Dietetyka studia stacjonarne Wrocław

Dietetyka studia stacjonarne Wrocław

Studia na kierunku dietetyka w mieście Wrocławiu możesz podjąć na 2 uczelniach publicznych oraz 3 niepublicznych (prywatnych) szkołach wyższych w trybie stacjonarnym (dziennym), niestacjonarnym oraz online.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania

Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

09.04.2024

Dietetyka - studia stacjonarne (dzienne) Wrocław - 2024 | woj. dolnośląskie

Studia na kierunku dietetyka we Wrocławiu to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).

Dietetyka studia stacjonarne Wrocław
Studia na kierunku dietetyka w mieście Wrocławiu
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia)

Studia stacjonarne na kierunku dietetyka we Wrocławiu możesz rozpocząć na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, Uniwersytecie WSB Merito we Wrocławiu, Uniwersytecie Medycznym im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Niepublicznej Wyższej Szkole Medycznej we Wrocławiu.
 

Studenci dietetyki poznają różnorodne zagadnienia związane z żywieniem człowieka oraz procesem produkcji żywności. Kierunek ten umożliwia przyszłym dietetykom zapoznanie się z najważniejszymi założeniami profilaktyki zdrowotnej, a także z zasadami obowiązującymi w określonych jednostkach chorobowych. Absolwenci dietetyki przygotowani są do takich zadań jak np. układanie zbilansowanej diety czy analizowanie stopnia odżywienia ludności.

Dietetycy to specjaliści, którzy mają kompetencje medyczne. Przyszli eksperci mogą liczyć zatem na zatrudnienie m.in. w szpitalach, klinikach czy gabinetach dietetycznych. Absolwenci dietetyki mogą także prowadzić działania w mediach, promując określony tryb życia oraz ochronę zdrowia. Niektórzy dietetycy mogą rozpocząć własną działalność gospodarczą, pełniąc prywatne usługi doradcze.

Jakie są wymagania na studia stacjonarne (dzienne) na kierunku dietetyka we Wrocławiu

Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.

Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka we Wrocławiu:

  • biologia
  • chemia
  • język polski

* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka we Wrocławiu?

 

Typ i tryb studiów

Studia na kierunku dietetyka we Wrocławiu możemy podzielić na:

 

1. Typ:

  • Studia I stopnia (licencjackie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

sprawdź wszystko o: dietetyka studia we Wrocławiu

 
 

Program studiów i przedmioty

Studenci dietetyki muszą zmierzyć się z przedmiotami o charakterze medycznym. W programie przewidywane są zajęcia poświęcone podstawowym założeniom i zasadom obowiązującym w fizjologii, anatomii czy mikrobiologii. Przyszli specjaliści uczą się tego, w jaki sposób tworzyć racjonalne plany żywieniowe dla indywidualnych pacjentów oraz zróżnicowanych grup. W trakcie studiowania uczestnicy zajęć wykorzystywać będą nowoczesną technologię, która ułatwi im prowadzenie badań z zakresu żywienia oraz produkcji żywności.

 

W programie studiów na kierunku dietetyka we Wrocławiu znajdują się przedmioty takie jak:

  • Chemia żywności
  • Anatomia człowieka
  • Biochemia ogólna i żywności
  • Genetyka
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Kliniczny zarys chorób
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z żywnością
  • Zarys chirurgii z elementami żywienia w okresie okołooperacyjnym
  • Edukacja żywieniowa z elementami epidemiologii
  • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  • Technologia żywności i potraw
  • Towaroznawstwo i przechowalnictwo
  • Regionalne zwyczaje żywieniowe
  • Diety alternatywne
  • Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
  • Zarządzanie bezpieczeństwem i jakością żywności

 

Wiedza i umiejętności

Studenci wrocławskiej dietetyki przygotowywani są do pełnienia usług z zakresu żywienia człowieka oraz profilaktyki zdrowia. Przyszli dietetycy posiadają wiedzę dotyczącą zagadnień takich jak m.in. racjonalne żywienie, produkcja żywności, choroby dietozależne czy interakcje leków z żywnością. Studenci rozwijają się w profesjonalnych warunkach – wrocławskie uczelnie zapewniają młodym ekspertom wysoki poziom nauczania, a także możliwość zdobywania doświadczenia pod okiem wyspecjalizowanej kadry medycznej i szpitalnej.

Absolwenci tego kierunku mogą wykorzystać nabyte w trakcie studiów kompetencje m.in. w poradniach dietetycznych i specjalistycznych, mediach czy działach żywienia. Ponadto dietetycy przygotowani są do prowadzenia działań na rzecz indywidualnej i grupowej edukacji żywieniowej. Niektórzy specjaliści decydują się na rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej.

 

Wiedza

Absolwenci dietetyki posiadają zaawansowaną wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego. Przyszli dietetycy potrafią scharakteryzować działania stosowane w profilaktyce chorób dietozależnych oraz politykę wyżywienia ludności. Studenci tego kierunku specjalizują się m.in. w zakresie racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych, a także dobierania właściwej diety w stanach chorobowych dla różnorodnych grup populacyjnych. Absolwenci dietetyki posiadają wiedzę, która dotyczy m.in. technologii żywności, gastronomii czy przechowywania i dystrybucji żywności w żywieniu zbiorowym i indywidualnym.

Dietetycy poznają najważniejsze zagadnienia matematyczne, biologiczne i chemiczne w kontekście żywienia człowieka oraz produkcji żywności. Ponadto uzyskują oni wiedzę specjalistyczną z zakresu m.in. biochemii, chemii fizycznej, mikrobiologii ogólnej czy chemii żywności. W trakcie zajęć teoretycznych przyszli dietetycy mają szansę przyjrzeć się anatomii i fizjologii człowieka. Absolwenci tego kierunku rozumieją rolę i znaczenie żywienia i wartości energetycznej składników odżywczych dla ludzkiego zdrowia. Studenci dietetyki poznają socjo-ekonomiczne uwarunkowania żywienia oraz mają wiedzę dotyczącą błędów żywieniowych i ich skutków.

 

Wiedza, którą posiadają absolwenci studiów na kierunku dietetyka:

  • potrafią scharakteryzować działania stosowane w profilaktyce chorób dietozależnych
  • rozumieją politykę wyżywienia ludności
  • rozumieją zasady racjonalnego żywienia
  • dobierają właściwe diety w stanach chorobowych dla różnorodnych grup populacyjnych
  • posiadają wiedzę z zakresu m.in. biochemii, chemii fizycznej, mikrobiologii ogólnej, chemii żywności, technologii żywności, gastronomii czy przechowywania i dystrybucji żywności w żywieniu zbiorowym i indywidualnym
  • znają anatomię i fizjologię człowieka
  • rozumieją rolę i znaczenie żywienia i wartości energetycznej składników odżywczych dla ludzkiego zdrowia
  • znają socjologiczne i ekonomiczne uwarunkowania żywienia
  • potrafią scharakteryzować błędy żywieniowe, a także przewidywać ich skutki

 

Umiejętności

Wrocławskie uczelnie przygotowują przyszłych dietetyków do profesjonalnego wykonywania zawodów związanych z profilaktyką żywienia, produkcją żywności czy promocją zdrowia. W trakcie zajęć studenci tego kierunku nabywają podstawowe zdolności z zakresu technologii informacyjnych i grafiki inżynierskiej. Absolwenci dietetyki planują skuteczne jadłospisy i receptury, które dostosowane są do indywidualnych potrzeb pacjentów. W zależności od ścieżki edukacyjnej, którą wybiorą przyszli specjaliści, mogą oni szkolić się także w zakresie psychologii odżywiania, obsługi konsumenta czy hotelarstwa. Ponadto studenci dietetyki poznają techniki oraz narzędzia stosowane w zarządzaniu i marketingu. Dzięki temu dietetycy odnaleźć się mogą nie tylko w środowisku medycznym, ale i medialnym.

 

Umiejętności, które nabywa student dietetyki:

  • Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
  • Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
  • Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
  • Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
  • Promuje zdrowy tryb życia
  • Dobiera odpowiednie surowce i techniki do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii
  • Skutecznie przeprowadza wywiad żywieniowy, dokonuje trafnej oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia

 

Jak wyglądają studia stacjonarne

Studia stacjonarne to tryb studiów, który zainteresować może szczególnie tych studentów, którym zależy na praktycznej realizacji programy wybranego kierunku. Stacjonarna nauka umożliwia przyszłym specjalistom zdobywanie wiedzy oraz doświadczenia w warunkach profesjonalnych. Wrocławskie uczelnie zapewniają studentom dostęp do specjalistycznych narzędzi oraz programów, które stosowane są w środowisku eksperckim.

Studenci stacjonarni mają także okazję do tego, by nawiązać pierwsze znajomości zawodowe. Uczestnicy zajęć stacjonarnych częściej pracują w grupach, dzięki czemu poznają oni specyfikę poszczególnych funkcji w zespole. Ponadto studenci realizują liczne zadania i projekty pod okiem doświadczonych specjalistów, zasilających wykwalifikowane kadry polskich szkół wyższych.

Uczelnie publiczne oferują studentom naukę stacjonarną za darmo. Należy jednak pamiętać, o tym, że państwowe szkoły wyższe zapewniają kandydatom ograniczoną liczbę miejsc na danych kierunkach. O przyjęciu na wybrane studia decyduje najczęściej wynik konkursu świadectw oraz dodatkowe osiągnięcia naukowe. Ci, którzy nie dostali się na publiczną uczelnię, mogą rozpocząć studia na jednej z uczelni prywatnych. Taka nauka jest znacznie droższa, jednak przyszli studenci najczęściej przyjmowani są na podstawie kolejności zgłoszeń.

