Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej

Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej

Inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej studia – kierunek studiów

 

Dla kogo ten kierunek

Zastanawiałeś się kiedyś, jaką drogę musi przejść jedzenie zanim trafi na twój talerz? W dobie wszechogarniającego pędu życia, gdzie mało kto znajduje czas na cokolwiek poza gromadzeniem coraz większej liczby wszelakich dóbr i wspinaniem się na sam szczyt drabiny społecznego prestiżu, żywność, która przecież stanowi główny materiał energetyczny umożliwiający człowiekowi życie, spychana jest na dalszy plan. Zapotrzebowanie rynku pracy na ludzi zajmujących się szeroko pojętą produkcją rolną nie maleje, dlatego powstały interdyscyplinarne studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej, które znajdują wspólny mianownik dla zagadnień związanych z bezpośrednim procesem produkcyjnym roślin przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz technologii, urządzeń i maszyn stosowanych w rolnictwie oraz przy okazji dystrybucji płodów rolnych. Jesteś zainteresowany najnowocześniejszymi rozwiązaniami stosowanymi przy okazji produkcji żywności? Chciałbyś być bardziej świadom tego, co dzieje się z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na przynajmniej jedno z pytań, prawdopodobnie odnajdziesz swoje powołanie na studiach na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej!

 

Program studiów i przedmioty

Czego nauczą cię studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej? Zdobędziesz interdyscyplinarną wiedzę w zakresie branży rolno – spożywczej, łączącą w sobie zagadnienia ze spektrum zaawansowanych technologii projektowych, symulacyjnych i optymalizacyjnych dotyczących maszyn i sprzętów stosowanych w rolnictwie. Ponadto, dowiesz się, jak zarządzać produkcją rolną, aby przynosiła jak największe zyski z jednoczesnym uwzględnieniem rozsądnego stosowania nawozów chemicznych w procesie wytwarzania płodów rolnych. Zagłębisz skomplikowany proces wdrażania produktów na rynek, począwszy od ich wyhodowania, poprzez dokładne kontrole jakości i wycenę, na wprowadzeniu na sklepowe półki skończywszy.

 

Praca po studiach

Gdzie będziesz mógł podjąć pracę jako absolwent studiów na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej? Mimo, że obszar kreślony przez tematykę kształcenia w toku studiów jest dosyć wąski, wybór, przed jakim staniesz po ich ukończeniu będzie do tego odwrotnie proporcjonalny. Zajmiesz stanowiska w branżach rolniczych, których szczebel uzależniony będzie od twojego doświadczenia i kompetencji. Z otwartymi ramionami przyjmą cię małe i średnie przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją, handlem i dystrybucją płodów rolnych, a jeśli zależy ci na niezależności – założysz własne gospodarstwo rolne. Będziesz mógł zostać specjalistą od konserwacji i naprawy maszyn niezbędnych na każdym gospodarstwie rolnym. Wiedza o składnikach analitycznych nawozów stosowanych w produkcji żywności pozwoli ci zostać kontrolerem jakości pożywienia.

Co jest brane pod uwagę w procesie rekrutacji?

Żeby dostać się na studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej, należy posiadać dokumenty uprawniające do podjęcia studiów II stopnia.

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK INŻYNIERIA PRECYZYJNA W PRODUKCJI ROLNO – SPOŻYWCZEJ

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
    typ studiów
    tryb studiów

    Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

    grupa kierunku

      Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

      Nie znaleziono żadnej uczelni

      SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA PRECYZYJNA W PRODUKCJI ROLNO – SPOŻYWCZEJ

      Tryb studiów
      Typ studiów
      Miasto
      Województwo
      SORTOWANIE:

      Nic nie znaleziono

      Zobacz inne kierunki Rolnictwo, leśnictwo i rybołóstwo

      Typ studiów
      Województwo
      SORTOWANIE:

      Wiedza, którą zdobędziesz, studiując inżynierię precyzyjną w produkcji rolno – spożywczej

      Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

      • systemów satelitarnych technik w sterowaniu produkcją
      • eksploatacji maszyn i urządzeń w branży rolno-spożywczej
      • zarządzania i kierowania produkcją i usługami w systemie produkcji
      • projektowania, symulacji i optymalizacji operacji w technologiach oraz systemach w produkcji rolniczej i przetwórstwie rolno-spożywczym

      Jak wyglądają studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej?

       

      1. Typ i tryb studiów

      Kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej można realizować zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zaocznym. W przypadku pierwszej opcji zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku. Jeżeli natomiast zdecydujesz się na studia zaoczne, na naukę poświęcisz wybrane weekendy semestru. Taka opcja kształcenia będzie idealnym wyborem dla osób, którym zależy na połączeniu studiów z innymi aktywnościami.

      Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk technicznych oraz przyrodniczych.

       

      2. Program studiów i przedmioty

      Osoby, które aplikują na kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej będą miały okazję rozwinąć swoją dotychczasową wiedzę z zakresu mechaniki, produkcji rolnej oraz spożywczej, a także innych nauk technicznych. W planie znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:

      • Eksploatacja urządzeń energetycznych
      • Metody sztucznej inteligencji
      • Procesy cieplne i dyfuzyjne
      • Technologie informacyjne

       

      3. Nabywane umiejętności

      Jako student powyższego kierunku technicznego zdobędziesz wiele cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych. Przede wszystkim nauczysz się technik wykorzystywanych w sterowania produkcją rolną oraz spożywczą. Studenci dowiedzą się również, w jaki sposób obsługiwać zaawansowane maszyny i urządzenia, stosowane w branży inżynierskiej. Integralną część studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.

      Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

      Kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej można realizować tylko na drugim stopniu kształcenia. W tym przypadku na naukę poświęcisz półtora roku, czyli trzy semestry. Po tym czasie zdobędziesz tytuł magistra.

      Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej

      Absolwent kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej  znajdzie zatrudnienie w/jako:

      • jednostkach projektowych
      • jednostkach obsługi rolnictwa
      • pracownik małych i średnich przedsiębiorstw związanych z rolnictwem
      • właściciel gospodarstwa rolnego

      MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA PRECYZYJNA W PRODUKCJI ROLNO – SPOŻYWCZEJ

      Komentarze (0)