1. Typ i tryb studiów
Kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej można realizować tylko w trybie stacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku.
Studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno - spożywczej możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk technicznych oraz przyrodniczych.
2. Program studiów i przedmioty
Osoby, które aplikują na kierunek inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej będą miały okazję rozwinąć swoją dotychczasową wiedzę z zakresu mechaniki, produkcji rolnej oraz spożywczej, a także innych nauk technicznych.
W planie znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:
-
Eksploatacja urządzeń energetycznych
-
Metody sztucznej inteligencji
-
Procesy cieplne i dyfuzyjne
-
Technologie informacyjne
3. Nabywane umiejętności
Jako student powyższego kierunku technicznego zdobędziesz wiele cennych umiejętności praktycznych i kwalifikacji zawodowych. Przede wszystkim nauczysz się technik wykorzystywanych w sterowania produkcją rolną oraz spożywczą.
Studenci dowiedzą się również, w jaki sposób obsługiwać zaawansowane maszyny i urządzenia, stosowane w branży inżynierskiej. Integralną część studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.
4. Dla kogo ten kierunek
Zastanawiałeś się kiedyś, jaką drogę musi przejść jedzenie zanim trafi na twój talerz? W dobie wszechogarniającego pędu życia, gdzie mało kto znajduje czas na cokolwiek poza gromadzeniem coraz większej liczby wszelakich dóbr i wspinaniem się na sam szczyt drabiny społecznego prestiżu, żywność, która przecież stanowi główny materiał energetyczny umożliwiający człowiekowi życie, spychana jest na dalszy plan.
Zapotrzebowanie rynku pracy na ludzi zajmujących się szeroko pojętą produkcją rolną nie maleje, dlatego powstały interdyscyplinarne studia na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej, które znajdują wspólny mianownik dla zagadnień związanych z bezpośrednim procesem produkcyjnym roślin przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz technologii, urządzeń i maszyn stosowanych w rolnictwie oraz przy okazji dystrybucji płodów rolnych.
Jesteś zainteresowany najnowocześniejszymi rozwiązaniami stosowanymi przy okazji produkcji żywności? Chciałbyś być bardziej świadom tego, co dzieje się z produktami przeznaczonymi do spożycia przez ludzi? Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na przynajmniej jedno z pytań, prawdopodobnie odnajdziesz swoje powołanie na studiach na kierunku inżynieria precyzyjna w produkcji rolno – spożywczej!