Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - Warszawa

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - Warszawa

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - Warszawa

Studia w Warszawie na kierunku

ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

Odkryj kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie i sprawdź, gdzie możesz studiować

 

Dodaj do ulubionych

15.02.2023

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności studia Warszawa 2023| woj. mazowieckie

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie
Rok akademicki 2023/2024
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie rozpocznie się 1 czerwca 2023 r. i potrwa do 10 lipca 2023 r. | Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności Warszawa - terminy rekrutacji >

Uczelnie

W Warszawie ekologiczne rolnictwo i produkcję żywności możesz studiować w ramach kierunku na 1 uczelni publicznej: Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Wydział Rolnictwa i Ekologii SGGW).
 
Opis kierunku

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności oferują zdobycie wszechstronnego wykształcenia z zakresu ekologicznej produkcji roślinnej oraz jakości żywności. W trakcie kształcenia studenci przeanalizują różnego rodzaju zjawiska i procesy zachodzące w rolniczej przestrzeni produkcyjnej i środowisku, jak również zgłębią tajniki nowoczesnych technologii rolniczych.

 

Praca po studiach

Absolwenci powyższego kierunku studiów będą mogli ubiegać się o zatrudnienie m.in. w gospodarstwach ekologicznych, zakładach przetwórstwa ekologicznej żywności, firmach zajmujących się obsługą produkcji ekologicznej, a także w redakcjach czasopism rolniczych.

czytaj dalej wszystko o Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - Warszawa

Zobacz, na jakich uczelniach w Warszawie jest kierunek EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności stopień: (I), czas trwania: 3 lata
tryb: stacjonarne

Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • język angielski,
  • matematyka.

 

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

 

szczegółowe wymagania na uczelniach

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie

Jak wyglądają studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie?

Ekologiczne rolnictwo, rozumiane jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, staje się w dzisiejszych czasach coraz bardziej popularne. Ludzie chcą mieć bowiem dostęp do produktów spożywczych jak najlepszej jakości, a tym samym sięgać po to, co jest lokalne, zdrowe i wyprodukowane w zrównoważony sposób. W odpowiedzi na te współczesne trendy utworzony został kierunek studiów, jakim jest ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności. Decydując się na kształcenie w tym obszarze, studenci zdobędą nie tylko wszechstronną wiedzę z pogranicza chemii, biologii czy ekologii, lecz także uzyskają cenne umiejętności w zakresie wykorzystywania najnowszych technologii rolniczych oraz zagłębią się w tematykę oscylującą wokół rolnictwa ekologicznego.

 

Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności możemy podzielić na:

1. Typ

  • studia I stopnia (licencjackie)

2. Tryb

  • studia stacjonarne

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

W czasie kształcenia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności studenci poznają rozmaite procesy biologiczne i fizjologiczne zachodzące w roślinie i łanie roślin, zgłębią mechanizmy regulacji podstawowych procesów życiowych roślin, a także opanują metody, techniki i technologie oraz narzędzia i materiały pozwalające na maksymalizację plonu i jego jakości w warunkach rolnictwa ekologicznego. Co więcej, w programie zajęć nie zabraknie treści dotyczących projektowania modyfikacji stanu środowiska w celu polepszenia warunków wzrostu roślin i stanu środowiska przyrodniczego. Pod okiem doświadczonej kadry akademickiej studenci dowiedzą się również, w jaki sposób obsługiwać nowoczesne aparatury i urządzenia techniczne stosowane w rolnictwie i branży spożywczej.

 

Ile trwają studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie?

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności trwają 3 lata (studia I stopnia).

 

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3 lata licencjat

Jaka praca po studiach na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie?

Jako absolwent studiów na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności będziesz posiadał wszelkie niezbędne kwalifikacje do podjęcia pracy w firmach na każdym odcinku łańcucha produkcji żywości ekologicznej. Z powodzeniem znajdziesz zatrudnienie w ekologicznych gospodarstwach oraz w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem eko-żywności. Co więcej, umiejętności zdobyte w toku studiów umożliwią Ci rozpoczęcie pracy na stanowisku specjalisty do spraw certyfikacji, a także inspektora rolnictwa ekologicznego.

 

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności:

  • gospodarstwa ekologiczne,
  • agrobiznes,
  • zakłady przetwórstwa ekologicznej żywności,
  • firmy zajmujące się obsługą produkcji ekologicznej,
  • redakcje czasopism rolniczych, redakcje radiowe i telewizyjne.

 

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności Warszawa studia i stopnia


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności Warszawa studia stacjonarne

Kierunki rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo w Warszawie

Rozwiń

Komentarze (0)

wsaib

Teraz najważniejsze

matura 2023

zmiany na maturze 2023

arkusze maturalne

wyniki matur 2023

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia