Studia w Łodzi na kierunku menedżer żywności i żywienia przygotowują między innymi do pracy na stanowisku menedżera specjalizującego się w branży HoReCa, pracującego w gastronomii hotelarskiej, indywidualnej, systemowej, specjalnej czy agroturystyce. Kierunek studiów łączy praktyczne umiejętności oraz wiedzę z obszaru nowoczesnych technik kulinarnych, trendów w żywieniu oraz znajomość zasad panujących na rynku pracy. Studia te dotyczą dyscypliny interdyscyplinarnej, która łączy w sobie wiedzę z zakresu żywienia, technologii produkcji, oceny jakości żywności oraz zarządzania i marketingu usług.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Menedżer żywności i żywienia możemy podzielić na:
1. Typ
-
studia I stopnia (licencjackie)
2. Tryb:
Zdobywana wiedza i umiejętności
Studia dostarczają wiedzę ogólną między innymi z zakresu żywienia, produktów spożywczych, technologii żywności, kontroli jakości czy konstruowania posiłków.
Student zdobędzie również umiejętności przygotowujące go kierowania zespołem pracowników, zarządzania obsługą firm gastronomicznych zarówno z branży kateringowej, hotelarskiej, jak i agroturystycznej i tym podobnych, a także znając zasady marketingu usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka, będzie potrafił przygotować ofertę handlową dla różnych grup odbiorców.
Dzięki obowiązkowym praktykom w zakładach przemysłowych, gastronomicznych czy usługowych sektorach spożywczych studenci zdobywają swoje pierwsze doświadczenie oraz kompetencje potrzebne do rozpoczęcia pracy w zawodzie, a szeroka współpraca uczelni z firmami o charakterze produkcyjnym, usługowym lub produkcyjno-usługowym. Łódzkie uczelnie dają bardzo duże możliwości rozwoju, również poza granicami Państwa na stażach i praktyka zagranicznych.