Kierunki studiów obejmujące tę tematykę są zaprojektowane w taki sposób, aby łączyły wiedzę teoretyczną z praktycznymi umiejętnościami niezbędnymi do pracy w dynamicznym i wymagającym środowisku branży gastronomiczno-hotelarskiej.
Studenci poznają zasady organizacji i zarządzania w firmach usługowych, podstawowe techniki gotowania i przygotowywania posiłków. Omawiane są też zagadnienia ekonomiczne i zarządzanie finansami w gastronomii czy hotelarstwie.
W programie uwzględniono też tematykę związaną z organizacją pracy hotelu, zarządzaniem personelem czy specjalistycznymi metodami przygotowywania potraw. Uczestnicy zapoznają się też z zasadami HACCP i przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku gastronomia i hotelarstwo możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Absolwenci znają różne techniki kulinarne, od podstawowych po zaawansowane. Tworzą i modyfikują przepisy kulinarne oraz menu. Potrafią też przygotowywać zróżnicowane, zbilansowane menu dopasowane do różnych grup klientów.
Planują i organizują pracę zespołu kuchennego, optymalizując procesy produkcji gastronomicznej i zarządzając zapasami. Samodzielnie organizują pracę działów hotelowych – recepcji, obsługi gastronomicznej itd.
Tworzą budżety, analizują koszty i przychody. Potrafią też optymalizować koszty operacyjne i zarządzać finansami firmowymi.