Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - Warszawa

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - Warszawa

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym).

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności stopień: (I), czas trwania: 3 lata
forma: stacjonarne

16.01.2024

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności studia Warszawa 2024| woj. mazowieckie

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - Warszawa
Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie rozpocznie się 29 maja 2024 r. i potrwa do 10 lipca 2024 r. | Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności Warszawa - terminy rekrutacji >

Uczelnie

Studia w Warszawie 2024/2025 na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej: Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Wydział Rolnictwa i Ekologii SGGW).
 
Opis kierunku

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności oferują zdobycie wszechstronnego wykształcenia z zakresu ekologicznej produkcji roślinnej oraz jakości żywności. W trakcie kształcenia studenci przeanalizują różnego rodzaju zjawiska i procesy zachodzące w rolniczej przestrzeni produkcyjnej i środowisku, jak również zgłębią tajniki nowoczesnych technologii rolniczych. Co istotne, studenci oprócz zdobywania specjalistycznej wiedzy, uczą się także rozwiązywać konkretne problemy w praktyce. Program studiów przewiduje realizację przedmiotów takich jak: zrównoważony rozwój obszarów wiejskich, fizjologia i żywienie zwierząt, hodowla roślin i nasiennictwo dla rolnictwa ekologicznego, zagrożenie bezpieczeństwa żywności czy przetwórstwo ekologicznych surowców pochodzenia zwierzęcego.

 

Praca po studiach

Absolwenci powyższego kierunku studiów będą mogli ubiegać się o zatrudnienie w gospodarstwach ekologicznych i zakładach przetwórstwa ekologicznej żywności. Mogą także liczyć na pracę w firmach zajmujących się obsługą produkcji ekologicznej. Ponadto, eksperci ds. ekologicznego rolnictwa i produkcji żywności doskonale odnajdą się w redakcjach czasopism rolniczych, redakcjach radiowych i telewizyjnych.

Jakie wymagania podczas rekrutacji na kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia 2024/2025 na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • język angielski,
  • matematyka.

 

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

 

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie?

Ekologiczne rolnictwo, rozumiane jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, staje się w dzisiejszych czasach coraz bardziej popularne. Ludzie chcą mieć bowiem dostęp do produktów spożywczych jak najlepszej jakości, a tym samym sięgać po to, co jest lokalne, zdrowe i wyprodukowane w zrównoważony sposób. W odpowiedzi na te współczesne trendy utworzony został kierunek studiów, jakim jest ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności. Decydując się na kształcenie w tym obszarze, studenci zdobędą nie tylko wszechstronną wiedzę z pogranicza chemii, biologii czy ekologii, lecz także uzyskają cenne umiejętności w zakresie wykorzystywania najnowszych technologii rolniczych oraz zagłębią się w tematykę oscylującą wokół rolnictwa ekologicznego.

 

Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności możemy podzielić na:

1. Typ

  • studia I stopnia (licencjackie)

2. Tryb

  • studia stacjonarne

 

Zdobywana wiedza i umiejętności

W czasie kształcenia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności studenci poznają rozmaite procesy biologiczne i fizjologiczne zachodzące w roślinie i łanie roślin, zgłębią mechanizmy regulacji podstawowych procesów życiowych roślin, a także opanują metody, techniki i technologie oraz narzędzia i materiały pozwalające na maksymalizację plonu i jego jakości w warunkach rolnictwa ekologicznego. Co więcej, w programie zajęć nie zabraknie treści dotyczących projektowania modyfikacji stanu środowiska w celu polepszenia warunków wzrostu roślin i stanu środowiska przyrodniczego. Pod okiem doświadczonej kadry akademickiej studenci dowiedzą się również, w jaki sposób obsługiwać nowoczesne aparatury i urządzenia techniczne stosowane w rolnictwie i branży spożywczej.

 

Uczelnie w Warszawie - kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (Wydział Rolnictwa i Ekologii SGGW) stacjonarne I stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Ile trwają studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie?

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności trwają 3 lata (studia I stopnia).

 

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie - czas trwania

Poziom studiów czas trwania otrzymywany tytuł
studia I stopnia 3 lata licencjat

Jaka praca po studiach na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie?

Jako absolwent studiów na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności będziesz posiadał wszelkie niezbędne kwalifikacje do podjęcia pracy w firmach na każdym odcinku łańcucha produkcji żywości ekologicznej. Z powodzeniem znajdziesz zatrudnienie w ekologicznych gospodarstwach oraz w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem eko-żywności. Co więcej, umiejętności zdobyte w toku studiów umożliwią Ci rozpoczęcie pracy na stanowisku specjalisty do spraw certyfikacji, a także inspektora rolnictwa ekologicznego.

 

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności:

  • gospodarstwa ekologiczne,
  • agrobiznes,
  • zakłady przetwórstwa ekologicznej żywności,
  • firmy zajmujące się obsługą produkcji ekologicznej,
  • redakcje czasopism rolniczych, redakcje radiowe i telewizyjne.

 

Poziom i tryb studiów

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności Warszawa studia i stopnia


Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności Warszawa studia stacjonarne

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie

komentarze (0)

Teraz najważniejsze

matura 2024

zmiany na maturze 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2023

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia