TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMI studia – kierunek studiów

 

 
W ostatnich latach można zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania kuchnią i niebanalnymi potrawami. Gotowanie można już śmiało nazywać sztuką, a kucharzy prawdziwymi artystami. Duża popularność tego typu dziedzin wpływa  także na znaczne zwiększenie liczby restauracji i wzrost poziomu oferowanych usług gastronomicznych. W związku z tego typu tendencjami wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z obszaru zarządzania gastronomią.
Jako odpowiedź na potrzeby współczesnego świata i obecnego rynku pracy powstały niezwykle interesujące i perspektywiczne studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii, których program skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych tematem technologii żywienia oraz chcących zagłębić się w bogaty i ciekawy świat gastronomii. Jeżeli ty także należysz do tego grona, a do tego chcesz zdobyć wszechstronne i perspektywiczne wykształcenie, to wybierz studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii. 
 
 
Czego nauczysz się na kierunku technologia i organizacja gastronomii?
 
 
W trakcie tych niezwykle interdyscyplinarnych studiów o bogatej ofercie kształcenie, będziesz miał okazję zdobyć wszechstronną wiedzę oscylującą wokół technologii żywienia i szeroko pojętej gastronomii. Jako student dowiesz się więcej na temat towaroznawstwa, bezpieczeństwa żywności czy niezwykle złożonej dyscypliny, jaką jest dietetyka.
Co więcej, poznasz nowoczesne metody i techniki stosowane w produkcji i przetwórstwie spożywczym. W ofercie studiów, oprócz zajęć teoretycznych, przewidziano także praktyki i staże, dzięki którym będziesz mógł poznać specyfikę branży gastronomicznej i zapoznać się z pracą specjalistów z tego obszaru. Wszystkie zajęcia akademickie oraz warsztaty praktyczne będą prowadzone przez wybitnych znawców i praktyków tej dziedziny, którzy chętnie podzielą się z tobą swoją wiedzą i wieloletnim doświadczeniem zawodowym. 
 
 
Jaka praca po tym kierunku?
 
 
Po ukończeniu tych niezwykle unikatowych i perspektywicznych studiów będziesz miał wszechstronną wiedzę z obszaru technologii żywienia oraz zarządzania gastronomią. Uzyskane kompetencje i kwalifikacje sprawią, że bez problemu znajdziesz atrakcyjną i przyszłościową pracę zgodną z twoim wykształceniem. Jako absolwent będziesz kompleksowo przygotowany do pracy w zakładach żywieniach i innych punktach gastronomicznych, między innymi stołówkach, hotelach czy restauracjach. Ponadto, idealnie sprawdzisz się jako pracownik sektora produkcyjnego lub firm związanych z technologią żywienia i przetwórstwem spożywczym.
Co więcej, będziesz miał niezbędne kompetencje do zatrudnienia na stanowiskach menadżerskich i kierowniczych w firmach związanych z gastronomią. Równie ciekawą opcją może okazać się założenie własnej działalności gospodarczej. Dodatkowo, po ukończeniu studiów pierwszego stopnia możesz kontynuować naukę na studiach magisterskich lub podyplomowych i w związku z tym zwiększyć swoje perspektywy zawodowe.
 

JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

Aby zostać studentem tego perspektywicznego kierunku powinieneś zdać maturę z języka polskiego, języka obcego nowożytnego, biologii, chemii, fizyki lub matematyki. Dodatkowo, wszyscy kandydaci muszą zdać egzamin wstępny. 

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

WIEDZA, JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PODCZAS STUDIÓW NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII:

  • wiedza z zakresu technologii gastronomii
  • wiedza z zakresu towaroznawstwa
  • znajomość składu żywności
  • wiedza z zakresu projektowania i nadzorowania procesów technologicznych
  • wiedza z obszaru dietetyki
  • wiedza z zakresu zarządzania biznesem oraz zasobami ludzkimi
  • umiejętność praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy

JAKA PRACA, CZYLI GDZIE BĘDZIESZ PRACOWAŁ PO UKOŃCZENIU STUDIÓW NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMI:

  • stanowiska kierownicze i menadżerskie
  • laboratoria badań żywności
  • instytucje prowadzące żywienie zbiorowe
  • hotele
  • restauracje
  • własna działalność gospodarcza

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Komentarze (0)