Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych to propozycja studiów, która łączy nauki humanistyczne i ścisłe. Studenci uczęszczają zarówno na socjologię ogólną, jak i statystykę matematyczną. W siatce zajęć znajdziemy przedmioty podstawowe i kierunkowe. Wśród podstawowych nauk wyróżnić należy anatomię i histologię zwierząt, chemię nieorganiczną i organiczną, podstawy genetyki i techniki molekularne, fizjologię zwierząt.
Studenci mają okazję poznać standardy uboju zwierząt oraz zgłębić zasady bezpiecznego przetwórstwa mleka, mięsa, jaj. Zajmują się oceną jakości surowców oraz produktów pochodzenia zwierzęcego przy pomocy najnowszych technik analitycznych.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Kierunek bezpieczeństwo produktów zwierzęcych tworzony jest w interdyscyplinarny sposób. Studenci uczęszczają między innymi na takie przedmioty jak: bezpieczeństwo produkcji zwierzęcej, profilaktyka w produkcji zwierzęcej, mleka i jaj oraz systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem produktów zwierzęcych, monitoring surowców pochodzenia zwierzęcego czy prawo sanitarno-żywnościowe.
Rozwijają zainteresowania w trakcie przedmiotów fakultatywnych, a potrzebne umiejętności nabywają przede wszystkim w trakcie praktyk zawodowych. Uczą się między innymi obsługiwać specjalistyczną aparaturę oraz wykorzystywać nowoczesne oprogramowanie komputerowe. Rozwijają umiejętności analityczne, badawcze i interpretacyjne.