Studia na kierunku hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich umożliwiają słuchaczom indywidualne kształtowanie ścieżki dydaktycznej. W tym celu wybierają przedmioty, które chcieliby realizować.
	W toku nauczania przewidziano także praktyki zawodowe w wymiarze 175 godzin. Kierunek wpisuje się w zakres nauk z dziedziny rolniczej. Program nauczania został skonstruowany w taki sposób, aby spełniał potrzeby aktualnej gospodarki oraz zapewniał wysoką jakość kształcenia. Uczelnie w Warszawie na kierunku hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich cały czas monitorują i doskonalą treści dydaktyczne.
	W ramach licznych zajęć przewidziane są wykłady, ćwiczenia audytoryjne, laboratoryjne, projektowe, terenowe, a także praktyki zawodowe. Wiedzę teoretyczną uzupełniają kompetencje, jakie uczestnicy zdobywają w trakcie przedmiotów kierunkowych oraz praktyk zawodowych.
	Studenci mają możliwość poznania miejsc pracy, które są związane z hodowlą zwierząt towarzyszących, utrzymaniem w niewoli dzikich zwierząt czy ochroną zwierząt wolnożyjących.
	Zajęcia prowadzi kadra cenionych specjalistów i pracowników uczelni, a także eksperci z innych instytucji naukowych.
	 
	Typ i tryb studiów:
	Studia na kierunku hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich możemy podzielić na:
	1. Typ
	- 
		studia inżynierskie,
- 
		studia magisterskie.
	2. Tryb:
	- 
		studia stacjonarne.
- 
		studia niestacjonarne.
	 
	Zdobywana wiedza i umiejętności
	Studia na kierunku hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich kształcą absolwentów, którzy wykazują się wiedzą w zakresie procesów hodowlanych, bioróżnorodności oraz warunków utrzymania dobrostanu czy żywienia zwierząt.
	W trakcie toku nauczania uczestnicy są zapoznawani z podstawami statystyki, metabolomiki czy anatomii i fizjologii zwierząt. Absolwent rozumie znaczenie chowu oraz hodowli zwierząt towarzyszących oraz amatorskich w życiu człowieka.
	Potrafi dokonywać bilansu receptury dawek pokarmowych oraz gotowych karm dla zwierząt towarzyszących i dzikich. Uwzględnia jednocześnie odpowiednie procesy obróbki surowców i karm.