Menedżer żywności i żywienia w Łodzi - uczelnie publiczne
Zwiń
Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).
Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia w Łodzi | |
---|---|
Rok akademicki | 2023/2024 |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3 lata (studia I stopnia) |
Terminy rekrutacji
Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku menedżer żywności i żywienia w Łodzi rozpocznie się 12 czerwca 2023 r. i potrwa do 14 września 2023 r. | Menedżer żywności i żywienia Łódź - terminy rekrutacji >
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.
Uczelnie
W trakcie studiów studenci zdobędą wiedzę między innymi z zakresu technologii żywności i żywienia oraz zarządzania i marketingu. Studia te są propozycją dla osób chcących organizować przedsięwzięcia związane z branżą hotelarską i gastronomiczną. Studenci zdobędą wiedzę od specjalistów z dwóch wydziałów Politechniki – Wydziału Zarządzania i Inżynierii Produkcji oraz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Po studiach dzięki zdobytym kompetencjom absolwenci będą mogli prowadzić produkcję gastronomiczną na podstawie systemu kontroli jakości, kierować pracą zespołu pracowników, a także dzięki zdobytej wiedzy marketingowej prowadzić i skutecznie rozwijać oraz promować własną działalność gospodarczą.
czytaj dalej wszystko o Menedżer żywności i żywienia - Łódź
Osoby, które zastanawiają się nad wyborem kierunku menedżer żywności i żywienia, aby przystąpić do procesu rekrutacji, muszą zdać maturę na poziomie podstawowym i złożyć komplet wymaganych dokumentów.
Przedmioty maturalne wymagane w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku menedżer żywności i żywienia:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Zwiń
Studia w Łodzi na kierunku menedżer żywności i żywienia przygotowują między innymi do pracy na stanowisku menedżera specjalizującego się w branży HoReCa, pracującego w gastronomii hotelarskiej, indywidualnej, systemowej, specjalnej czy agroturystyce. Kierunek studiów łączy praktyczne umiejętności oraz wiedzę z obszaru nowoczesnych technik kulinarnych, trendów w żywieniu oraz znajomość zasad panujących na rynku pracy. Studia te dotyczą dyscypliny interdyscyplinarnej, która łączy w sobie wiedzę z zakresu żywienia, technologii produkcji, oceny jakości żywności oraz zarządzania i marketingu usług.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Menedżer żywności i żywienia możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Studia dostarczają wiedzę ogólną między innymi z zakresu żywienia, produktów spożywczych, technologii żywności, kontroli jakości czy konstruowania posiłków.
Student zdobędzie również umiejętności przygotowujące go kierowania zespołem pracowników, zarządzania obsługą firm gastronomicznych zarówno z branży kateringowej, hotelarskiej, jak i agroturystycznej i tym podobnych, a także znając zasady marketingu usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka, będzie potrafił przygotować ofertę handlową dla różnych grup odbiorców.
Dzięki obowiązkowym praktykom w zakładach przemysłowych, gastronomicznych czy usługowych sektorach spożywczych studenci zdobywają swoje pierwsze doświadczenie oraz kompetencje potrzebne do rozpoczęcia pracy w zawodzie, a szeroka współpraca uczelni z firmami o charakterze produkcyjnym, usługowym lub produkcyjno-usługowym. Łódzkie uczelnie dają bardzo duże możliwości rozwoju, również poza granicami Państwa na stażach i praktyka zagranicznych.
Studia na kierunku menedżer żywności i żywienia trwają 3 lata (studia I stopnia).
Menedżer żywności i żywienia w Łodzi - czas trwania
Poziom studiów | czas trwania | otrzymywany tytuł |
studia I stopnia | 3 lata | licencjat |
Uczelnie w Łodzi kładą nacisk na rozwijanie kompetencji i praktycznych umiejętności, dzięki czemu studenci po ukończeniu studiów gotowi są do podjęcia pracy w zawodzie.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku menedżer żywności i żywienia:
Kierunki studiów w Łodzi takie jak Menedżer żywności i żywienia dają wiele możliwości, dzięki czemu po studiach każdy znajdzie swoją ścieżkę zawodową, w której będzie odnajdował się najlepiej.
Menedżer żywności i żywienia studia w Łodzi - uczelnie:
czytaj dalej uczelnie w Łodzi
Uczelnie w Łodzi - kierunek menedżer żywności i żywienia:
Uczelnia | Forma studiów | Poziom studiów | |
---|---|---|---|
Politechnika Łódzka (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ) | stacjonarne | studia I stopnia | więcej |
Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności
STUDIA W ŁODZI - ważne informacje
MENEDŻER ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA - ważne informacje
menedżer żywności i żywienia studia
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Może zadajesz sobie pytanie, czy Łódź jest miastem studenckim? Odpowiedź brzmi: tak! Co roku, tysiące maturzystów przybywa do naszego miasta, wybierając wśród sześciu publicznych i piętnastu niepublicznych uczelni wyższych, tym samym dokonując jednej z kluczowych decyzji w swoim życiu. Co na to wpływa? Atmosfera, jaka tu panuje oraz bogata i różnorodna oferta edukacyjna, turystyczna i kulturalna. Istotny jest również poziom i zakres kierunków studiów, jakie oferują łódzkie uczelnie, współpraca z sektorem biznesowym, a także rosnąca współpraca i kontakty międzynarodowe.
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia