CHEMIA ŻYWNOŚCI

CHEMIA ŻYWNOŚCI

Studia na kierunku chemia żywności możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
    Więcej filtrów
    Poziom studiów
    Forma studiów
    Czas trwania
    Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

    Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

    Chemia żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
    forma: stacjonarne, niestacjonarne

    Ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

    CHEMIA ŻYWNOŚCI studia – kierunek studiów

    Studia na kierunku chemia żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera). 

    Studia na kierunku chemia żywności
    Rok akademicki 2024/2025
    Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
    Poziom studiów studia I stopnia
    Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

    Terminy rekrutacji

    Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku chemia żywności rozpocznie się 15 marca 2024 r. i potrwa do 25 września 2024 r. | chemia żywności - terminy rekrutacji >

    Uczelnie

    Studia na kierunku chemia żywności możesz podjąć na 1 niepublicznej (prywatnej) szkole wyższej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | chemia żywności - uczelnie >

    Opis kierunku

    Chemia żywności to kierunek, który obfitować będzie w szereg wykładów oraz przede wszystkim zajęć laboratoryjnych. To dzięki nim studenci nauczą się, jak wykonywać analizy składów produktów, które dopuszczane są do obrotu. By było to jednak możliwe, muszą oni dysponować rozległą wiedzą z pogranicza różnorodnych dyscyplin – fizyki, biologii czy oczywiście chemii.

     

    Praca po studiach

    Studenci poznają więc budowę produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, dowiadują się, jakie dodatki mogą być dodawane do żywności, by zwiększyć jej przydatność do spożycia oraz uczą się, które z substancji są toksyczne, szkodliwe i absolutnie nie mogą być wykorzystywane w przemyśle rolno-spożywczym. Po zakończeniu kształcenia absolwenci mogą swoją zawodową przyszłość związać z instytucjami zajmującymi się analizą i kontrolowaniem żywności.

    JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

    Maturzyści rozważający aplikacje na kierunek chemia żywności, powinni zapoznać się z wymogami rekrutacyjnymi, aby odpowiednio wcześniej zaplanować swoją ścieżkę kształcenia. Zasady rekrutacyjne mogą być zmienne i różnić się w zależności od wybranej uczelni.

    W przypadku uczelni niepublicznych, przyszli studenci mają obowiązek przedstawienia:

    • dyplomu ukończenia studiów
    • zaświadczenia lekarskiego
    • podania rekrutacyjnego
    • wyników badań

    *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

    szczegółowe wymagania na uczelniach

    CHEMIA ŻYWNOŚCI - zasady rekrutacji

    • Terminy rekrutacji

    • Czas trwania

    • Przedmioty maturalne

    • Limity

    • Progi

    JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI?

    Przemysł chemiczny wpływa także na inne sektory gospodarki, przez co nieustannie rośnie zapotrzebowanie na specjalistów z tej dziedziny. Osoby, które aplikują na kierunek chemia żywności będą miały szansę zdobyć wykształcenie z zakresu nauk chemicznych i przyrodniczych oraz dodatkowo rozwinąć wiedzą na temat technologii żywności i przemysłu spożywczego. Program kształcenia zakłada także realizacje ciekawych warsztatów praktycznych, dzięki którym studenci podniosą swoje kwalifikacje zawodowe.

     

    1. Typ i tryb studiów:

    Studia na kierunku chemia żywności możemy podzielić na:

    1. Poziom:

    2. Forma:

     

    Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

    Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

    Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

     

    2. Zdobywana wiedza i umiejętności

    Ze względu na interdyscyplinarny program nauczania na kierunku chemia żywności, studenci będą mieli okazję zdobyć wszechstronną wiedzę z zakresu różnorodnych dyscyplin naukowych.

    Przede wszystkim skupią się na rozwijaniu kompetencji z obszaru chemii, nauk biologicznych oraz przyrodniczych. Ponadto dowiedzą się więcej na temat przetwórstwa i technologii żywności oraz zdobędą przygotowanie inżynierskie.

    Jako że studia będą miały charakter praktyczny, studenci rozwiną szereg cennych umiejętności. W ramach licznych warsztatów nauczą się organizować i zarządzać procesami wytwarzanie związków i preparatów chemicznych.

    Co więcej, poznają zasady analizowania właściwości chemicznych wybranych produktów spożywczych, co z powodzeniem wykorzystają podczas pracy laboratoryjnej.

    Studenci dowiedzą się także, w jaki sposób obsługiwać zaawansowaną aparaturę laboratoryjną. Podczas studiów będą mieli okazję rozwinąć zdolności językowe i nauczyć się specjalistycznej terminologii branżowej.

    ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI?

    Studia na kierunku chemia żywności trwają 3.5 roku (studia I stopnia).

    JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU CHEMIA ŻYWNOŚCI?

    Ukończenie studiów na kierunku chemia żywności otwiera wiele zawodowych drzwi i daje dużo możliwości rozwoju. Absolwenci, przede wszystkim mogą związać swoją przyszłość z przemysłem chemicznym i tym samym znaleźć pracę w laboratoriach chemicznych. Ponadto, idealnie odnajdą się podczas pracy w jednostkach kontrolujących jakość produktów spożywczych oraz w przedsiębiorstwach z sektora produkcji i technologii żywności. Dobrym rozwiązaniem może być także podjęcie pracy w koncernach rolno spożywczych lub założenie własnej działalności gospodarczej.

     

    Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku chemia żywności:

    • laboratoria chemiczne
    • jednostki badawcze
    • jednostki kontrolujące jakość produktów spożywczych
    • koncerny rolno-spożywcze
    • firmy zajmujące się przetwórstwem żywności

    Poziom i forma studiów

    Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

    Chemia żywności studia niestacjonarne

    Chemia żywności studia stacjonarne

    Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

    Chemia żywności studia I stopnia

    Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

    Filtrowanie
    Województwo
    Miasto
    Poziom studiów
    Forma studiów

    Zobacz inne kierunki chemiczne

    Filtrowanie
    Województwo
    Poziom studiów

    Zobacz inne kierunki chemiczne - podyplomowe

    Filtrowanie
    Województwo
    Poziom studiów

    Miasta, które oferują studia na kierunku CHEMIA ŻYWNOŚCI

    Teraz najważniejsze

    matura 2024

    zmiany na maturze 2024

    arkusze maturalne

    wyniki matur 2023

    rekrutacja na studia

    studia

    kierunki studiów

    studia podyplomowe

     

    Ciekawe

     


    gdzie studiować

     

     

    Nadchodzące wydarzenia

    Komentarze (0)