Chemia żywności - Warszawa

Chemia żywności - Warszawa

Chemia żywności studia Warszawa 2025 | woj. mazowieckie

Na kierunku Chemia żywności nieobce będą Ci również zagadnienia z pogranicza innych dyscyplin ścisłych – biologii, chemii fizycznej czy biochemii. W szczegółowy sposób zapoznawać się będziesz z technologiami wytwarzania żywności. Poznasz jej skład, zastosowanie poszczególnych składników oraz uczestniczyć będziesz w zajęciach pokazujących produkcję żywności. Nauczysz się badania jej składu, jakości oraz wykrywania substancji toksycznych.

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku Chemia żywności najczęściej podstawą kwalifikacji jest złożenie wymaganych dokumentów w terminie. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Po ukończeniu studiów znajdziesz zatrudnienie  w laboratoriach analitycznych oraz  jednostkach kontroli jakości produktów spożywczych. Specjaliści z zakresu chemii spożywczej są poszukiwani także w firmach z branży technologii i produkcji żywności oraz w firmach spożywczych zajmujących się produkcją i dystrybucją produktów spożywczych. Zajmują także stanowiska w przedsiębiorstwach przemysłowych jako konsultanci i menadżerowie, a także eksperci surowcowi i technolodzy. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku chemia żywności w Warszawie możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Poziom studiów
    Forma studiów
      Czas trwania
        Więcej filtrów

        Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

        Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

        Gotowe

        Wyróżniony

        Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

        Chemia żywności w Warszawie - uczelnie niepubliczne


        17.04.2025

        Chemia żywności studia Warszawa 2025 | woj. mazowieckie

        Studia na kierunku chemia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa  3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu inżyniera. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym  lub niestacjonarnym.

        Chemia żywności - Warszawa
        Studia na kierunku chemia żywności w Warszawie
        Rok akademicki 2025/2026
        Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
        Poziom studiów studia I stopnia
        Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

        Terminy rekrutacji

        Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku chemia żywności w Warszawie rozpocznie się 15 marca 2025 r. i potrwa do 25 września 2025 r. | Chemia żywności Warszawa - terminy rekrutacji >

        Uczelnie

        Studia w Warszawie 2025/2026 na kierunku chemia żywności możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej: Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.

        Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek chemia żywności?

        Studia na kierunku chemia żywności zostały stworzone z myślą o maturzystach, którzy nie obawiają się wyzwań związanych z przedmiotami ścisłymi. Osoby zainteresowane tym profilem kształcenia podczas przygotowań do egzaminów maturalnych powinny zwrócić uwagę w szczególności na przedmioty takie jak chemia czy biologia. Warto rozważyć również, które z nich zdawać na poziomie rozszerzonym!

        szczegółowe wymagania na uczelniach

        Jak wyglądają studia na kierunku chemia żywności w Warszawie?

        Chemia żywności to jeden z kierunków kształcenia, który został przygotowany przez uczelnie w Warszawie. Studenci podczas siedmiu semestrów kształcenia zdobywać będą rozległą wiedzę i kwalifikacje nie tylko podczas wykładów, lecz przede wszystkim podczas ćwiczeń laboratoryjnych.

        Chemia żywności może wydawać się dziś innowacyjną propozycją kształcenia, ale warto wziąć ją pod uwagę podczas planowania swojej intelektualnej ścieżki rozwoju. Dziś bowiem przemysł rolno-spożywczy uchodzi za jeden z najprężniej rozwijających się sektorów gospodarczych. Współcześnie zwiększają się konsumenckie wymagania – każdy chce mieć bowiem pewność, że jakość spożywanych przez niego produktów jest wysoka. Tak wysoką jakość mogą zapewnić wyłącznie mądrze i świadomie wdrażane rozwiązania związane z chemią żywności.

