1. Typ i tryb studiów
Specjalność agronomia można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarny. Pierwsza opcja będzie idealnym wyborem dla osób, które chcą w pełni poświęcić się nauce. Jeżeli natomiast zależy Ci na połączeniu innych aktywności, na przykład pracy zawodowej, ze zdobywaniem wykształcenia to zdecyduj się na studia zaoczne.
Studia na specjalności agronomia możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studenci, którzy aplikują na powyższą specjalność zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk przyrodniczych.
2. Program studiów i przedmioty
Program kształcenia na kierunku agronomia będzie oscylował wokół kwestii związanych z naukami przyrodniczymi, biologicznymi i rolniczymi. W siatce zajęć znajdzie się wiele ciekawych o rozwijających przedmiotów z tego obszaru tematycznego, między innymi takich jak:
-
Innowacje w produkcji roślinne
-
Reprodukcja i obrót materiałem siewnym
-
Agrobiotechnologia
Jako student będziesz miał okazję rozwinąć swoją wiedzę na temat roślin, ich budowy oraz właściwości. Ponadto, poznasz metody uprawy organizmów roślinnych oraz dowiesz się w jaki sposób zapewnić im najlepsze warunki rozwojowe.
3. Nabywane umiejętności
W czasie studiów na kierunku agronomia zdobędziesz wiele cennych umiejętności praktycznych. Przede wszystkim nauczysz się podejmowania działań proekologicznych w rolnictwie. Co więcej, dowiesz się w jaki sposób stosować zaawansowane techniki w produkcji roślinnej czy wytwarzaniu produktów zielarskich. Podczas licznych warsztatów studenci rozwiną również swoje kompetencje z obszaru marketingu i zarządzania w nowoczesnym agrobiznesie.
4. Dla kogo ten kierunek
Żyjąc w biegu bardzo często zapominamy, skąd właściwie biorą się spożywane przez nas posiłki. Mało kto przejmuje się zawartością poszczególnych składników analitycznych pożywienia, nie mówiąc już o refleksjach na temat warunków wzrostu potrzebnych do jego produkcji roślin.
Pośpiech wymusza chwytanie pierwszej lepszej przekąski ze sklepowej półki bez chwili zastanowienia nad składnikami, które za moment spożyjemy – a to przecież one mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie i jakość codziennego funkcjonowania. Na początku układu pokarmowego wielu organizmów żywych znajdują się rośliny. Nawet stereotypowy mięsożerca, który uważa, że warzywa są wyłącznie dla królików, bez roślin nie mógłby przeżyć – przecież podstawą diety świni, z której wkrótce powstanie schabowy, są właśnie rośliny.
Jeśli od zawsze byłeś ciekaw, w jakich procesach pozyskiwane i przetwarzane są surowce roślinne, a ogólnopojęte rolnictwo leży w kręgu twoich zainteresowań, studia na kierunku agronomia mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.