Chemia i technologia żywności w Toruniu - uczelnie publiczne
Zwiń
Studia na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu inżyniera. Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym.
Studia na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu | |
---|---|
Rok akademicki | 2023/2024 |
Forma studiów | stacjonarne |
Poziom studiów | studia I stopnia |
Czas trwania | 3,5 roku (studia I stopnia) |
Terminy rekrutacji
Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu rozpocznie się 5 czerwca 2023 r. i potrwa do 20 września 2023 r. | Chemia i technologia żywności Toruń - terminy rekrutacji >
Uczelnie
Chemia i technologia żywności to kierunek interdyscyplinarny, oferujący swoim studentom wszechstronną wiedzę z pogranicza nauk chemicznych i inżynierskich, które związane są ściśle z technologią żywności. Program kształcenia daje szansę na zdobycie cennych kompetencji zawodowych, które oparte są na stabilnych podstawach teoretycznych z procesów technologicznych oraz chemii żywności.
Praca po studiach
Po zakończeniu kształcenia absolwenci będą mogli znaleźć zatrudnienie w przemyśle spożywczym, jak również w laboratoriach, które zajmują się między innymi kontrolą jakości produktów spożywczych. Z powodzeniem odnajdą się także w przedsiębiorstwach powiązanych z chemią, informatyką oraz maszynoznawstwem zarówno w kraju, jak i za granicą.
czytaj dalej wszystko o Chemia i technologia żywności - Toruń
Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku chemia:
*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Zwiń
Chemia i technologia żywności jako jedna z nielicznych ofert studiów inżynierskich umożliwia jednoczesne zdobycie wiedzy z nauk chemicznych i technologii żywności. Program kształcenia obejmuje szczegółowe zagadnienia z takich dziedzin jak chemia, fizyka, biologia oraz biochemia. Pozwala też zdobyć umiejętności w zakresie planowania i samodzielnego przeprowadzania eksperymentów.
Biorąc udział w zajęciach teoretycznych i praktycznych, zapoznasz się z programami do opracowywania wyników dokonywanych badań i prawidłowego ich analizowania, a także nauczysz się organizowania i produkowania cukrów czy tłuszczów. Oprócz tego w ramach programu zostaniesz wprowadzony z zagadnienia dotyczące dietetyki, chemii analitycznej oraz analizy instrumentalnej.
W trakcie nauki studenci poznają także ogólne zasady funkcjonowania rynku żywności. Ogromną zaletą kierunku chemia i technologia żywności jest też duża ilość zajęć praktycznych w przedsiębiorstwach spożywczych, co daje możliwość zyskania cennego doświadczenia niezbędnego na rynku pracy.
Studia na kierunku chemia i technologia żywności możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb
Podczas studiowania na kierunku chemia i technologia żywności w Toruniu będziesz mógł rozwijać swoje zainteresowania dotyczące świata chemii i procesów zachodzących w Twoim otoczeniu na co dzień. Ze względu na niezwykle praktyczny charakter studiów wykształcisz wiele cennych umiejętności, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej.
W toku kształcenia nauczysz się przeprowadzać zaawansowane procesy technologiczne. Poznasz zasady przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności, w tym głównie cukrów, tłuszczów oraz skrobi. Dowiesz się też, w jaki sposób wykonywać analizy chemiczne i analizy żywności, a także zostaną ci zaprezentowane nowoczesne programy i narzędzia informatyczne, stosowane na co dzień w branży chemicznej.
Aby zagwarantować Ci bezpieczeństwo i najwyższe standardy nauki, doświadczona kadra akademicka zapozna Cię również z przepisami i normami dotyczącymi higieny i bezpieczeństwa w zakładach przetwórczych oraz w laboratoriach.
Studia na kierunku chemia i technologia żywności trwają 3 lata (studia I stopnia) lub od 1,5 roku do 2 lat (studia II stopnia).
Chemia i technologia żywności w Toruniu - czas trwania
Poziom studiów | czas trwania | otrzymywany tytuł |
studia I stopnia | 3,5 roku | inżynier |
Absolwenci kierunku chemia i technologia żywności będą posiadali cały wachlarz cennych umiejętności i kwalifikacji, który zapewni im możliwość zatrudnienia w firmach i laboratoriach różnego typu. Będą oni mogli podjąć pracę w przedsiębiorstwach przetwórczych i chemicznych, zakładach kontrolujących jakość produktów żywnościowych, jak również w przedsiębiorstwach z dziedziny gospodarki i biznesu chemicznego.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku chemia i technologia żywności:
Studia możesz podjąć na uczelni publicznej: Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Uczelnie na których można studiować kierunek chemia i technologia żywności w Toruniu
czytaj dalej uczelnie w Toruniu
Uczelnie w Toruniu - kierunek chemia i technologia żywności:
Uczelnia | Forma studiów | Poziom studiów | |
---|---|---|---|
Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu (Wydział Chemii) | stacjonarne | studia I stopnia | więcej |
Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia