TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym)

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
I stopnia
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Technologia i organizacja gastronomii stopień: (I) , czas trwania: 3,5 roku ,
forma: stacjonarne

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMI studia – kierunek studiów

Studia na kierunku Technologia i organizacja gastronomii to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | technologia i organizacja gastronomii - uczelnie >

Wymagania

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku technologia i organizacja gastronomii najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, matematyka, fizyka, język obcy, język polski.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku technologia i organizacja gastronomi:

  • biologia,
  • chemia,
  • matematyka,
  • fizyka,
  • język obcy,
  • język polski.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

WIEDZA, JAKĄ ZDOBĘDZIESZ PODCZAS STUDIÓW NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII:

Czego nauczysz się na kierunku technologia i organizacja gastronomii?

W trakcie tych niezwykle interdyscyplinarnych studiów o bogatej ofercie kształcenie, będziesz miał okazję zdobyć wszechstronną wiedzę oscylującą wokół technologii żywienia i szeroko pojętej gastronomii. Jako student dowiesz się więcej na temat towaroznawstwa, bezpieczeństwa żywności czy niezwykle złożonej dyscypliny, jaką jest dietetyka.
Co więcej, poznasz nowoczesne metody i techniki stosowane w produkcji i przetwórstwie spożywczym. W ofercie studiów, oprócz zajęć teoretycznych, przewidziano także praktyki i staże, dzięki którym będziesz mógł poznać specyfikę branży gastronomicznej i zapoznać się z pracą specjalistów z tego obszaru.
Wszystkie zajęcia akademickie oraz warsztaty praktyczne będą prowadzone przez wybitnych znawców i praktyków tej dziedziny, którzy chętnie podzielą się z tobą swoją wiedzą i wieloletnim doświadczeniem zawodowym.
 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie takim jak:

  • wiedza z zakresu technologii gastronomii
  • wiedza z zakresu towaroznawstwa
  • znajomość składu żywności
  • wiedza z zakresu projektowania i nadzorowania procesów technologicznych
  • wiedza z obszaru dietetyki
  • wiedza z zakresu zarządzania biznesem oraz zasobami ludzkimi
  • umiejętność praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek technologia i organizacja gastronomii jest obecnie dostępny tylko w trybie stacjonarnym. W praktyce oznacza to, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. To rozwiązanie jest skierowane do osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie nauce i zdobywaniu wykształcenia.

 

Studia na kierunku Technologia i organizacja gastronomii możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Program nauczania na powyższych studiach będzie oscylował wokół nauk o żywieniu.

 

2. Program studiów i przedmioty

Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku technologia i organizacja gastronomii: towaroznawstwo, matematyka, biochemia, wyposażenie zakładów gastronomicznych, chemia żywności.

Studenci kierunku technologia i organizacja gastronomii będą mieli okazję zdobyć komplkeksową wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, nauk o żywieniu oraz dietetyki. Ponadto dowiedzą się więcej na temat technologii żywności oraz branży gastronomicznej. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych i zarazem rozwijających przedmiotów, między innymi takich jak:

  • Ogólna technologia żywności
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Wykorzystanie surowców roślinnych
  • Technologia gastronomii
  • Chemia

 

3. Nabywane umiejętności

Studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii będą miały w dużej mierze charakter praktyczny, dzięki czemu studenci uzyskają szereg cennych umiejętności praktycznych. Przede wszystkim nauczą się przetwarzania oraz produkcji żywności.

Dodatkowo poznają oni zasady organizacji gastronomii oraz branży restauracyjnej i cateringowej. Osoby, które aplikują na powyższy kierunek rozwiną także zdolności z zakresu dietetyki oraz żywienia człowieka.

 

4. Dla kogo ten kierunek

W ostatnich latach można zaobserwować znaczny wzrost zainteresowania kuchnią i niebanalnymi potrawami. Gotowanie można już śmiało nazywać sztuką, a kucharzy prawdziwymi artystami.
Duża popularność tego typu dziedzin wpływa  także na znaczne zwiększenie liczby restauracji i wzrost poziomu oferowanych usług gastronomicznych. W związku z tego typu tendencjami wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z obszaru zarządzania gastronomią.
Jako odpowiedź na potrzeby współczesnego świata i obecnego rynku pracy powstały niezwykle interesujące i perspektywiczne studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii, których program skierowany jest do wszystkich osób zainteresowanych tematem technologii żywienia oraz chcących zagłębić się w bogaty i ciekawy świat gastronomii.
Jeżeli ty także należysz do tego grona, a do tego chcesz zdobyć wszechstronne i perspektywiczne wykształcenie, to wybierz studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii. 

 

5. Gdzie studiować Technologię i organizację gastronomii

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek Technologia i organizacja gastronomii:

 

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku Technologia i organizacja gastronomii trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku technologia i organizacja gastronomii będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów i zakończą się nadaniem tytułu inżyniera.

Dalsza część artykułu pod reklamą

JAKA PRACA, CZYLI GDZIE BĘDZIESZ PRACOWAŁ PO UKOŃCZENIU STUDIÓW NA KIERUNKU TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMI:

Jaka praca po tym kierunku?

Po ukończeniu tych niezwykle unikatowych i perspektywicznych studiów będziesz miał wszechstronną wiedzę z obszaru technologii żywienia oraz zarządzania gastronomią.
Uzyskane kompetencje i kwalifikacje sprawią, że bez problemu znajdziesz atrakcyjną i przyszłościową pracę zgodną z twoim wykształceniem. Jako absolwent będziesz kompleksowo przygotowany do pracy w zakładach żywieniach i innych punktach gastronomicznych, między innymi stołówkach, hotelach czy restauracjach.
Ponadto, idealnie sprawdzisz się jako pracownik sektora produkcyjnego lub firm związanych z technologią żywienia i przetwórstwem spożywczym. Co więcej, będziesz miał niezbędne kompetencje do zatrudnienia na stanowiskach menadżerskich i kierowniczych w firmach związanych z gastronomią.
Równie ciekawą opcją może okazać się założenie własnej działalności gospodarczej. Dodatkowo, po ukończeniu studiów pierwszego stopnia możesz kontynuować naukę na studiach magisterskich lub podyplomowych i w związku z tym zwiększyć swoje perspektywy zawodowe.
 
Absolwent kierunku Technologia i organizacja gastronomii znajdzie zatrudnienie jako/w takich miejscach jak:
  • stanowiska kierownicze i menadżerskie
  • laboratoria badań żywności
  • instytucje prowadzące żywienie zbiorowe
  • hotele
  • restauracje
  • własna działalność gospodarcza

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Technologia i organizacja gastronomii studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Technologia i organizacja gastronomii studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki gastronomia i hotelarstwo

Filtrowanie
Województwo
I stopnia inżynierskie, I stopnia licencjackie

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku TECHNOLOGIA I ORGANIZACJA GASTRONOMII

Dalsza część artykułu pod reklamą

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

Komentarze (0)