TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Dodaj do ulubionych

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMI studia – kierunek studiów

Studia na kierunku Technologia i organizacja gastronomii to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym).

 

JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku technologia i organizacja gastronomi:

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka,
  • język obcy,
  • język polski,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Jednostka prowadząca

Technologia i organizacja gastronomii stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.05.2021
do 14.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.08.2021
do 21.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 01.08.2021
do 15.09.2021
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 01.08.2021
do 24.09.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 01.08.2021
do 24.09.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku technologia i organizacja gastronomii

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Gastronomia i hotelarstwo

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

WIEDZA, JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PODCZAS STUDIÓW NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII:

Czego nauczysz się na kierunku technologia i organizacja gastronomii?

W trakcie tych niezwykle interdyscyplinarnych studiów o bogatej ofercie kształcenie, będziesz miał okazję zdobyć wszechstronną wiedzę oscylującą wokół technologii żywienia i szeroko pojętej gastronomii. Jako student dowiesz się więcej na temat towaroznawstwa, bezpieczeństwa żywności czy niezwykle złożonej dyscypliny, jaką jest dietetyka.
Co więcej, poznasz nowoczesne metody i techniki stosowane w produkcji i przetwórstwie spożywczym. W ofercie studiów, oprócz zajęć teoretycznych, przewidziano także praktyki i staże, dzięki którym będziesz mógł poznać specyfikę branży gastronomicznej i zapoznać się z pracą specjalistów z tego obszaru.
Wszystkie zajęcia akademickie oraz warsztaty praktyczne będą prowadzone przez wybitnych znawców i praktyków tej dziedziny, którzy chętnie podzielą się z tobą swoją wiedzą i wieloletnim doświadczeniem zawodowym.
 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie takim jak:

  • wiedza z zakresu technologii gastronomii
  • wiedza z zakresu towaroznawstwa
  • znajomość składu żywności
  • wiedza z zakresu projektowania i nadzorowania procesów technologicznych
  • wiedza z obszaru dietetyki
  • wiedza z zakresu zarządzania biznesem oraz zasobami ludzkimi
  • umiejętność praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy

Jak wyglądają studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek technologia i organizacja gastronomii jest obecnie dostępny tylko w trybie stacjonarnym. W praktyce oznacza to, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. To rozwiązanie jest skierowane do osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie nauce i zdobywaniu wykształcenia.

 

Studia na kierunku Technologia i organizacja gastronomii możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (inżynierskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

Program nauczania na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk o żywieniu.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci kierunku technologia i organizacja gastronomii będą mieli okazję zdobyć komplkeksową wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, nauk o żywieniu oraz dietetyki. Ponadto dowiedzą się więcej na temat technologii żywności oraz branży gastronomicznej. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych i zarazem rozwijających przedmiotów, między innymi takich jak:

  • Ogólna technologia żywności
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Wykorzystanie surowców roślinnych
  • Technologia gastronomii
  • Chemia

 

3. Nabywane umiejętności

Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii będą miały w dużej mierze charakter praktyczny, dzięki czemu studenci uzyskają szereg cennych umiejętności praktycznych. Przede wszystkim nauczą się przetwarzania oraz produkcji żywności.

Dodatkowo poznają oni zasady organizacji gastronomii oraz branży restauracyjnej i cateringowej. Osoby, które aplikują na powyższy kierunek rozwiną także zdolności z zakresu dietetyki oraz żywienia człowieka.

 

4. Dla kogo ten kierunek

W ostatnich latach można zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania kuchnią i niebanalnymi potrawami. Gotowanie można już śmiało nazywać sztuką, a kucharzy prawdziwymi artystami.
Duża popularność tego typu dziedzin wpływa  także na znaczne zwiększenie liczby restauracji i wzrost poziomu oferowanych usług gastronomicznych. W związku z tego typu tendencjami wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z obszaru zarządzania gastronomią.
Jako odpowiedź na potrzeby współczesnego świata i obecnego rynku pracy powstały niezwykle interesujące i perspektywiczne studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii, których program skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych tematem technologii żywienia oraz chcących zagłębić się w bogaty i ciekawy świat gastronomii.
Jeżeli ty także należysz do tego grona, a do tego chcesz zdobyć wszechstronne i perspektywiczne wykształcenie, to wybierz studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii. 

 

5. Gdzie studiować Technologię i organizację gastronomii

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Technologia i organizacja gastronomii:

 

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku Technologia i organizacja gastronomii trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku technologia i organizacja gastronomii będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów i zakończą się nadaniem tytułu inżyniera.

Czas trwania studiów na kierunku technologia i organizacja gastronomii na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
3,5 roku
(inżynier)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII STUDIA I STOPNIA

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek technologia i organizacja gastronomii na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Przedmioty:

biologia, chemia, fizyka, język obcy, język polski, matematyka

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku technologia i organizacja gastronomii na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
32
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek technologia i organizacja gastronomii na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

JAKA PRACA, CZYLI GDZIE BĘDZIESZ PRACOWAŁ PO UKOŃCZENIU STUDIÓW NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMI:

Jaka praca po tym kierunku?

Po ukończeniu tych niezwykle unikatowych i perspektywicznych studiów będziesz miał wszechstronną wiedzę z obszaru technologii żywienia oraz zarządzania gastronomią.
Uzyskane kompetencje i kwalifikacje sprawią, że bez problemu znajdziesz atrakcyjną i przyszłościową pracę zgodną z twoim wykształceniem. Jako absolwent będziesz kompleksowo przygotowany do pracy w zakładach żywieniach i innych punktach gastronomicznych, między innymi stołówkach, hotelach czy restauracjach.
Ponadto, idealnie sprawdzisz się jako pracownik sektora produkcyjnego lub firm związanych z technologią żywienia i przetwórstwem spożywczym. Co więcej, będziesz miał niezbędne kompetencje do zatrudnienia na stanowiskach menadżerskich i kierowniczych w firmach związanych z gastronomią.
Równie ciekawą opcją może okazać się założenie własnej działalności gospodarczej. Dodatkowo, po ukończeniu studiów pierwszego stopnia możesz kontynuować naukę na studiach magisterskich lub podyplomowych i w związku z tym zwiększyć swoje perspektywy zawodowe.
 
Absolwent kierunku Technologia i organizacja gastronomii znajdzie zatrudnienie jako/w takich miejscach jak:
  • stanowiska kierownicze i menadżerskie
  • laboratoria badań żywności
  • instytucje prowadzące żywienie zbiorowe
  • hotele
  • restauracje
  • własna działalność gospodarcza

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Komentarze (0)