Ze względu na rosnące zapotrzebowanie na specjalistów zdrowia i żywienia, którzy mają obszerną wiedzę z zakresu dietetyki w kontekście aktywności fizycznej, sportu i rekreacji studia w Trójmieście przygotowały kierunek dietetyka w sporcie i rekreacji.
Program kształcenia rozpoczyna się od wprowadzenia do podstawowych nauk medycznych – anatomia, fizjologia, biochemia czy podstawy dietetyki i żywienia. Studenci zdobywają też wiedzę na temat reakcji organizmu na wysiłek fizyczny, metabolizm energetyczny czy wpływu aktywności fizycznej na funkcjonowanie organizmu.
W siatce dydaktycznej uwzględniono też elementy psychologii żywienia i motywacji do podejmowania aktywności fizycznej w celu lepszego zrozumienia czynników wpływających na nawyki żywieniowe.
Kierunki studiów w Trójmieście obejmujące tematykę nauk o zdrowiu zazwyczaj łączą interdyscyplinarność dziedzin naukowych. Nie inaczej jest w przypadku kierunku dietetyka w sporcie i rekreacji – zajęcia obejmują tematykę aspektów żywienia, oceny i planowania żywności, nauk o zdrowiu czy medycyny.
Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku dietetyka w sporcie i rekreacji możemy podzielić na:
1. Typ
2. Tryb:
Zdobywana wiedza i umiejętności
Uczelnie w Trójmieście stworzyły kierunek studiów z zakresu dietetyki w sporcie i rekreacji, aby umożliwić studentom zdobycie wiedzy na temat struktury i funkcji ludzkiego organizmu, a także zrozumienie procesów metabolicznych związanych z aktywnością fizyczną.
Absolwenci znają rolę składników odżywczych w organizmie człowieka, a także zasady prawidłowego żywienia, które jest dopasowane do potrzeb osób aktywnych fizycznie i sportowców. Potrafią planować indywidualne programy żywieniowe dla odmiennych grup podopiecznych, uwzględniając ich cele sportowe czy intensywność treningów.
Dzięki zdobytym umiejętnościom mogą też dokonywać oceny składu ciała, analizy odżywienia i wykorzystywać różne metody pomiaru – pomiar składu ciała, analiza składu ciała oraz ocena wydolności fizycznej.