Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności

Bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

Bezpieczeństwo żywności łączy w sobie interdyscyplinarne zagadnienia oscylujące wokół nauk chemicznych, biologicznych i technicznych. Studenci w trakcie kształcenia poznają najważniejsze kwestie związane z bezpieczeństwem żywności. Ich wiedza i umiejętności związane są podstawami produkcji i przetwarzaniem surowców różnorodnego pochodzenia. Dowiadują się również, jak powinny wyglądać zasady nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego.

W procesie rekrutacji na studia 2026/2027 na kierunku bezpieczeństwo żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia oraz matematyka. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Po zakończeniu kształcenia absolwenci bezpieczeństwa żywności mogą ubiegać się o zatrudnienie między innymi w zakładach przemysłu spożywczego lub też firmach, które zajmują się obrotem żywności. Czekać na nich będą również jednostki zajmujące się certyfikacją bezpieczeństwa żywności. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym)

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Bezpieczeństwo żywności stopień: (I) ,
forma: stacjonarne

Uczelnie, gdzie bezpieczeństwo żywności jako specjalność / ścieżka kształcenia

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

Ścieżki kształcenia na kierunku inżynieria ochrony zdrowia i promocja

Pokaż więcej
Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Wydział Mechaniczny stopień: (I) (II)

Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

Politechnika Opolska

Politechnika Opolska

Specjalności na kierunku dietetyka i jakość żywności

Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

Bezpieczeństwo żywności studia - opis kierunku

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) | bezpieczeństwo żywności - uczelnie >

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

 

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku bezpieczeństwo żywności:

  • chemia,
  • biologia,
  • matematyka.

 

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Bezpieczeństwo żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując bezpieczeństwo żywności

Program studiów i przedmioty

Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku bezpieczeństwo żywności: chemia ogólna i nieorganiczna, matematyka, chemia żywności, biochemia, podstawy produkcji roślinnej.

Studiując ten kierunek nauczysz się zarządzać jakością produkcji oraz poznasz krajowe prawo żywnościowe, a także to obowiązujące na terenie Unii Europejskiej. W sferze wiedzy teoretycznej poznasz tajniki nauk ekonomicznych, technicznych i biologicznych.

Przykładowymi przedmiotami mogą być: logistyka w łańcuchu żywnościowym, bezpieczeństwo żywności czy rolnictwo ekologiczne. Zapoznasz się także z zasadami ochrony środowiska oraz organizacji systemów ekologicznych. Ponadto czeka na Ciebie wiele godzin spędzonych w laboratorium, gdzie poznasz systemy zarządzania jakością i staniesz się prawdziwym specjalistą w tej dziedzinie!

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • chemii żywnoci oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
  • nadzoru sanitarnego i weterynaryjnego,
  • prawa żywnościowego Unii Europejskiej i RP,
  • wdrażania oraz nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz umie posługiwa si jzykiem specjalistycznym z zakresu kierunku studiów.​

Dalsza część artykułu pod reklamą

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI?

1. Tryb i typ studiów

Studia na kierunku bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

2. Dla kogo ten kierunek

Zdrowy tryb życia oraz jakość żywności to obecnie temat pojawiający się na ustach milionów ludzi, nie tylko w Europie, ale i na świecie. Zastanawiałeś się kiedyś ile kontroli przechodzi produkt zanim trafi dla klientów? Kto czuwa nad ich bezpieczeństwem i przydatnością do konsumpcji? Tego wszystkiego i wiele więcej dowiesz się studiując bezpieczeństwo żywności!

 

3. Gdzie studiować bezpieczeństwo żywności

Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek bezpieczeństwo żywności:

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku bezpieczeństwo żywności

Praca po studiach

Po studiach staniesz się ekspertem w dziedzinie jakości i bezpieczeństwa żywności, co otworzy Ci ścieżkę kariery we wszystkich sektorach przemysłu spożywczego, w administracji państwowej, służbach sanitarnych czy straży granicznej.

Chcesz zatem spróbować swoich sił w branży kontroli i bezpieczeństwa żywności? Jesteś dokładny i sumienny, a Twoją mocną stroną są nauki matematyczno-przyrodnicze? Jeśli tak to jest to kierunek dla Ciebie!

 

Absolwent kierunku bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w:
  • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości,
  • pracownik w laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów,
  • pracownik jednostek kontrolno-pomiarowych,
  • pracownik instytucji kontroli żywności,
  • pracownik na stanowisku inżynierskim w przedsiębiorstwach.​

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo żywności studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki biologiczne i przyrodnicze - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Bezpieczeństwo żywności

Dalsza część artykułu pod reklamą

Komentarze (1)

Lila odpowiedz

pracowałam w dużej firmie przemysłowej w administracji, natomiast już nudziła mnie ta praca i przeniosłam się na halę. Aktualnie pracuję w jakości i wybrałm studia podyplomowe bezpieczeństwo żywności na WSKZ. Na maxa ciekawy kierunek - w końcu robię to co mi się podoba, a dzień w pracy mija w mgnieniu oka :)