Zajęcia stacjonarne na studiach dziennych zazwyczaj odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach porannych i popołudniowych. Studenci, którzy chcą rozwijać swoje zainteresowania, mogą robić to wieczorami oraz w weekendy. Czas wolny mogą oni poświęcić także na pracę dorywczą lub realizację domowych obowiązków.

zobacz wszystkie:

studia stacjonarne we Wrocławiu

studia niestacjonarne we Wrocławiu

 

Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne

Studenci dietetyki powinni chcieć ciągle się kształcić – branża żywieniowa stale rozwija się, a zapotrzebowanie na usługi dietetyczne wzrasta. Przyszli specjaliści mogą prowadzić prace badawcze, a także wspierać osoby zmagające się z zaburzeniami odżywiania i metabolizmu. Istotnym jest więc to, by kandydaci na ten kierunek umiejętnie radzili sobie ze stresem i potrafili działać w różnorodnych warunkach.

Dietetycy powinni być dokładni i odpowiedzialni, ich decyzje dotyczyć będą zdrowia pacjentów, z którymi przyszli specjaliści powinni umieć nawiązywać profesjonalne relacje zawodowe. Praca z klientami wymaga od dietetyków cierpliwości i wrażliwości – najważniejsze jest jednak to, by kandydaci na ten kierunek byli komunikatywni i charyzmatyczni. Dobrze, by studenci dietetyki interesowali się gotowaniem lub produktami żywnościowymi, a także chcieli promować zdrowy i aktywny tryb życia. Niezbędna im będzie także doskonała organizacja czasu i pracy. Dobrze widziane są umiejętności językowe.

Studenta dietetyki cechują:

  • chęć do stałego uczenia się
  • umiejętność radzenia ze stresem
  • dokładność, odpowiedzialność
  • cierpliwość, empatia
  • komunikatywność
  • zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
  • chęć promowania zdrowego życia
  • organizacja czasu i pracy

 

Gdzie studiować stacjonarnie na kierunku dietetyka we Wrocławiu

Uczelnie, na których można studiować dietetykę we Wrocławiu:

czytaj dalej 

uczelnie we Wrocławiu

dietetyka studia we Wrocławiu

Uczelnie w mieście Wrocławiu - kierunek dietetyka:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu (Wydział Nauk o Zdrowiu) stacjonarne I stopnia, II stopnia więcej
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności) stacjonarne I stopnia, II stopnia więcej
Uniwersytet WSB Merito we Wrocławiu stacjonarne, niestacjonarne I stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Praca po studiach na kierunku Dietetyka we Wrocławiu

Wielu absolwentów dietetyki decyduje się na rozpoczęcie pracy w zawodach związanych z kontrolą jakości żywności, a także produkcją i dystrybucją produktów spożywczych. Utalentowani i wyszkoleni dietetycy mogą liczyć na zatrudnienie w szpitalach, gabinetach dietetycznych, poradniach specjalistycznych czy sanatoriach. Wiedza teoretyczna absolwentów tego kierunku pożądana jest także przez właścicieli restauracji czy firm cateringowych. Ponadto kompetencje dietetyków mogą być wykorzystane w mediach – specjaliści skutecznie promują zdrowy i aktywny tryb życia.

 

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka:

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria);
  • placówki lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych);
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe);
  • zakłady przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.);
  • zakłady produkujące wyposażenie i sprzęt gastronomiczny;
  • organizacje konsumenckie;
  • placówki oświatowe (żłobki, przedszkola, szkoły);
  • placówki sportowe i inne (kluby fitness).

 

Utalentowani dietetycy mogą rozpocząć własną działalność gospodarczą – usługi dietetyczne cieszą się coraz większą popularnością, a prywatni doradcy częściej mogą liczyć na stabilne zatrudnienie. Samodzielne otwarcie firmy wiąże się jednak z licznymi trudnościami, do których rozwiązania potrzebna będzie wiedza z zakresu m.in. ekonomii, gospodarki, administracji, finansów czy prawa. Dobrze też, by przyszły dietetyk, który zamierza prowadzić własny gabinet dietetyczny, miał już pewne doświadczenie zawodowe.

 


 

Ile zarabiają absolwenci kierunku studiów dietetycznych we Wrocławiu?

Absolwenci dietetyki mają kompetencje umożliwiające im rozpoczęcie pracy w jednostkach medycznych (szpitale, kliniki itp.), a także w klasycznie rozumianej gastronomii. Dietetycy w Polsce zarabiają średnio 3210 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie co drugiego specjalisty tej dziedziny wynosi od 2840 zł do 3860 zł.*

 

Do zadań dietetyka należą między innymi:

  • Planowanie i przeprowadzanie programów zdrowego żywienia
  • Badanie produktów żywnościowych
  • Opracowywanie menu i receptur potraw dostosowanych do potrzeb określonej osoby lub grupy osób.

 

Źródło: wynagrodzenia.pl (listopad 2021)

* Wysokość wynagrodzenia może różnić się w zależności od kompetencji kandydata oraz jego stażu w pracy, a nawet od województwa lub miasta, na którego terenie wykonuje on pracę

Co warto sprawdzić przed rekrutacją na dietetykę

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku dietetyka w Mieście wrocławiu

Studia I stopnia

Aktualności rekrutacyjne

Popularne kierunki medyczne niestacjonarne w mieście Wrocławiu

Pozostałe uczelnie w mieście Wrocławiu na których jest kierunek DIETETYKA

komentarze (0)