1. Typ i tryb studiów
	Kierunek technologia i organizacja gastronomii jest obecnie dostępny tylko w trybie stacjonarnym. W praktyce oznacza to, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. To rozwiązanie jest skierowane do osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie nauce i zdobywaniu wykształcenia.
	 
	Studia na kierunku Technologia i organizacja gastronomii możemy podzielić na:
	1. Poziom:
	 
	2. Forma:
	 
	Program nauczania na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk o żywieniu.
	 
	2. Program studiów i przedmioty
	Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku technologia i organizacja gastronomii: towaroznawstwo, matematyka, biochemia, wyposażenie zakładów gastronomicznych oraz chemia żywności.
	Studenci kierunku technologia i organizacja gastronomii będą mieli okazję zdobyć komplkeksową wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, nauk o żywieniu oraz dietetyki. Ponadto dowiedzą się więcej na temat technologii żywności oraz branży gastronomicznej. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych i zarazem rozwijających przedmiotów, między innymi takich jak:
	- 
		Wyposażenie zakładów gastronomicznych
 
	- 
		Wykorzystanie surowców roślinnych
 
	- 
		Ogólna technologia żywności
 
	- 
		Technologia gastronomii
 
	- 
		Chemia
 
	 
	3. Nabywane umiejętności
	Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii będą miały w dużej mierze charakter praktyczny, dzięki czemu studenci uzyskają szereg cennych umiejętności praktycznych. Przede wszystkim nauczą się przetwarzania oraz produkcji żywności. 
	Dodatkowo poznają oni zasady organizacji gastronomii oraz branży restauracyjnej i cateringowej. Osoby, które aplikują na powyższy kierunek rozwiną także zdolności z zakresu dietetyki oraz żywienia człowieka.
	 
	4. Dla kogo ten kierunek
	W ostatnich latach można zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania kuchnią i niebanalnymi potrawami. Gotowanie można już śmiało nazywać sztuką, a kucharzy prawdziwymi artystami. 
	Duża popularność tego typu dziedzin wpływa  także na znaczne zwiększenie liczby restauracji i wzrost poziomu oferowanych usług gastronomicznych. W związku z tego typu tendencjami wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z obszaru zarządzania gastronomią. 
	Jako odpowiedź na potrzeby współczesnego świata i obecnego rynku pracy powstały niezwykle interesujące i perspektywiczne studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii, których program skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych tematem technologii żywienia oraz chcących zagłębić się w bogaty i ciekawy świat gastronomii. 
	Jeżeli ty także należysz do tego grona, a do tego chcesz zdobyć wszechstronne i perspektywiczne wykształcenie, to wybierz studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii. 
	
		 
	
		5. Gdzie studiować Technologię i organizację gastronomii
	
		Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek Technologia i organizacja gastronomii: