Dietetyka studia stacjonarne Łódź

Dietetyka studia stacjonarne Łódź

Studia na kierunku dietetyka w Łodzi możesz podjąć na 1 uczelni publicznej oraz 2 niepublicznych (prywatnych) szkołach wyższych w trybie stacjonarnym (dziennym), niestacjonarnym oraz online.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania
Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

Dietetyka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3 lata • 2 lata
forma: stacjonarne
Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Uniwersytet Medyczny w Łodzi

Dietetyka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3 lata • 2 lata
forma: stacjonarne
Akademia Humanistyczno - Ekonomiczna w Łodzi

Akademia Humanistyczno - Ekonomiczna w Łodzi

Dietetyka stopień: (I), czas trwania: 3 lata
forma: stacjonarne

Specjalności na kierunku dietetyka

29.02.2024

Dietetyka - studia stacjonarne (dzienne) Łódź - 2024 | woj. łódzkie

Studia na kierunku Dietetyka w Łodzi to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata lub magistra.

Dietetyka studia stacjonarne Łódź
Studia na kierunku dietetyka w Łodzi
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne, online
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia)

Bezpłatne studia stacjonarne na kierunku dietetyka w Łodzi możesz rozpocząć na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi.

Za stacjonarne studiowanie dietetyki należy zapłacić na dwóch łódzkich uczelniach wyższych – Wyższej Szkole Biznesu i Nauk o Zdrowiu oraz Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi.

Ponadto dietetykę jako specjalizację na innym kierunku znaleźć można w Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi (pedagogika).

 

Dietetyka to interdyscyplinarna nauka, która łączy w sobie elementy medycyny, zdrowia i kultury fizycznej. Przyszli specjaliści mogą rozpocząć pracę w różnorodnych placówkach związanych z prowadzeniem działań promujących zdrowy tryb życia. Ponadto kompetencje dietetyka cenione są w szeroko pojętym świecie gastronomicznym i klinicznym.

Dietetycy potrafią układać zbilansowane jadłospisy dostosowane do potrzeb klientów i pacjentów, a także znają zasady zdrowego żywienia. Ponadto przyszli specjaliści trafnie diagnozują różnorodne schorzenia związane z niewłaściwą dietą i przygotowani są do prowadzenia dalszych badań w środowisku naukowym.

 

Jakie są wymagania na studia stacjonarne (dzienne) na kierunku dietetyka w Łodzi

Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.

Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka w Łodzi:

  • matematyka
  • język polski
  • język obcy
  • biologia lub chemia

* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.

 

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka w Łodzi?

Typ i tryb studiów

Studia na kierunku dietetyka w Łodzi możemy podzielić na:
 

1. Typ:

  • Studia I stopnia (licencjackie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)


 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne
  • studia online

sprawdź wszystko o: dietetyka studia w Łodzi


Program studiów i przedmioty

Studia na kierunku dietetyka mają medyczny charakter interdyscyplinarny. Łódzkie uczelnie przykładają dużą uwagę do tego, by przyszli specjaliści z łatwością odnajdywali się na współczesnym rynku pracy. Uczestnicy zajęć korzystają z profesjonalnych narzędzi oraz nowoczesnych rozwiązań, a także uczą się twego, w jaki sposób prowadzić współpracę z klientami. W programie tego kierunku przewidywane są przedmioty związane z ochroną i promocją zdrowia, biochemicznymi aspektami dietetyki, analizą zawartości i wpływu produktów spożywczych na zdrowie człowieka, a także społecznymi i psychologicznymi aspektami dietetyki.

W programie studiów na kierunku dietetyka w Łodzi znajdują się przedmioty takie jak:

  • Podstawy anatomii
  • Podstawy zdrowia środowiskowego
  • Chemia żywności
  • Zdrowie publiczne
  • Ochrona środowiska w ochronie zdrowia
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Żywienie człowieka
  • Genetyka
  • Biochemiczne podstawy procesów życiowych
  • Ekonomika i finansowanie poradni dietetycznych i placówek związanych z żywieniem
  • Podstawy żywienia klinicznego
  • Podstawy farmakologii i farmakoterapii żywieniowej oraz interakcji leków z żywnością
  • Higiena, toksykologia, bezpieczeństwo żywności
  • Międzynarodowe problemy zdrowia
  • Żywienie kliniczne
  • Produkcja potraw i towaroznawstwo

Ponadto studenci dietetyki na łódzkich uczelniach poznają techniki skuteczne w pracy z pacjentami, którzy nie przestrzegają diety czy suplementacji żywności. W trakcie zajęć przyszli specjaliści mogą poznać metodykę układania diet przy pomocy programów komputerowych, a także podłoże molekularne chorób metabolicznych. Podczas niektórych wybranych fakultetów studenci dietetyki poznają także aspekty żywienia związane z uzależnieniami, otyłością czy chorobami nowotworowymi.

