Dietetyka studia stacjonarne Katowice

Dietetyka studia stacjonarne Katowice

Studia na kierunku dietetyka w Katowicach i woj. śląskim możesz podjąć na 1 uczelni publicznej oraz 3 niepublicznych (prywatnych) szkołach wyższych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania

Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

03.04.2024

Dietetyka - studia stacjonarne (dzienne) Katowice - 2024 | woj. śląskie

Studia na kierunku dietetyka w Katowicach to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).

Dietetyka studia stacjonarne Katowice
Studia na kierunku dietetyka w Katowicach i woj. śląskim
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia)

Studia stacjonarne na kierunku dietetyka w Katowicach możesz rozpocząć bezpłatnie na Śląskim Uniwersytecie Medycznym.

Płatne studiowanie dietetyki w tym mieście można podjąć na następujących uczelniach:

  • Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Medyczna w Sosnowcu

Ponadto dietetykę jako specjalizację na innym kierunku (turystyka i rekreacja) znaleźć można w ofercie Wyższej Szkoły Bankowej w Chorzowie.

 

Dietetyka to kierunek, który przygotowuje przyszłych specjalistów do działania w zakresie edukacji żywnościowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, a także żywienia w różnych stanach chorobowych. Absolwenci tych studiów zdobyte w trakcie nauki zdolności oraz wiedzę mogą wykorzystywać w różnorodnych zawodach związanych z profilaktyką żywienia, współpracą ze specjalistami innych dziedzin medycznych czy zawodach doradczych.

Dietetycy swoje kompetencje wykorzystywać mogą zarówno do medialnej promocji prowadzenia zdrowego i aktywnego trybu życia, jak i do planowania żywienia dla jednego lub wielu pacjentów (z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb zdrowotnych pacjentów).

 

Jakie są wymagania na studia stacjonarne (dzienne) na kierunku dietetyka w Katowicach

Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.

Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka w Katowicach:

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka,
  • fizyka i astronomia,
  • matematyka

* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka w Katowicach?

 

Typ i tryb studiów

Studia na kierunku dietetyka w Katowicach możemy podzielić na:
 

1. Typ:

  • Studia I stopnia (licencjackie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

sprawdź wszystko o: dietetyka studia w Katowicach

 

Program studiów i przedmioty

Program kierunku dietetyka w Katowicach składa się w szczególności z przedmiotów o charakterze medycznym. W trakcie zajęć studenci poznają m.in. anatomię człowieka, a także jego fizjologię, mikrobiologię i charakterystykę określonych schorzeń. W programie tego kierunku przewidywane są także przedmioty poświęcone m.in. psychologii człowieka, chemii i technologii żywności czy prawnym zagadnieniom z zakresu ochrony zdrowia.

W programie studiów na kierunku dietetyka w Katowicach znajdują się przedmioty takie jak:

  • Anatomia człowieka
  • Biochemia ogólna i żywności
  • Chemia żywności
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Kliniczny zarys chorób wewnętrznych i chirurgicznych
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
  • Higiena toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  • Technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo
  • Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia

 

Wiedza i umiejętności

Przyszli specjaliści przygotowywani są do prowadzenia badań oraz działań na rzecz ochrony zdrowia. Uczestnicy zajęć poznają sposoby oceny stanu odżywienia ludności, a także zasady racjonalnego żywienia. Absolwenci tego kierunku zapobiegają chorobom dietozależnym, promują zdrowy i aktywny tryb życia w mediach oraz znają interakcje leków z żywnością. Ponadto rozumieją oni wpływ technologii na produkcję żywności i przeprowadzają rzetelne oceny jakości żywności.

 

Wiedza

Studenci dietetyki na katowickich uczelniach zdobywają wiedzę m.in. z zakresu fizjologicznych podstaw żywienia, anatomicznej budowy ciała człowieka czy chemii żywności. W zależności od wybranej specjalizacji przyszli dietetycy uczą się określonych zagadnień dotyczących procesów i zjawisk związanych z żywieniem człowieka.

Studenci specjalności dietetyka kliniczna szkolą się w zakresie diagnozowania i leczenia chorób dietozależnych. Absolwenci tej specjalności potrafią klasyfikować diety lecznicze, a także określać ich cele, zasady i zastosowania.

Przyszli specjaliści przygotowywani są także do podjęcia działalności gospodarczej w obszarze związanym z żywieniem. Studenci poznają zastosowanie technologii w produkcji żywności, a także przyglądają się bliżej praktykom związanym z towaroznawstwem. Dietetycy, którzy ukończyli studia, rozumieją organizację stanowisk pracy zgodnie z wymogami ergonomicznymi, sanitarno-higienicznymi czy związanymi z zasadami bezpieczeństwa.

 

Wiedza, którą posiadają absolwenci studiów na kierunku dietetyka:

  • znają fizjologiczne podstawy żywienia
  • znają anatomię ciała człowieka
  • rozumieją zagadnienia związane z chemią żywnościowej
  • potrafią opisać etapy postępowania dietetycznego w chorobach dieto-zależnych
  • potrafią klasyfikować diety lecznicze, a także określać ich zasady, cele i zastosowania
  • badają zależności pomiędzy układem pokarmowym a innymi układami
  • rozumieją wpływ technologii na produkcję żywności i promocji zdrowia
  • znają podstawy towaroznawstwa
  • znają podstawy organizacji stanowisk pracy oraz zasady organizacji w zakładach żywienia
  • są przygotowani do rozpoczęcia własnej działalności w branży żywieniowej

 

Umiejętności

Studenci, którzy zdecydowali się studiować dietetykę, sprawnie przeprowadzają wywiady żywieniowe, a także dokonują trafnej oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia. Ponadto przyszli specjaliści uczą się tego, w jaki sposób dokonywać pomiarów antropometrycznych człowieka czy analizować wyniki badań laboratoryjnych. Młodzi dietetycy kliniczni przygotowywani są do klasyfikowania diet stosowanych w leczeniu określonych jednostek chorobowych, dzięki czemu potrafią oni dobierać produkty i potrawy do poszczególnych diet.

Absolwenci tej specjalizacji planują i wdrażają odpowiednie postępowania żywieniowe i prowadzą działania zapobiegawcze związane z leczeniem chorób dietozależnych. Dzięki temu skutecznie dobierają oni odpowiednie surowce i techniki do produkcji posiłków stosowanych w dietoterapii.
 

Umiejętności, które nabywa student dietetyki:

  • Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do potrzeb pacjenta lub klienta
  • Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
  • Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
  • Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
  • Promuje zdrowy tryb życia
  • Dobiera odpowiednie surowce i techniki do produkcji potraw stosowanych w dietoterapii
  • Skutecznie przeprowadza wywiad żywieniowy, dokonuje trafnej oceny sposobu żywienia oraz stanu odżywienia

 

Jak wyglądają studia stacjonarne

Studenci stacjonarni w trakcie zajęć mają szansę skorzystać z zaawansowanej technologii, która umożliwia im profesjonalne kształcenie się w wybranym przez siebie kierunku. Stacjonarne kształcenie sprawia, że studenci w bezpiecznych i wygodnych warunkach zdobywają wiedzę oraz doświadczenie niezbędne w rozwijaniu swojej zawodowej kariery.

Studia stacjonarne pozwalają studentom nawiązać nowe znajomości, które mają charakter nie tylko przyjacielski, ale i zawodowy. Dzięki licznym projektom zespołowym uczestnicy stacjonarnych zajęć uczą się pracy w grupie, a także zdobywają pierwsze doświadczenie zawodowe. Bezpośredni kontakt z pasjonatami różnorodnych dziedzin oraz ekspertami umożliwia studentom stacjonarnym bliższe poznanie środowisk specjalistycznych.

Uczelnie publiczne oferują studentom naukę, za którą nie będą oni musieli ponosić dodatkowych kosztów. Liczba miejsc dla studentów jest jednak ograniczona, a na popularne kierunki na uczelniach publicznych dostaje się niewielka część uzdolnionych kandydatów. Z pomocą przychodzą uczelnie prywatne, które często oferują zbliżone programowo kierunki do tych, które proponowane są przez uczelnie publiczne. Tu, choć wolnych miejsc jest znacznie więcej, należy jednak zapłacić.

Studia stacjonarne przewidują zazwyczaj program zajęciowy realizowany od poniedziałku do piątku w godzinach porannych i popołudniowych. Oznacza to, że studenci stacjonarni mogą czas wolny wykorzystać na sprawy prywatne lub zainteresowania. Wieczorami oraz w weekendy niektórzy z nich mogą pracować dorywczo lub realizować domowe obowiązki.

zobacz wszystkie:

studia stacjonarne w Katowicach

studia niestacjonarne w Katowicach

 

Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne

Studenci dietetyki powinni pamiętać o tym, że zawód dietetyka wiąże się ściśle z pracą z klientem. Oznacza to, że przyszli specjaliści muszą być nie tylko komunikatywni, ale i cierpliwi czy wyrozumiali. Dietetyka to nauka, która dynamicznie zmienia się i coraz częściej wykorzystuje nowoczesne rozwiązania technologiczne. Dobrze więc, by kandydaci na ten kierunek mieli już doświadczenie z podstawowymi programami komputerowymi i umiejętnie obsługiwali je.

Studenci dietetyki powinni radzić sobie ze stresem i podejmować wszelkie działania odpowiedzialnie. Przyszłym specjalistom przyda się zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi. Kandydaci na te studia powinni kształcić się z myślą o chęci promowania zdrowego trybu życia. Przyszli dietetycy muszą być zorganizowani i rzetelni.

 

Studenta dietetyki cechują:

  • chęć do stałego uczenia się
  • umiejętność radzenia ze stresem
  • dokładność, odpowiedzialność
  • cierpliwość, empatia
  • komunikatywność
  • zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
  • chęć promowania zdrowego życia
  • organizacja czasu i pracy

 

Gdzie studiować stacjonarnie na kierunku dietetyka w Katowicach

Uczelnie, na których można studiować dietetykę w Katowicach:

czytaj dalej 

uczelnie w Katowicach i woj. śląskim

dietetyka studia niestacjonarne w Katowicach

Uczelnie w Katowicach i woj. śląskim - kierunek dietetyka:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach (Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu) stacjonarne, niestacjonarne I stopnia, II stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Praca po studiach na kierunku dietetyka w Katowicach

Absolwenci dietetyki nie powinni martwić się o zatrudnienie. Różnorodne dziedziny zawodowe coraz częściej sięgają po usługi dietetyczne – ponadto rosnąca w społeczeństwie świadomość z zakresu zdrowego żywienia powoduje, że klienci chętniej korzystają z porad specjalistów.

Studenci dietetyki mogą rozwijać kompetencje, które cenione będą m.in. w szpitalach, gabinetach dietetycznych, poradniach specjalistycznych i sanatoriach. Dietetycy mają szansę rozpocząć pracę w restauracji czy firmie cateringowej. Absolwenci tego kierunku odnajdą się także w mediach, zakładach przemysłu spożywczego lub firmach produkujących wyposażenie i sprzęt gastronomiczny.

 

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka:

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej
  • placówki lecznictwa ambulatoryjnego
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe)
  • zakłady przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.)
  • zakłady produkujące wyposażenie i sprzęt gastronomiczny
  • organizacje konsumenckie
  • placówki oświatowe (żłobki, przedszkola, szkoły)
  • placówki sportowe i inne (kluby fitness)


Niektórzy dietetycy decydują się na założenie własnej działalności gospodarczej – w ten sposób specjaliści mogą świadczyć prywatne usługi w zakresie poradnictwa dietetycznego. Ci studenci, którzy zamierzają pracować na własnych warunkach, powinni jednak pamiętać o tym, by zdobyć dodatkową wiedzę z zakresu dziedzin ekonomicznych, gospodarczych czy prawnych. Dobrze też, by przyszły dietetyk, który zamierza prowadzić własną firmę, miał już pewne doświadczenie zawodowe.

 

Ile zarabiają absolwenci kierunku studiów dietetycznych w Katowicach?
 

Absolwenci dietetyki mają kompetencje umożliwiające im rozpoczęcie pracy w jednostkach medycznych (szpitale, kliniki itp.), a także w klasycznie rozumianej gastronomii. Dietetycy w Polsce zarabiają średnio 3210 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie co drugiego specjalisty tej dziedziny wynosi od 2840 zł do 3860 zł.*

 

Do zadań dietetyka należą między innymi:

  • Planowanie i przeprowadzanie programów zdrowego żywienia
  • Badanie produktów żywnościowych
  • Opracowywanie menu i receptur potraw dostosowanych do potrzeb określonej osoby lub grupy osób.

 

Źródło: wynagrodzenia.pl (listopad 2021)

* Wysokość wynagrodzenia może różnić się w zależności od kompetencji kandydata oraz jego stażu w pracy, a nawet od województwa lub miasta, na którego terenie wykonuje on pracę.

Co warto sprawdzić przed rekrutacją na dietetykę

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku dietetyka w Katowicach i woj. śląskim

Aktualności rekrutacyjne

Pozostałe uczelnie w Katowicach i woj. śląskim na których jest kierunek DIETETYKA

komentarze (0)