Rosnące wyzwania związane ze zdrowiem publicznym, jakością żywności i zwiększającym się zainteresowaniem społeczeństwa zdrowym stylem życia sprawiły, że uczelnie w Opolu wspólnie z praktykami zawodowymi przygotowały studia na kierunku dietetyka i jakość żywności.
W siatce dydaktycznej uwzględniono zajęcia z obszaru zagadnień związanych z biologią czy fizjologią trawiennego układu pokarmowego i potrzebami żywieniowymi różnych grup społecznych.
Studenci uczą się też analizowania składu chemicznego żywności, oceny mikrobiologicznej, a także badania zanieczyszczeń i zagrożeń zdrowotnych. Zdobywają również wiedzę na temat diagnozowania i leczenia chorób dietozależnych. Poznają równocześnie zasady opracowywania indywidualnych planów żywieniowych dla pacjentów.
Kierunki studiów w Opolu związane z naukami ze zdrowiem zazwyczaj umożliwiają słuchaczom indywidualne dopasowanie ścieżki kształcenia zgodnie z zainteresowaniami. Nie inaczej jest na kierunku dietetyka i jakość żywności. Studenci mogą wybrać jedną z dwóch specjalności – dietetyka i żywienie człowieka oraz jakość i bezpieczeństwo żywności.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku dietetyka i jakość żywności możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
-
studia stacjonarne,
-
studia niestacjonarne.
Zdobywana wiedza i umiejętności
Absolwenci mają obszerną wiedzę na temat składników odżywczych, ich funkcji w organizmie oraz zasad zrównoważonego i zdrowego odżywiania, co pozwala im udzielać profesjonalne porady dietetyczne.
W trakcie zajęć praktycznych, jakie oferują studia w Opolu na tym kierunku, studenci uczą się metod oceny jakości żywności, w tym analizy składu chemicznego, co pozwala im identyfikować produkty spożywcze zgodnie z normami jakości i bezpieczeństwa żywności.
Absolwent potrafi efektywnie planować diety dostosowane do indywidualnych potrzeb zdrowotnych oraz preferencji żywieniowych różnych grup populacji. Jest przygotowany do projektowania, prowadzenia i analizy badań naukowych z zakresu żywienia i zdrowia, co umożliwia mu udział w tworzeniu nowych rozwiązań i innowacji w dziedzinie dietetyki i jakości żywności.