Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych

Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
      Typ uczelni
        Więcej filtrów
        Poziom studiów
          Forma studiów
            Czas trwania

              Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

              Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych studia - kierunek studiów

              Studia na kierunku bezpieczeństwo produktów zwierzęcych to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

              Opis kierunku

              Kierunek Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych skupia się na zagadnieniach związanych z nadzorem sanitarnym i weterynaryjnym w gospodarce żywnościowej. Studenci poznają regulacje prawne, które odnoszą się do prawa paszowego, sanitarno-żywnościowego, systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwa żywności.

               

              Wymagania

              W procesie rekrutacji na studia na kierunku bezpieczeństwo produktów zwierzęcych najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, fizyka, fizyka i astronomia, biologia, matematyka, geografia, język obcy, język polski.

              *Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

               

              Praca po studiach

              Zawodowo zajmiesz się oceną wpływu sposobu konserwowania, pakowania i przechowywania na jakość żywności pochodzenia zwierzęcego, analizą oddziaływania produkcji zwierzęcej i przetwórstwa surowców zwierzęcych na jakość środowiska naturalnego, zasadami bezpiecznego przetwórstwa mleka, mięsa oraz jaj. Możesz pracować między innymi w zakładach przetwarzania i utylizacji produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, jednostkach certyfikujących bezpieczeństwo i jakość żywności, administracji rządowej i samorządowej.

              JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

              Prócz obowiązkowych dla wszystkich maturzystów przedmiotów warto zdawać egzaminy dodatkowe na poziomie rozszerzonym. Wymagania rekrutacyjne są zmienne i zależą od poziomu i trybu kształcenia. 

              Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych:

              • chemia,
              • biologia,
              • fizyka,
              • fizyka i astronomia,
              • geografia,
              • język obcy,
              • język polski
              • matematyka.

               

              *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

              Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych - zasady rekrutacji

              • Terminy rekrutacji

              • Czas trwania

              • Przedmioty maturalne

              • Limity

              • Progi

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH?

              Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych to propozycja studiów, która łączy nauki humanistyczne i ścisłe. Studenci uczęszczają zarówno na socjologię ogólną, jak i statystykę matematyczną. W siatce zajęć znajdziemy przedmioty podstawowe i kierunkowe. Wśród podstawowych nauk wyróżnić należy anatomię i histologię zwierząt, chemię nieorganiczną i organiczną, podstawy genetyki i techniki molekularne, fizjologię zwierząt.

              Studenci mają okazję poznać standardy uboju zwierząt oraz zgłębić zasady bezpiecznego przetwórstwa mleka, mięsa, jaj. Zajmują się oceną jakości surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego przy pomocy najnowszych technik analitycznych.

               

              1. Typ i tryb studiów:

              Studia na kierunku Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych możemy podzielić na:

              1. Poziom:

               

              2. Forma:

               

              2. Zdobywana wiedza i umiejętności

              Kierunek bezpieczeństwo produktów zwierzęcych tworzony jest w interdyscyplinarny sposób. Studenci uczęszczają między innymi na takie przedmioty jak: bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej, profilaktyka w produkcji zwierzęcej, mleka i jaj oraz systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktów zwierzęcych, monitoring surowców pochodzenia zwierzęcego czy prawo sanitarno-żywnościowe.

              Rozwijają zainteresowania w trakcie przedmiotów fakultatywnych, a potrzebne umiejętności nabywają przede wszystkim w trakcie praktyk zawodowych. Uczą się między innymi obsługiwać specjalistyczną aparaturę oraz wykorzystywać nowoczesne oprogramowanie komputerowe. Rozwijają umiejętności analityczne, badawcze i interpretacyjne.

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH?

              Studia na kierunku Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH?

              Kierunek bezpieczeństwo produktów zwierzęcych wpisuje się w zapotrzebowania współczesnego rynku pracy. Absolwenci zatrudniani są na stanowiskach związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa i jakości produktów pochodzenia zwierzęcego.

              Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych:

              • zakłady przemysłu spożywczego
              • zakłady przetwarzania i utylizacji produktów pochodzenia zwierzęcego
              • jednostki certyfikujące bezpieczeństwo i jakość żywności
              • administracja rządowa i samorządowa
              • instytucje naukowe
              • ośrodki badawczo-rozwojowe

              Możesz pracować w organach Unii Europejskiej, które są związane z jakością żywności i przetwórstwem produktów zwierzęcych, w organach urzędowej kontroli żywności, w firmach, które zajmują się obrotem żywnością w obrębie całego łańcucha żywnościowego.

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Zobacz inne kierunki weterynaryjne - podyplomowe

              Filtrowanie
              Województwo
                Poziom studiów

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Miasta, które oferują studia na kierunku Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Teraz najważniejsze

                kalkulator maturalny

                matura 2025

                arkusze maturalne

                wyniki matur 2024

                rekrutacja na studia

                studia

                kierunki studiów

                studia podyplomowe

                 

                Ciekawe

                 


                gdzie studiować

                 

                 

                Nadchodzące wydarzenia

                Komentarze (0)