Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym)

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Bezpieczeństwo żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne

Uczelnie, gdzie bezpieczeństwo żywności jako specjalność / ścieżka kształcenia

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Chemia żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Ścieżki kształcenia na kierunku chemia żywności

Pokaż więcej
Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Dietetyka i jakość żywności stopień: (I), czas trwania: 3 lata
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku dietetyka i jakość żywności

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 4 lata • 2 lata • 1,5 roku
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Terminy rekrutacji

Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku bezpieczeństwo żywności rozpocznie się 15 marca 2024 r. i potrwa do 25 września 2024 r. | bezpieczeństwo żywności - terminy rekrutacji >

Uczelnie

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | bezpieczeństwo żywności - uczelnie >

Opis kierunku

Kierunki studiów takie jak bezpieczeństwo żywności łączą w sobie interdyscyplinarne zagadnienia oscylujące wokół nauk chemicznych, biologicznych i technicznych. Studenci w trakcie kształcenia poznają najważniejsze kwestie związane z bezpieczeństwem żywności. Ich wiedza i umiejętności związane są podstawami produkcji i przetwarzaniem surowców różnorodnego pochodzenia. Dowiadują się również, jak powinny wyglądać zasady nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego.

 

Wymagania

W procesie rekrutacji na studia 2024/2025 na kierunku bezpieczeństwo żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: chemia, matematyka, biologia.

*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).

 

Praca po studiach

Po zakończeniu kształcenia absolwenci bezpieczeństwa żywności mogą ubiegać się o zatrudnienie między innymi w zakładach przemysłu spożywczego lub też firmach, które zajmują się obrotem żywności. Czekać na nich będą również jednostki zajmujące się certyfikacją bezpieczeństwa żywności.

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

 

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku bezpieczeństwo żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • matematyka.

 

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Bezpieczeństwo żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bezpieczeństwo żywności

Program studiów i przedmioty

Studiując ten kierunek nauczysz się zarządzać jakością produkcji oraz poznasz krajowe prawo żywnościowe, a także to obowiązujące na terenie Unii Europejskiej. W sferze wiedzy teoretycznej poznasz tajniki nauk ekonomicznych, technicznych i biologicznych.

Przykładowymi przedmiotami mogą być: logistyka w łańcuchu żywnościowym, bezpieczeństwo żywności czy rolnictwo ekologiczne. Zapoznasz się także z zasadami ochrony środowiska oraz organizacji systemów ekologicznych. Ponadto czeka na Ciebie wiele godzin spędzonych w laboratorium, gdzie poznasz systemy zarządzania jakością i staniesz się prawdziwym specjalistą w tej dziedzinie!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • chemii żywnoci oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
  • nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego,
  • prawa żywnościowego Unii Europejskiej i RP,
  • wdrażania oraz nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwa si jzykiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.​

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI?

1. Tryb i typ studiów

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

2. Dla kogo ten kierunek

Zdrowy tryb życia oraz jakość żywności to obecnie temat pojawiający się na ustach milionów ludzi, nie tylko w Europie, ale i na świecie. Zastanawiałeś się kiedyś ile kontroli przechodzi produkt zanim trafi dla klientów? Kto czuwa nad ich bezpieczeństwem i przydatnością do konsumpcji? Tego wszystkiego i wiele więcej dowiesz się studiując bezpieczeństwo żywności!

 

3. Gdzie studiować bezpieczeństwo żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek bezpieczeństwo żywności:

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bezpieczeństwo żywności

Praca po studiach

Po studiach staniesz się ekspertem w dziedzinie jakości i bezpieczeństwa żywności, co otworzy Ci ścieżkę kariery we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego, w administracji państwowej, służbach sanitarnych czy straży granicznej.

Chcesz zatem spróbować swoich sił w branży kontroli i bezpieczeństwa żywności? Jesteś dokładny i sumienny, a Twoją mocną stroną są nauki matematyczno-przyrodnicze? Jeśli tak to jest to kierunek dla Ciebie!

 

Absolwent kierunku bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w:
  • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości,
  • pracownik w laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów,
  • pracownik jednostek kontrolno-pomiarowych,
  • pracownik instytucji kontroli żywności,
  • pracownik na stanowisku inżynierskim w przedsiębiorstwach.​

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo żywności studia I stopnia

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Miasta, które oferują studia na kierunku Bezpieczeństwo żywności

Teraz najważniejsze

matura 2024

zmiany na maturze 2024

arkusze maturalne

wyniki matur 2023

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

Komentarze (1)

Lila odpowiedz

pracowałam w dużej firmie przemysłowej w administracji, natomiast już nudziła mnie ta praca i przeniosłam się na halę. Aktualnie pracuję w jakości i wybrałm studia podyplomowe bezpieczeństwo żywności na WSKZ. Na maxa ciekawy kierunek - w końcu robię to co mi się podoba, a dzień w pracy mija w mgnieniu oka :)