         

        Typ i tryb studiów

        Studia na kierunku chemia żywości możemy podzielić na:

        1. Typ:

        • studia I stopnia (inżynierskie).

        2. Tryb:

        • studia stacjonarne;
        • studia niestacjonarne.

        Studia na kierunku chemia żywności w Warszawie można odbyć podczas kształcenia I stopnia. Podczas nauki studenci otrzymają wiedzę i kwalifikacje umożliwiające podjęcie pierwszych aktywności zawodowych. Warto zadbać o kontynuację kształcenia podczas studiów II stopnia, ale na kierunku pokrewnym.

        Uczelnie w Warszawie przygotowały dla swoich studentów dwa tryby kształcenia – studia stacjonarne, czyli dzienne oraz studia niestacjonarne. Nauka w tym drugim trybie pozwala na większą elastyczność, zajęcia odbywają się wtedy podczas weekendowych zjazdów. To wtedy też można uczestniczyć w wykładach, ćwiczeniach czy porozmawiać z wykładowcami. Należy pamiętać jednak, że studia niestacjonarne wiążą się z uiszczaniem opłat za czesne.

         

        Zdobywana wiedza i umiejętności

        Kierunki takie jak chemia żywności mają przemyślane programy kształcenia. Znalazły się w nich wykłady, ćwiczenia oraz zajęcia w laboratoriach. Studenci podczas wszystkich semestrów kształcenia otrzymują rozbudowaną wiedzę z zakresu ścisłego, która staje się puntem wyjścia do świadomego wykonywania różnorodnych działań.

        Jakie umiejętności można wykształcić zatem na kierunku chemia żywności? Studenci uczą się, jak wykorzystać wiedzę z zakresu różnych obszarów analityki żywności, chemii analitycznej czy też podstawową wiedzę z technologii żywienia umożliwiającą podejmowanie aktywności zawodowej w sprofilowanych podmiotach czy też jak ocenić jakość produktu z wykorzystaniem metod analitycznych i fizyko-chemicznych.

        Uczelnie w Warszawie - kierunek chemia żywności:

        Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  

        Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

        Ile trwają studia na kierunku chemia żywności w Warszawie?

        Studia na kierunku chemia żywności trwają 3,5 roku.

        Chemia żywności w Warszawie - czas trwania

        Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
        studia I stopnia 3,5 roku inżynier

        Jaka praca po studiach na kierunku chemia żywności w Warszawie?

        Chemia żywności w Warszawie to studia inżynierskie. Oznacza to, że studenci w trakcie ich trwania otrzymują kwalifikacje pozwalające na podejmowanie pierwszych aktywności zawodowych. Warto pomyśleć jednak o kontynuacji kształcenia na jednym z wielu kierunków pokrewnych, które pozwolą na otrzymanie pełni kwalifikacji. Chemia żywności to jednak jedna z tych propozycji kształcenia umożliwiająca w przyszłości pracę w szerokim przemyśle rolno-spożywczym.

        Możliwe miejsca zatrudnienia to między innymi:

        • koncerny rolno spożywcze;
        • laboratoria zajmujące się analizą chemiczną;
        • jednostki badawcze;
        • jednostki kontrolujące jakość produktów spożywczych itd.

        Co warto sprawdzić przed rekrutacją na kierunek Chemia żywności w Warszawie?

        Poziom i tryb studiów


        Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

        Chemia żywności Warszawa studia stacjonarne

        Chemia żywności Warszawa studia niestacjonarne

        Chemia żywności w Warszawie

        Pozostałe uczelnie w Warszawie na których jest kierunek CHEMIA ŻYWNOŚCI

        komentarze (0)

        Teraz najważniejsze

        kalkulator maturalny

        matura 2026

        arkusze maturalne

        wyniki matur 2025

        rekrutacja na studia

        studia

        kierunki studiów

        studia podyplomowe

         

        Ciekawe

         


        gdzie studiować

         

         

        Nadchodzące wydarzenia