Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Dietetyka kliniczna to propozycja kształcenia, która kierowana jest do osób zainteresowanych pozyskaniem szczegółowej wiedzy na temat żywienia człowieka chorego. Realizowane zajęcia poświęcone są między innymi: biochemii ogólnej i biochemii żywności, fizjologii człowieka, parazytologii, psychologii zdrowia czy mikrobiologii. Ponadto, studenci zaznajamiają się z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, higieną i toksykologią żywności, patofizjologią kliniczną oraz żywieniem klinicznym w wybranych jednostkach chorobowych.
Studenci Dietetyki klinicznej uczą się jak przeprowadzać wywiad żywieniowy, oceniać stan odżywienia i opracowywać plany żywieniowe dostosowane do stanu zdrowia pacjentów, przygotowywać jadłospisy oraz dostosowywać dietę i suplementację w chorobie.
Jak może wyglądać droga zawodowa po ukończeniu nauki? Absolwenci Dietetyki klinicznej posiadają wiedzę i umiejętności, dzięki którym mogą znaleźć zatrudnienie w poradniach żywieniowych, poradniach chorób metabolicznych, sanatoriach, domach opieki, salonach odnowy biologicznej, firmach zajmujących się produkcją żywności lub suplementów diety.