Weterynaria
Warszawa
POKAŻ
Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.
Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie | |
---|---|
Rok akademicki | 2023/2024 |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3 lata (studia I stopnia) |
Terminy rekrutacji
Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie rozpocznie się 1 czerwca 2023 r. i potrwa do 10 lipca 2023 r. | Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności Warszawa - terminy rekrutacji >
Uczelnie
Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności oferują zdobycie wszechstronnego wykształcenia z zakresu ekologicznej produkcji roślinnej oraz jakości żywności. W trakcie kształcenia studenci przeanalizują różnego rodzaju zjawiska i procesy zachodzące w rolniczej przestrzeni produkcyjnej i środowisku, jak również zgłębią tajniki nowoczesnych technologii rolniczych.
Praca po studiach
Absolwenci powyższego kierunku studiów będą mogli ubiegać się o zatrudnienie m.in. w gospodarstwach ekologicznych, zakładach przetwórstwa ekologicznej żywności, firmach zajmujących się obsługą produkcji ekologicznej, a także w redakcjach czasopism rolniczych.
czytaj dalej wszystko o Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności - Warszawa
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Ekologiczne rolnictwo, rozumiane jako system gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej w obrębie gospodarstwa, staje się w dzisiejszych czasach coraz bardziej popularne. Ludzie chcą mieć bowiem dostęp do produktów spożywczych jak najlepszej jakości, a tym samym sięgać po to, co jest lokalne, zdrowe i wyprodukowane w zrównoważony sposób. W odpowiedzi na te współczesne trendy utworzony został kierunek studiów, jakim jest ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności. Decydując się na kształcenie w tym obszarze, studenci zdobędą nie tylko wszechstronną wiedzę z pogranicza chemii, biologii czy ekologii, lecz także uzyskają cenne umiejętności w zakresie wykorzystywania najnowszych technologii rolniczych oraz zagłębią się w tematykę oscylującą wokół rolnictwa ekologicznego.
Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb
W czasie kształcenia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności studenci poznają rozmaite procesy biologiczne i fizjologiczne zachodzące w roślinie i łanie roślin, zgłębią mechanizmy regulacji podstawowych procesów życiowych roślin, a także opanują metody, techniki i technologie oraz narzędzia i materiały pozwalające na maksymalizację plonu i jego jakości w warunkach rolnictwa ekologicznego. Co więcej, w programie zajęć nie zabraknie treści dotyczących projektowania modyfikacji stanu środowiska w celu polepszenia warunków wzrostu roślin i stanu środowiska przyrodniczego. Pod okiem doświadczonej kadry akademickiej studenci dowiedzą się również, w jaki sposób obsługiwać nowoczesne aparatury i urządzenia techniczne stosowane w rolnictwie i branży spożywczej.
Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności trwają 3 lata (studia I stopnia).
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności w Warszawie - czas trwania
Poziom studiów | czas trwania | otrzymywany tytuł |
studia I stopnia | 3 lata | licencjat |
Jako absolwent studiów na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności będziesz posiadał wszelkie niezbędne kwalifikacje do podjęcia pracy w firmach na każdym odcinku łańcucha produkcji żywości ekologicznej. Z powodzeniem znajdziesz zatrudnienie w ekologicznych gospodarstwach oraz w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem eko-żywności. Co więcej, umiejętności zdobyte w toku studiów umożliwią Ci rozpoczęcie pracy na stanowisku specjalisty do spraw certyfikacji, a także inspektora rolnictwa ekologicznego.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności:
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności Warszawa studia i stopnia
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności Warszawa studia stacjonarne
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia