunku? Osoby, które ukończyły Analitykę chemiczną i spożywczą na Politechnice Bydgoskiej znajdą zatrudnienie w przedsiębiorstwach przemysłu chemicznego, spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, włókienniczego, w laboratoriach małych firm produkcyjnych czy laboratoriach jednostek badawczo-rozwojowych, jak również w laboratoriach analiz sądowych, kryminalistycznych oraz celnych. Ponadto, otwarte drzwi czekają w jednostkach kontrolno- pomiarowych, laboratoriach urzędów i instytucji zajmujących się kontrolą i badaniem żywności oraz ochroną środowiska.

Kierunki studiów w Bydgoszczy tworzą razem długą listę interesujących dyscyplin i jedną z nich jest na pewno Analityka chemiczna i spożywcza.

 

Jakie ma Politechnika Bydgoska opinie?

Weronika, studentka Analityki chemicznej i spożywczej mówi:

„Wybrałam naukę w PB, ponieważ znalazłam tutaj takie kierunki studiów, których nie ma nigdzie indziej i był to dla mnie sygnał, że właśnie na tej uczelni zdobędę nowoczesne, unikatowe wykształcenie.”

 

Wiedza, którą możesz zdobyć studiując Analitykę chemiczną i spożywczą:

Absolwent kierunku Analityka chemiczna i spożywcza na Politechnice Bydgoskiej może posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • ochrony, monitoringu i analizy środowiska,
  • technologii żywności,
  • systemów zarządzania jakością,
  • analizy surowców i oceny produktów przemysłu spożywczego,
  • analizy odpadów przemysłowych,
  • organizacji i pracy laboratorium.

 

 

Praca, czyli gdzie będziesz mógł pracować po kierunku Analityka chemiczna i spożywcza:

Absolwent kierunku Analityka chemiczna i spożywcza na Politechnice Bydgoskiej może znaleźć zatrudnienie w:

  • przemyśle chemicznym,
  • przemyśle spożywczym,
  • przemyśle farmaceutycznym,
  • przemyśle kosmetycznym,
  • przemyśle włókienniczym,
  • laboratoriach małych firm produkcyjnych,
  • laboratoriach jednostek badawczo- rozwojowych,
  • laboratoriach analiz sądowych, kryminalistycznych i celnych,
  • jednostkach kontrolno- pomiarowych,
  • Wojewódzkim Inspektoracie Ochrony Środowiska,
  • stacjach sanitarno- epidemiologicznych.

 

Jakie przedmioty zdawać na maturze

STUDIA I STOPNIA

W procesie rekrutacji na studia I stopnia na kierunku analityka chemiczna i spożywcza brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne:

biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, język obcy, język polski, matematyka

Informacje mogą ulec zmianie, szczegółowe informacje na temat zasad rekrutacji znajdziesz TUTAJ

Artykuł ma charakter poglądowy. Przed podjęciem jakichkolwiek działań na podstawie uzyskanych informacji z niniejszego serwisu, należy je dodatkowo zweryfikować na stronie uczelni: Politechnika Bydgoska im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich

 

 



# MUSISZ TO WIEDZIEĆ

 

Jakie studia chemiczne wybrać

Studia na kierunku Analityka chemiczna i spożywcza - wszystko co musisz wiedzieć

Studia chemiczne w Bydgoszczy

Politechnika Bydgoska kierunki

Jakie są kierunki chemiczne w Bydgoszczy

Co zdawać na maturze

Studia na Wydziale Technologii i Inżynierii Chemicznej PB

Komentarze (0)