Technologia żywności i żywienie człowieka to kierunek studiów oferowany przez szkoły wyższe w Szczecinie. Studenci tego kierunku mają możliwość zdobyć wiedzę i umiejętności z takich dziedzin jak m.in. chemia, matematyka czy fizyka, a także dotyczących składników żywności, przemian i oddziaływań pomiędzy nimi.
Kierunki studiów w Szczecinie takie jak Technologia żywności i żywienie człowieka dają studentom możliwość wyboru specjalności, dzięki czemu mogą oni uczestniczyć w zajęciach zgodnych z ich zainteresowaniami i przyszłymi planami zawodowymi.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka możemy podzielić na:
1. Typ
-
Studia I stopnia (inżynierskie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Studia na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności z zakresu m.in. metod analizy i oceny żywności, zmian zachodzących podczas przechowywania żywności czy oceny jakości surowców i produktów żywnościowych.
Kierunki studiów takie jak Technologia żywności dają studentom również możliwość zdobycia umiejętności dotyczących projektowania jadłospisów dla różnych grup ludności, szacowania przydatności technologicznej różnego rodzaju surowców spożywczych czy planowania produkcyjnego przetworów spożywczych. Studenci mogą też nauczyć się m.in., jak umiejętnie gospodarować odpadami przemysłu spożywczego czy jak dobrać odpowiedni rodzaj opakowania i system pakowania, a także jak projektować linie technologiczne.
Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie w Szczecinie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka: analiza i ocena jakości żywności, projektowanie nowych produktów żywnościowych, fizjologia żywienia.