1. Typ i tryb studiów
	Kierunek gastronomia i sztuka kulinarna jest obecnie dostępny zarówno w trybie stacjonarnym,jak i niestacjonarnym. W praktyce oznacza to, że w przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych przez władze konkretnych uczelni. Taka forma kształcenia jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które mogą w pełni poświęcić się zdobywaniu wykształcenia i nauce. 
	Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.
	Program kształcenia będzie oscylować głównie kwestii związanych z gastronomią oraz hotelarstwem.
	 
	Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna możemy podzielić na:
	1. Poziom:
	 
	2. Forma:
	 
	Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
	Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
	Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
	 
	2. Program studiów i przedmioty
	Jako student powyższego kierunku studiów zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu chemii, fizyki czy technologii żywności. Ponadto dowiesz się więcej na temat biotechnologii oraz mikrobiologii. 
	W planie zajęć znajdzie się wiele rozwijających przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:
	- 
		Chów i hodowla zwierząt a jakość produktu
- 
		Podstawy żywienia człowieka i dietetyki
- 
		Mikrobiologia ogólna i żywności
- 
		Ergonomia
	 
	3. Nabywane umiejętności
	W czasie studiów na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. 
	Jako student nauczysz się dokonywać oceny towaroznawczej wybranych produktów spożywczych. Ponadto nauczysz się samodzielnego sporządzania potraw. Studenci rozwiną także kompetencje z obszaru zarządzania i marketingu, a także prowadzenia działalności gastronomicznej.
	 
	4. Dla kogo ten kierunek
	Jeśli spędzasz dużo czasu w kuchni, lubisz gotować, eksperymentować, wymyślać nowe dania, piec i jedzenie jest dla Ciebie bardzo istotną wartością w życiu, i chciałbyś mu się poświęcić, marzysz o własnej restauracji w przyszłości, kierunek gastronomia i sztuka kulinarna jest kierunkiem idealnym dla Ciebie. 
	Gastronomia jest branżą, w której zapotrzebowanie na wykwalifikowanny personel nie maleje, a z dnia na dzień rośnie, ponieważ otwierane są coraz to nowe obiekty gastronomiczne. Dlaczego, jako absolwenta tego kierunku, będzie Cię odznaczać uniwersalność? 
	Kierunek ten jest powiązany ściśle z naukami takimi jak historia, sztuka, geografia, technologia żywności, rolnictwo, ogrodnictwo czy towaroznawstwo, więc zasób wiedzy, jaką będziesz dysponował jako absolwent jest imponujący.
	Zanim jednak staniesz się absolwentem, jesteś kandydatem i powinieneś wykazywać zainteresowanie widzą z zakresu chemii organicznej, biochemii czy fizyki, ponieważ tematyka ta jest podstawą nauczania modłułów kierunkowych. Powinieneś być również zainteresowany turystyczną i gastronomiczną geografią świata.
	 
	5. Gdzie studiować gastronomię i sztukę kulinarną
	Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek gastronomia i sztuka kulinarna: