Studia na kierunku Logistyka w sektorze rolno- spożywczym nastawione są na pozyskanie wiedzy z zakresu produkcji surowców i produktów roślinnych i zwierzęcych, zasad znakowania i pakowania produktów spożywczych, czynników kształtujących jakość artykułów rolno-spożywczych w trakcie przechowywania, infrastruktury i technologii magazynowych, czy systemów zarządzania w produkcji żywności.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Logistyka w sektorze rolno- spożywczym możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
W toku studiów studenci kierunku Logistyka w sektorze rolno- spożywczym zaznajamiają się z takimi zagadnieniami jak między innymi: produkcja surowców zwierzęcych, produkcja surowców roślinnych, inżynieria systemów produkcji, zarządzanie w łańcuchu dostaw surowców i żywności, towaroznawstwo produktów spożywczych, logistyka transportu zwierząt gospodarskich, marketing produktów spożywczych.
Studenci nabywają umiejętności w zakresie dobierania i stosowania właściwych metod, technik, narzędzi i technologii oraz systemów pakowania, przechowywania i transportu. Działania te wydają się niezbędne dla zapewnienia wysokiej jakości artykułów rolno- spożywczych podczas realizowanych procesów logistycznych.
Ponadto, studenci kierunku Logistyka w sektorze rolno- spożywczym zdobywają wiedzę dotyczącą zasad i strategii funkcjonowania przedsiębiorstw w zakresie zarządzania kapitałem oraz zasobami ludzkimi, jak również realizacji procesów logistycznych.
3. Gdzie studiować logistykę w sektorze rolno - spożywcznym
Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek logistyka w sektorze rolno - spożywczym: