1. Dla kogo ten kierunek?
„Nie ważne jak wolno robisz postępy. I tak jesteś o krok dalej, niż ci, którzy dalej siedzą na kanapie”. Podobnych haseł motywacyjnych jest bardzo wiele, ale próbują one skłonić ludzi do dbania o własne zdrowie. Tym też zajmują się znane trenerki fitness – Ewa Chodakowska, Anna Lewandowska czy Mel B. Dietetyka analizuje odżywianie i tryb życia człowieka i dąży do jego poprawy.
Idealni kandydaci na studia medyczne w zakresie dietetyki nie mogą mieć problemów z nauką przedmiotów ścisłych, zwłaszcza biologią i chemią. Kandydaci powinni wykazywać zainteresowanie zdrowym odżywianiem i promocją zdrowego trybu życia. Jeśli lubisz gotować i chciałbyś/chciałabyś zajmować się układaniem odpowiednich diet, kierunek dietetyka w Łodzi jest właśnie dla Ciebie.
2. Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
-
Studia podyplomowe
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
-
online
3. Gdzie studiować?
Kierunki studiów niestacjonarnych w Łodzi takie jak dietetyka możesz realizować przede wszystkim w Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi. Uczelnie w Łodzi oferują bardzo wiele możliwości kształcenia zarówno w formie stacjonarnej, jak i niestacjonarnej w różnych dziedzinach nauki, także w zakresie nauk medycznych.
4. Praca po studiach
Kierunek dietetyka w Łodzi przygotowuje studentów do podjęcia pracy w przychodniach i gabinetach specjalistycznych, w placówkach służby zdrowia, które zajmują się pacjentami z zaburzeniami psychosomatycznymi, w klubach sportowych, w ośrodkach rekreacyjno-rehabilitacyjnych, w siłowni, w obozach sportowych dla młodzieży, w placówkach służby zdrowia, które zajmują się sportowcami, w placówkach naukowo-szkoleniowych, w obozach treningowych dla sportowców, w ośrodkach SPA.
Abiturienci są zatrudniani w domach pomocy społecznej, w domach dziecka, w zakładach żywienia zbiorowego, w organizacjach konsumenckich, w placówkach poradnictwa żywieniowego, w zakładach, które dostarczają pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering), w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej.
5. Program studiów i przedmioty
Program kształcenia opiera się na naukach ścisłych, zwłaszcza na biologii, chemii czy fizyce. W siatce zajęć znajdziesz takie przedmioty jak na przykład: chemia i biochemia ogólna i żywności, anatomia, fizjologia człowieka, mikrobiologia, genetyka, żywienie kliniczne, kliniczny zarys chorób, farmakologia i farmakoterapia, toksykologia żywności, edukacja żywieniowa, suplementy diety, kwalifikowana pierwsza pomoc i wiele innych.
W programie studiów na kierunku dietetyka znajdziesz takie przedmioty jak np.:
-
chemia i biochemia ogólna i żywności,
-
anatomia,
-
fizjologia człowieka,
-
mikrobiologia,
-
genetyka,
-
żywienie kliniczne,
-
kliniczny zarys chorób,
-
farmakologia i farmakoterapia,
-
toksykologia żywności,
-
edukacja żywieniowa,
-
suplementy diety,
-
i wiele innych.
Studenci mogą rozwijać swoje zainteresowania w trakcie wybranych specjalizacji, takich jak na przykład: dietetyka medyczna, dietetyka sportowa, psychodietetyka. Oferty specjalizacyjne warto śledzić na stronach internetowych uczelni w Łodzi, ponieważ są one zmienne i zależą od zainteresowań studentów.
Studenci zdobywają interdyscyplinarne wykształcenie z zakresu nauk medycznych, biologicznych czy chemicznych. Zapoznają się między innymi z rolą składników pokarmowych, suplementów diety, ich wpływem na procesy fizjologiczne i patologiczne u człowieka. Studenci zdobywają wiedzę i umiejętności, które umożliwiają ocenę stanu odżywiania i sposobu żywienia, opracowywanie i prowadzenie diet dla sportowców, osób chorych, osób zdrowych, prowadzenie edukacji żywieniowej dla różnych grup w społeczeństwie, rozpoznawanie psychologicznych czynników w sposobie odżywiania się dziecka lub osoby dorosłej, opracowywanie modyfikacji programu nieprawidłowych zachowań i nawyków żywieniowych.