1. Typ i tryb studiów
Kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności jest dostępny tylko w trybie stacjonarnym. W praktyce oznacza to, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce i zdobywaniu wykształcenia.
Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować głównie wokół nauk przyrodniczych i biologicznych.
2. Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności: ochrona środowiska, agrometeorologia, podstawy botaniki, chemia, produkcja żywności na świecie.
Studenci, którzy aplikują na powyższe studia zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk technicznych, biologicznych czy przyrodniczych. Ponadto będziesz miał okazję dowiedzieć się więcej na temat nowoczesnego rolnictwa czy ekologii.
W planie zajęć znajdzie się wiele interesujących przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:
-
Podstawy botaniki
-
Mikrobiologia gleby i roślin
-
Hodowla roślin i nasiennictwo dla rolnictwa ekologicznego
-
Surowce i produkty ekologiczne
3. Nabywane umiejętności
Jako student kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim poznasz zaawansowane techniki stosowane przy produkcji i przetwórstwie żywności.
Ponadto dowiesz się w jaki sposób obsługiwać nowoczesne aparatury i urządzenia techniczne stosowane w rolnictwie i branży spożywczej. Studenci rozwiną także zdolności językowe, co zwiększy ich szanse na karierę w środowisku międzynarodowym.
4. Dla kogo ten kierunek
W dzisiejszych czasach ekologia stała się niezwykle popularna. Ludzie coraz chętniej kupują produkty z ekologicznych upraw, ponieważ zdają sobie sprawę z ich lepszej jakości. Tendencja ta rośnie z roku na rok i prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości, zdrowa żywność zdominuje polski i światowy, rynek spożywczy.
Jako odpowiedź na potrzeby zmieniającego się świata powstał, unikalny w skali światowej kierunek, ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności. Są to studia licencjackie, prowadzone w języku angielskim. Ich celem jest wykształcenie specjalistów z zakresu ekologicznego rolnictwa i produkcji żywności organicznej.
Jeśli chciałbyś mieć czynny udział w zmienianiu naszej planety i jednocześnie zdobyć kwalifikacje do pracy w coraz bardziej dochodowym biznesie, to te studia są właśnie dla Ciebie!
5. Gdzie studiować ekologiczne rolnictwo i produkcję żywności
Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności: