Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka w Łodzi możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
-
studia online
Program studiów i przedmioty
Studia na kierunku dietetyka mają medyczny charakter interdyscyplinarny. Łódzkie uczelnie przykładają dużą uwagę do tego, by przyszli specjaliści z łatwością odnajdywali się na współczesnym rynku pracy. Uczestnicy zajęć korzystają z profesjonalnych narzędzi oraz nowoczesnych rozwiązań, a także uczą się twego, w jaki sposób prowadzić współpracę z klientami. W programie tego kierunku przewidywane są przedmioty związane z ochroną i promocją zdrowia, biochemicznymi aspektami dietetyki, analizą zawartości i wpływu produktów spożywczych na zdrowie człowieka, a także społecznymi i psychologicznymi aspektami dietetyki.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Łodzi znajdują się przedmioty takie jak:
-
Podstawy anatomii
-
Podstawy zdrowia środowiskowego
-
Chemia żywności
-
Zdrowie publiczne
-
Ochrona środowiska w ochronie zdrowia
-
Mikrobiologia ogólna i żywności
-
Żywienie człowieka
-
Genetyka
-
Biochemiczne podstawy procesów życiowych
-
Ekonomika i finansowanie poradni dietetycznych i placówek związanych z żywieniem
-
Podstawy żywienia klinicznego
-
Podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością
-
Higiena, toksykologia, bezpieczeństwo żywności
-
Międzynarodowe problemy zdrowia
-
Żywienie kliniczne
-
Produkcja potraw i towaroznawstwo
Ponadto studenci dietetyki na łódzkich uczelniach poznają techniki skuteczne w pracy z pacjentami, którzy nie przestrzegają diety czy suplementacji żywności. W trakcie zajęć przyszli specjaliści mogą poznać metodykę układania diet przy pomocy programów komputerowych, a także podłoże molekularne chorób metabolicznych. Podczas niektórych wybranych fakultetów studenci dietetyki poznają także aspekty żywienia związane z uzależnieniami, otyłością czy chorobami nowotworowymi.
Wiedza i umiejętności
Jednym z problemów, z którymi boryka się współczesne społeczeństwo, jest niewłaściwe obranie diety do indywidualnych potrzeb. Studenci dietetyki na łódzkich uczelniach szkoleni są do tego, by profesjonalnie wspierać osoby zmagające się z negatywnymi efektami związanych ze złym żywieniem, a także chcące prowadzić prawidłową profilaktykę żywieniową. Rosnące zapotrzebowanie na usługi dietetyczne sprawia, że absolwenci tego kierunku rozwijać się mogą w różnorodnych dziedzinach i środowiskach.
Wiedza
Studenci dietetyki poznają tajemnica ludzkiego ciała – badają oni anatomię i metabolizm człowieka, a także reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu. Medyczny charakter tego kierunku pozwoli przyszłym specjalistom zdobyć wiedzę umożliwiającą im pracę w środowisku klinicznym. Dietetyk zna działanie leków, a także ich zastosowanie w terapii żywieniowej, z uwzględnieniem ich interakcji ze składnikami pokarmowymi. Humanistyczny aspekt tego kierunku wiąże się ze społecznymi i psychologicznymi czynnikami kształtującymi współczesną dietetykę.
Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:
-
Zna anatomię człowieka
-
Rozumie funkcjonowanie metabolizmu
-
Rozumie reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu związane z żywieniem
-
Zna działanie i zastosowanie leków w terapii żywieniowej
-
Przewiduje reakcje będące wynikiem interakcji poszczególnych leków ze składnikami pokarmowymi
-
Rozumie społeczny i psychologiczny kontekst dietetyki
Umiejętności
Dietetyka pozwala przyszłym specjalistom zrozumieć praktyczną stronę ich wymarzonego zawodu. Dzięki licznym projektom studenci tego kierunku uczą się tego, w jaki sposób konstruować diety dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta. Tę umiejętność mogą oni wykorzystać także w tworzeniu menu skierowanego do określonych grup konsumenckich.
Przyszli specjaliści mają kompetencje niezbędne do planowania żywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym, a także dokonywania trafnej oceny stanu odżywienia. W trakcie praktycznych zajęć studenci łódzkich uczelni szkolą się w zakresie obsługi specjalistycznych sprzętów stosowanych przez dietetyków w profesjonalnym środowisku.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
-
Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
-
Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
-
Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
-
Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
Jak wyglądają studia stacjonarne
Studenci stacjonarni mają szansę zdobyć wczesne doświadczenie zawodowe, które cenione jest przez pracodawców na całym świecie. Stacjonarna nauka umożliwia uczestnikom zajęć realizację licznych projektów zespołowych, dzięki czemu poznają oni warunki sprzyjające pracy w grupie. W ten sposób studenci nawiązują istotne relacje nie tylko przyjacielskie, ale i takie, które przerodzić się mogą w zawodową współpracę.
Polskie uczelnie często oferują studentom możliwość korzystania z rozwiązań technologicznych, do których studenci mogą nie mieć dostępu w domowych warunkach. Studenci stacjonarni uczą się w specjalnie przygotowanych salach dydaktycznych, wyposażonych w profesjonalny sprzęt oraz narzędzia stosowane w środowiskach specjalistycznych. Ponadto przyszli specjaliści mogą rozwijać swoją wiedzę teoretyczną na terenie uczelnianych bibliotek, w których znajdują się bogate księgozbiory.
Studia stacjonarne składają się głównie z zajęć dziennych. Od poniedziałku do piątku studenci stacjonarni spotykają się na terenie uczelni, by wspólnie zdobywać wiedzę oraz doświadczenie. Wieczorami oraz w weekendy mogą oni rozwijać swoje zainteresowania lub pracować dorywczo.
Publiczne uczelnie oferują przyszłym studentom naukę stacjonarną nieodpłatnie – dzięki temu mogą oni kształcić się w wybranym kierunku za darmo. Państwowe szkoły wyższe posiadają jednak ograniczoną liczbę miejsc, a o dostaniu się kandydata najczęściej decydują wyniki egzaminów maturalnych oraz dodatkowe osiągnięcia naukowe. Ci, którzy nie przeszli pozytywnie rekrutacji na publiczną uczelnię, mogą rozpocząć naukę prywatną, która jednak wiąże się z dodatkowymi opłatami. Niepubliczne szkoły wyższe przyjmują kandydatów najczęściej zgodnie z kolejnością zgłoszeń.
zobacz wszystkie:
studia stacjonarne w Łodzi
studia niestacjonarne w Łodzi
Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne
Student dietetyki powinien mieć otwartą głowę – nie tylko w dziedzinach ścisłych, ale także humanistycznych. Dietetyka pozwala studentom tego kierunku poznać różnorodne aspekty wpływające na żywienie człowieka, a także jego zdrowie. W trakcie zajęć uczestnicy obserwują nie tylko biologiczne i chemiczne czynniki dietetyczne, ale także społeczne i psychologiczne.
Kandydat na te studia powinien być zorganizowany i skrupulatny. Ponadto przyszły dietetyk musi być wyrozumiały i cierpliwy, a także komunikatywny. Istotne jest to szczególnie dlatego, że specjaliści tej dziedziny najczęściej pracują z klientami i pacjentami, którzy zmagać się mogą z różnorodnymi kłopotami nie tylko żywieniowymi, ale także psychologicznymi. Dobrze, żeby studenci dietetyki interesowali się gotowaniem i produktami żywnościowymi – w ten sposób szybciej pojmie wiedzę związaną z tymi zagadnieniami.
Studenta dietetyki cechują:
-
chęć do stałego uczenia się
-
umiejętność radzenia ze stresem
-
dokładność, odpowiedzialność
-
cierpliwość, empatia
-
komunikatywność
-
zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
-
chęć promowania zdrowego życia
-
organizacja czasu i pracy
Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Łodzi
Uczelnie, na których można studiować dietetykę stacjonarnie w Łodzi:
czytaj dalej
uczelnie w Łodzi
dietetyka studia niestacjonarne w Łodzi