Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka we Wrocławiu możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
Program studiów i przedmioty
Studenci dietetyki muszą zmierzyć się z przedmiotami o charakterze medycznym. W programie przewidywane są zajęcia poświęcone podstawowym założeniom i zasadom obowiązującym w fizjologii, anatomii czy mikrobiologii. Przyszli specjaliści uczą się tego, w jaki sposób tworzyć racjonalne plany żywieniowe dla indywidualnych pacjentów oraz zróżnicowanych grup. W trakcie studiowania uczestnicy zajęć wykorzystywać będą nowoczesną technologię, która ułatwi im prowadzenie badań z zakresu żywienia oraz produkcji żywności.
W programie studiów na kierunku dietetyka we Wrocławiu znajdują się przedmioty takie jak:
-
Chemia żywności
-
Anatomia człowieka
-
Biochemia ogólna i żywności
-
Genetyka
-
Mikrobiologia ogólna i żywności
-
Kliniczny zarys chorób
-
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością
-
Zarys chirurgii z elementami żywienia w okresie okołooperacyjnym
-
Edukacja żywieniowa z elementami epidemiologii
-
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
-
Technologia żywności i potraw
-
Towaroznawstwo i przechowalnictwo
-
Regionalne zwyczaje żywieniowe
-
Diety alternatywne
-
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
-
Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności
Wiedza i umiejętności
Studenci wrocławskiej dietetyki przygotowywani są do pełnienia usług z zakresu żywienia człowieka oraz profilaktyki zdrowia. Przyszli dietetycy posiadają wiedzę dotyczącą zagadnień takich jak m.in. racjonalne żywienie, produkcja żywności, choroby dietozależne czy interakcje leków z żywnością. Studenci rozwijają się w profesjonalnych warunkach – wrocławskie uczelnie zapewniają młodym ekspertom wysoki poziom nauczania, a także możliwość zdobywania doświadczenia pod okiem wyspecjalizowanej kadry medycznej i szpitalnej.
Absolwenci tego kierunku mogą wykorzystać nabyte w trakcie studiów kompetencje m.in. w poradniach dietetycznych i specjalistycznych, mediach czy działach żywienia. Ponadto dietetycy przygotowani są do prowadzenia działań na rzecz indywidualnej i grupowej edukacji żywieniowej. Niektórzy specjaliści decydują się na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej.
Wiedza
Absolwenci dietetyki posiadają zaawansowaną wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Przyszli dietetycy potrafią scharakteryzować działania stosowane w profilaktyce chorób dietozależnych oraz politykę wyżywienia ludności. Studenci tego kierunku specjalizują się m.in. w zakresie racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych, a także dobierania właściwej diety w stanach chorobowych dla różnorodnych grup populacyjnych. Absolwenci dietetyki posiadają wiedzę, która dotyczy m.in. technologii żywności, gastronomii czy przechowywania i dystrybucji żywności w żywieniu zbiorowym i indywidualnym.
Dietetycy poznają najważniejsze zagadnienia matematyczne, biologiczne i chemiczne w kontekście żywienia człowieka oraz produkcji żywności. Ponadto uzyskują oni wiedzę specjalistyczną z zakresu m.in. biochemii, chemii fizycznej, mikrobiologii ogólnej czy chemii żywności. W trakcie zajęć teoretycznych przyszli dietetycy mają szansę przyjrzeć się anatomii i fizjologii człowieka. Absolwenci tego kierunku rozumieją rolę i znaczenie żywienia i wartości energetycznej składników odżywczych dla ludzkiego zdrowia. Studenci dietetyki poznają socjo-ekonomiczne uwarunkowania żywienia oraz mają wiedzę dotyczącą błędów żywieniowych i ich skutków.
Wiedza, którą posiadają absolwenci studiów na kierunku dietetyka:
-
potrafią scharakteryzować działania stosowane w profilaktyce chorób dietozależnych
-
rozumieją politykę wyżywienia ludności
-
rozumieją zasady racjonalnego żywienia
-
dobierają właściwe diety w stanach chorobowych dla różnorodnych grup populacyjnych
-
posiadają wiedzę z zakresu m.in. biochemii, chemii fizycznej, mikrobiologii ogólnej, chemii żywności, technologii żywności, gastronomii czy przechowywania i dystrybucji żywności w żywieniu zbiorowym i indywidualnym
-
znają anatomię i fizjologię człowieka
-
rozumieją rolę i znaczenie żywienia i wartości energetycznej składników odżywczych dla ludzkiego zdrowia
-
znają socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania żywienia
-
potrafią scharakteryzować błędy żywieniowe, a także przewidywać ich skutki
Umiejętności
Wrocławskie uczelnie przygotowują przyszłych dietetyków do profesjonalnego wykonywania zawodów związanych z profilaktyką żywienia, produkcją żywności czy promocją zdrowia. W trakcie zajęć studenci tego kierunku nabywają podstawowe zdolności z zakresu technologii informacyjnych i grafiki inżynierskiej. Absolwenci dietetyki planują skuteczne jadłospisy i receptury, które dostosowane są do indywidualnych potrzeb pacjentów. W zależności od ścieżki edukacyjnej, którą wybiorą przyszli specjaliści, mogą oni szkolić się także w zakresie psychologii odżywiania, obsługi konsumenta czy hotelarstwa. Ponadto studenci dietetyki poznają techniki oraz narzędzia stosowane w zarządzaniu i marketingu. Dzięki temu dietetycy odnaleźć się mogą nie tylko w środowisku medycznym, ale i medialnym.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
-
Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
-
Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
-
Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
-
Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
-
Promuje zdrowy tryb życia
-
Dobiera odpowiednie surowce i techniki do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii
-
Skutecznie przeprowadza wywiad żywieniowy, dokonuje trafnej oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
Jak wyglądają studia stacjonarne
Studia stacjonarne to tryb studiów, który zainteresować może szczególnie tych studentów, którym zależy na praktycznej realizacji programy wybranego kierunku. Stacjonarna nauka umożliwia przyszłym specjalistom zdobywanie wiedzy oraz doświadczenia w warunkach profesjonalnych. Wrocławskie uczelnie zapewniają studentom dostęp do specjalistycznych narzędzi oraz programów, które stosowane są w środowisku eksperckim.
Studenci stacjonarni mają także okazję do tego, by nawiązać pierwsze znajomości zawodowe. Uczestnicy zajęć stacjonarnych częściej pracują w grupach, dzięki czemu poznają oni specyfikę poszczególnych funkcji w zespole. Ponadto studenci realizują liczne zadania i projekty pod okiem doświadczonych specjalistów, zasilających wykwalifikowane kadry polskich szkół wyższych.
Uczelnie publiczne oferują studentom naukę stacjonarną za darmo. Należy jednak pamiętać, o tym, że państwowe szkoły wyższe zapewniają kandydatom ograniczoną liczbę miejsc na danych kierunkach. O przyjęciu na wybrane studia decyduje najczęściej wynik konkursu świadectw oraz dodatkowe osiągnięcia naukowe. Ci, którzy nie dostali się na publiczną uczelnię, mogą rozpocząć studia na jednej z uczelni prywatnych. Taka nauka jest znacznie droższa, jednak przyszli studenci najczęściej przyjmowani są na podstawie kolejności zgłoszeń.
Zajęcia stacjonarne na studiach dziennych zazwyczaj odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach porannych i popołudniowych. Studenci, którzy chcą rozwijać swoje zainteresowania, mogą robić to wieczorami oraz w weekendy. Czas wolny mogą oni poświęcić także na pracę dorywczą lub realizację domowych obowiązków.
zobacz wszystkie:
studia stacjonarne we Wrocławiu
studia niestacjonarne we Wrocławiu
Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne
Studenci dietetyki powinni chcieć ciągle się kształcić – branża żywieniowa stale rozwija się, a zapotrzebowanie na usługi dietetyczne wzrasta. Przyszli specjaliści mogą prowadzić prace badawcze, a także wspierać osoby zmagające się z zaburzeniami odżywiania i metabolizmu. Istotnym jest więc to, by kandydaci na ten kierunek umiejętnie radzili sobie ze stresem i potrafili działać w różnorodnych warunkach.
Dietetycy powinni być dokładni i odpowiedzialni, ich decyzje dotyczyć będą zdrowia pacjentów, z którymi przyszli specjaliści powinni umieć nawiązywać profesjonalne relacje zawodowe. Praca z klientami wymaga od dietetyków cierpliwości i wrażliwości – najważniejsze jest jednak to, by kandydaci na ten kierunek byli komunikatywni i charyzmatyczni. Dobrze, by studenci dietetyki interesowali się gotowaniem lub produktami żywnościowymi, a także chcieli promować zdrowy i aktywny tryb życia. Niezbędna im będzie także doskonała organizacja czasu i pracy. Dobrze widziane są umiejętności językowe.
Studenta dietetyki cechują:
-
chęć do stałego uczenia się
-
umiejętność radzenia ze stresem
-
dokładność, odpowiedzialność
-
cierpliwość, empatia
-
komunikatywność
-
zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
-
chęć promowania zdrowego życia
-
organizacja czasu i pracy
Gdzie studiować stacjonarnie na kierunku dietetyka we Wrocławiu
Uczelnie, na których można studiować dietetykę we Wrocławiu:
czytaj dalej
uczelnie we Wrocławiu
dietetyka studia we Wrocławiu