Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka w Katowicach możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
sprawdź wszystko o: dietetyka studia w Katowicach
Program studiów i przedmioty
Program kierunku dietetyka w Katowicach składa się w szczególności z przedmiotów o charakterze medycznym. W trakcie zajęć studenci poznają m.in. anatomię człowieka, a także jego fizjologię, mikrobiologię i charakterystykę określonych schorzeń. W programie tego kierunku przewidywane są także przedmioty poświęcone m.in. psychologii człowieka, chemii i technologii żywności czy prawnym zagadnieniom z zakresu ochrony zdrowia.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Katowicach znajdują się przedmioty takie jak:
-
Anatomia człowieka
-
Biochemia ogólna i żywności
-
Chemia żywności
-
Mikrobiologia ogólna i żywności
-
Kliniczny zarys chorób wewnętrznych i chirurgicznych
-
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
-
Higiena toksykologia i bezpieczeństwo żywności
-
Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo
-
Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
Wiedza i umiejętności
Przyszli specjaliści przygotowywani są do prowadzenia badań oraz działań na rzecz ochrony zdrowia. Uczestnicy zajęć poznają sposoby oceny stanu odżywienia ludności, a także zasady racjonalnego żywienia. Absolwenci tego kierunku zapobiegają chorobom dietozależnym, promują zdrowy i aktywny tryb życia w mediach oraz znają interakcje leków z żywnością. Ponadto rozumieją oni wpływ technologii na produkcję żywności i przeprowadzają rzetelne oceny jakości żywności.
Wiedza
Studenci dietetyki na katowickich uczelniach zdobywają wiedzę m.in. z zakresu fizjologicznych podstaw żywienia, anatomicznej budowy ciała człowieka czy chemii żywności. W zależności od wybranej specjalizacji przyszli dietetycy uczą się określonych zagadnień dotyczących procesów i zjawisk związanych z żywieniem człowieka.
Studenci specjalności dietetyka kliniczna szkolą się w zakresie diagnozowania i leczenia chorób dietozależnych. Absolwenci tej specjalności potrafią klasyfikować diety lecznicze, a także określać ich cele, zasady i zastosowania.
Przyszli specjaliści przygotowywani są także do podjęcia działalności gospodarczej w obszarze związanym z żywieniem. Studenci poznają zastosowanie technologii w produkcji żywności, a także przyglądają się bliżej praktykom związanym z towaroznawstwem. Dietetycy, którzy ukończyli studia, rozumieją organizację stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomicznymi, sanitarno-higienicznymi czy związanymi z zasadami bezpieczeństwa.
Wiedza, którą posiadają absolwenci studiów na kierunku dietetyka:
-
znają fizjologiczne podstawy żywienia
-
znają anatomię ciała człowieka
-
rozumieją zagadnienia związane z chemią żywnościowej
-
potrafią opisać etapy postępowania dietetycznego w chorobach dieto-zależnych
-
potrafią klasyfikować diety lecznicze, a także określać ich zasady, cele i zastosowania
-
badają zależności pomiędzy układem pokarmowym a innymi układami
-
rozumieją wpływ technologii na produkcję żywności i promocji zdrowia
-
znają podstawy towaroznawstwa
-
znają podstawy organizacji stanowisk pracy oraz zasady organizacji w zakładach żywienia
-
są przygotowani do rozpoczęcia własnej działalności w branży żywieniowej
Umiejętności
Studenci, którzy zdecydowali się studiować dietetykę, sprawnie przeprowadzają wywiady żywieniowe, a także dokonują trafnej oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia. Ponadto przyszli specjaliści uczą się tego, w jaki sposób dokonywać pomiarów antropometrycznych człowieka czy analizować wyniki badań laboratoryjnych. Młodzi dietetycy kliniczni przygotowywani są do klasyfikowania diet stosowanych w leczeniu określonych jednostek chorobowych, dzięki czemu potrafią oni dobierać produkty i potrawy do poszczególnych diet.
Absolwenci tej specjalizacji planują i wdrażają odpowiednie postępowania żywieniowe i prowadzą działania zapobiegawcze związane z leczeniem chorób dietozależnych. Dzięki temu skutecznie dobierają oni odpowiednie surowce i techniki do produkcji posiłków stosowanych w dietoterapii.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
-
Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do potrzeb pacjenta lub klienta
-
Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
-
Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
-
Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
-
Promuje zdrowy tryb życia
-
Dobiera odpowiednie surowce i techniki do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii
-
Skutecznie przeprowadza wywiad żywieniowy, dokonuje trafnej oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
Jak wyglądają studia stacjonarne
Studenci stacjonarni w trakcie zajęć mają szansę skorzystać z zaawansowanej technologii, która umożliwia im profesjonalne kształcenie się w wybranym przez siebie kierunku. Stacjonarne kształcenie sprawia, że studenci w bezpiecznych i wygodnych warunkach zdobywają wiedzę oraz doświadczenie niezbędne w rozwijaniu swojej zawodowej kariery.
Studia stacjonarne pozwalają studentom nawiązać nowe znajomości, które mają charakter nie tylko przyjacielski, ale i zawodowy. Dzięki licznym projektom zespołowym uczestnicy stacjonarnych zajęć uczą się pracy w grupie, a także zdobywają pierwsze doświadczenie zawodowe. Bezpośredni kontakt z pasjonatami różnorodnych dziedzin oraz ekspertami umożliwia studentom stacjonarnym bliższe poznanie środowisk specjalistycznych.
Uczelnie publiczne oferują studentom naukę, za którą nie będą oni musieli ponosić dodatkowych kosztów. Liczba miejsc dla studentów jest jednak ograniczona, a na popularne kierunki na uczelniach publicznych dostaje się niewielka część uzdolnionych kandydatów. Z pomocą przychodzą uczelnie prywatne, które często oferują zbliżone programowo kierunki do tych, które proponowane są przez uczelnie publiczne. Tu, choć wolnych miejsc jest znacznie więcej, należy jednak zapłacić.
Studia stacjonarne przewidują zazwyczaj program zajęciowy realizowany od poniedziałku do piątku w godzinach porannych i popołudniowych. Oznacza to, że studenci stacjonarni mogą czas wolny wykorzystać na sprawy prywatne lub zainteresowania. Wieczorami oraz w weekendy niektórzy z nich mogą pracować dorywczo lub realizować domowe obowiązki.
zobacz wszystkie:
studia stacjonarne w Katowicach
studia niestacjonarne w Katowicach
Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne
Studenci dietetyki powinni pamiętać o tym, że zawód dietetyka wiąże się ściśle z pracą z klientem. Oznacza to, że przyszli specjaliści muszą być nie tylko komunikatywni, ale i cierpliwi czy wyrozumiali. Dietetyka to nauka, która dynamicznie zmienia się i coraz częściej wykorzystuje nowoczesne rozwiązania technologiczne. Dobrze więc, by kandydaci na ten kierunek mieli już doświadczenie z podstawowymi programami komputerowymi i umiejętnie obsługiwali je.
Studenci dietetyki powinni radzić sobie ze stresem i podejmować wszelkie działania odpowiedzialnie. Przyszłym specjalistom przyda się zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi. Kandydaci na te studia powinni kształcić się z myślą o chęci promowania zdrowego trybu życia. Przyszli dietetycy muszą być zorganizowani i rzetelni.
Studenta dietetyki cechują:
-
chęć do stałego uczenia się
-
umiejętność radzenia ze stresem
-
dokładność, odpowiedzialność
-
cierpliwość, empatia
-
komunikatywność
-
zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
-
chęć promowania zdrowego życia
-
organizacja czasu i pracy
Gdzie studiować stacjonarnie na kierunku dietetyka w Katowicach
Uczelnie, na których można studiować dietetykę w Katowicach:
czytaj dalej
uczelnie w Katowicach i woj. śląskim
dietetyka studia niestacjonarne w Katowicach