 

Wiedza i umiejętności

Jednym z problemów, z którymi boryka się współczesne społeczeństwo, jest niewłaściwe obranie diety do indywidualnych potrzeb. Studenci dietetyki na łódzkich uczelniach szkoleni są do tego, by profesjonalnie wspierać osoby zmagające się z negatywnymi efektami związanych ze złym żywieniem, a także chcące prowadzić prawidłową profilaktykę żywieniową. Rosnące zapotrzebowanie na usługi dietetyczne sprawia, że absolwenci tego kierunku rozwijać się mogą w różnorodnych dziedzinach i środowiskach.

 

Wiedza

Studenci dietetyki poznają tajemnica ludzkiego ciała – badają oni anatomię i metabolizm człowieka, a także reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu. Medyczny charakter tego kierunku pozwoli przyszłym specjalistom zdobyć wiedzę umożliwiającą im pracę w środowisku klinicznym. Dietetyk zna działanie leków, a także ich zastosowanie w terapii żywieniowej, z uwzględnieniem ich interakcji ze składnikami pokarmowymi. Humanistyczny aspekt tego kierunku wiąże się ze społecznymi i psychologicznymi czynnikami kształtującymi współczesną dietetykę.

 

Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:

  • Zna anatomię człowieka
  • Rozumie funkcjonowanie metabolizmu
  • Rozumie reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu związane z żywieniem
  • Zna działanie i zastosowanie leków w terapii żywieniowej
  • Przewiduje reakcje będące wynikiem interakcji poszczególnych leków ze składnikami pokarmowymi
  • Rozumie społeczny i psychologiczny kontekst dietetyki

 

Umiejętności

Dietetyka pozwala przyszłym specjalistom zrozumieć praktyczną stronę ich wymarzonego zawodu. Dzięki licznym projektom studenci tego kierunku uczą się tego, w jaki sposób konstruować diety dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta. Tę umiejętność mogą oni wykorzystać także w tworzeniu menu skierowanego do określonych grup konsumenckich.

Przyszli specjaliści mają kompetencje niezbędne do planowania żywienia, zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym, a także dokonywania trafnej oceny stanu odżywienia. W trakcie praktycznych zajęć studenci łódzkich uczelni szkolą się w zakresie obsługi specjalistycznych sprzętów stosowanych przez dietetyków w profesjonalnym środowisku.

 

Umiejętności, które nabywa student dietetyki:

  • Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
  • Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
  • Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
  • Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków


Jak wyglądają studia stacjonarne

Studenci stacjonarni mają szansę zdobyć wczesne doświadczenie zawodowe, które cenione jest przez pracodawców na całym świecie. Stacjonarna nauka umożliwia uczestnikom zajęć realizację licznych projektów zespołowych, dzięki czemu poznają oni warunki sprzyjające pracy w grupie. W ten sposób studenci nawiązują istotne relacje nie tylko przyjacielskie, ale i takie, które przerodzić się mogą w zawodową współpracę.

Polskie uczelnie często oferują studentom możliwość korzystania z rozwiązań technologicznych, do których studenci mogą nie mieć dostępu w domowych warunkach. Studenci stacjonarni uczą się w specjalnie przygotowanych salach dydaktycznych, wyposażonych w profesjonalny sprzęt oraz narzędzia stosowane w środowiskach specjalistycznych. Ponadto przyszli specjaliści mogą rozwijać swoją wiedzę teoretyczną na terenie uczelnianych bibliotek, w których znajdują się bogate księgozbiory.

Studia stacjonarne składają się głównie z zajęć dziennych. Od poniedziałku do piątku studenci stacjonarni spotykają się na terenie uczelni, by wspólnie zdobywać wiedzę oraz doświadczenie. Wieczorami oraz w weekendy mogą oni rozwijać swoje zainteresowania lub pracować dorywczo.

Publiczne uczelnie oferują przyszłym studentom naukę stacjonarną nieodpłatnie – dzięki temu mogą oni kształcić się w wybranym kierunku za darmo. Państwowe szkoły wyższe posiadają jednak ograniczoną liczbę miejsc, a o dostaniu się kandydata najczęściej decydują wyniki egzaminów maturalnych oraz dodatkowe osiągnięcia naukowe. Ci, którzy nie przeszli pozytywnie rekrutacji na publiczną uczelnię, mogą rozpocząć naukę prywatną, która jednak wiąże się z dodatkowymi opłatami. Niepubliczne szkoły wyższe przyjmują kandydatów najczęściej zgodnie z kolejnością zgłoszeń.

zobacz wszystkie:

studia stacjonarne w Łodzi

studia niestacjonarne w Łodzi


Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne

Student dietetyki powinien mieć otwartą głowę – nie tylko w dziedzinach ścisłych, ale także humanistycznych. Dietetyka pozwala studentom tego kierunku poznać różnorodne aspekty wpływające na żywienie człowieka, a także jego zdrowie. W trakcie zajęć uczestnicy obserwują nie tylko biologiczne i chemiczne czynniki dietetyczne, ale także społeczne i psychologiczne.

Kandydat na te studia powinien być zorganizowany i skrupulatny. Ponadto przyszły dietetyk musi być wyrozumiały i cierpliwy, a także komunikatywny. Istotne jest to szczególnie dlatego, że specjaliści tej dziedziny najczęściej pracują z klientami i pacjentami, którzy zmagać się mogą z różnorodnymi kłopotami nie tylko żywieniowymi, ale także psychologicznymi. Dobrze, żeby studenci dietetyki interesowali się gotowaniem i produktami żywnościowymi – w ten sposób szybciej pojmie wiedzę związaną z tymi zagadnieniami.
 

Studenta dietetyki cechują:

  • chęć do stałego uczenia się
  • umiejętność radzenia ze stresem
  • dokładność, odpowiedzialność
  • cierpliwość, empatia
  • komunikatywność
  • zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
  • chęć promowania zdrowego życia
  • organizacja czasu i pracy

 

Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Łodzi

Uczelnie, na których można studiować dietetykę stacjonarnie w Łodzi:

czytaj dalej 

uczelnie w Łodzi

dietetyka studia niestacjonarne w Łodzi

Uczelnie w Łodzi - kierunek dietetyka:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Akademia Humanistyczno - Ekonomiczna w Łodzi stacjonarne, niestacjonarne I stopnia więcej
Uniwersytet Medyczny w Łodzi stacjonarne I stopnia, II stopnia więcej
Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi stacjonarne, niestacjonarne, online I stopnia, II stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Praca po studiach na kierunku Dietetyka w Łodzi

Absolwenci dietetyki posiadają zróżnicowaną wiedzę na temat metabolizmu człowieka, a także poszczególnych aspektów zdrowotnych, psychologicznych i społecznych związanych z żywieniem. Dzięki takiemu przygotowaniu przyszli specjaliści mogą rozpocząć pracę medyczną. Dietetyk może związać swoją karierę zawodową m.in. ze szpitalami, przychodniami czy poradniami chorób metabolicznych.

Doświadczenie dietetyka cenione jest także w świecie gastronomii – eksperci poszukiwani są np. przez właścicieli restauracji, sklepy z suplementami diety i zdrową żywnością lub firmy cateringowe. Absolwenci tego kierunku są przygotowani także do pracy w klubach fitness, sanatoriach i firmach zajmujących się produkcją żywności – wiedza i umiejętności dietetyków przydatne są w różnorodnych organizacjach związanych z promocją zdrowego trybu życia.

 

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka:

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria);
  • placówki lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych);
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe);
  • zakłady przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.);
  • zakłady produkujące wyposażenie i sprzęt gastronomiczny;
  • organizacje konsumenckie;
  • placówki oświatowe (żłobki, przedszkola, szkoły);
  • placówki sportowe i inne (kluby fitness, sanatoria);
     

Wielu absolwentów dietetyki decyduje się na założenie własnej działalności gospodarczej i świadczenie usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego. Wymaga to od przyszłego dietetyka nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale także znajomości podstaw dziedzin ekonomicznych, gospodarczych czy prawnych, a także umiejętności zarządzania. Dobrze też, by przyszły dietetyk, który zamierza prowadzić własną firmę, miał już pewne doświadczenie zawodowe.

 

Ile zarabiają absolwenci kierunku studiów dietetycznych w Łodzi?

Absolwenci dietetyki mają kompetencje umożliwiające im rozpoczęcie pracy w jednostkach medycznych (szpitale, kliniki itp.), a także w klasycznie rozumianej gastronomii. Dietetycy w Polsce zarabiają średnio 3210 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie co drugiego specjalisty tej dziedziny wynosi od 2840 zł do 3860 zł.*

 

Do zadań dietetyka należą między innymi:

  • Planowanie i przeprowadzanie programów zdrowego żywienia
  • Badanie produktów żywnościowych
  • Opracowywanie menu i receptur potraw dostosowanych do potrzeb określonej osoby lub grupy osób.

 

Źródło: wynagrodzenia.pl (październik 2021)

* Wysokość wynagrodzenia może różnić się w zależności od kompetencji kandydata oraz jego stażu w pracy, a nawet od województwa lub miasta, na którego terenie wykonuje on pracę.

Co warto sprawdzić przed rekrutacją na dietetykę

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku dietetyka w Łodzi

Aktualności rekrutacyjne

komentarze (0)