Gastronomia i sztuka kulinarna

Gastronomia i sztuka kulinarna

Gastronomia i sztuka kulinarna studia - kierunek studiów

Na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna student zapozna się z wiedzą na temat zasad żywienia człowieka i prowadzenia restauracji. Nauczysz się przyrządzać i serwować różnorodne dania, poznając tajniki różnych kuchni, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni regionalnej i tradycyjnej.

W procesie rekrutacji na studia 2026/2027 na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, fizyka, chemia, matematyka, informatyka oraz język obcy. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Absolwenci znajdą zatrudnienie w branży gastronomicznej jako szefowie kuchni, menadżerowie restauracji, doradcy ds. żywienia. Studia przygotują również do prowadzenia własnej działalności gastronomicznej. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Gastronomia - sztuka kulinarna stopień: (I) (II) ,
forma: stacjonarne

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Gastronomia i sztuka kulinarna stopień: (I) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne
Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

Gastronomia i sztuka kulinarna studia - opis kierunku

Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia), 1,5 roku (studia II stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | gastronomia i sztuka kulinarna - uczelnie >

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna:

  • fizyka,
  • chemia,
  • biologia,
  • informatyka,
  • język obcy,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Gastronomia i sztuka kulinarna - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując gastronomię i sztukę kulinarną

Program studiów i przedmioty

Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna: historia gastronomii, surowce i produkty roślinne w gastronomii, mikrobiologia ogólna i żywności, biochemia i chemia żywności oraz gastronomia w sztuce.

Jako student tego kierunku zostaniesz na pewno zapoznany z tajnikami każdego rodzaju kuchni, ze szczególnym uwzględnieniem kuchni regionalnej i tradycyjnej.

Nauczysz się zasad prowadzenia dobrej restauracji, przyrządzać i serwować rozmaite dania oraz w jaki sposób zorganizować profesjonalną kuchnię. Zapoznasz się także z wiedzą na temat chemicznego składu produktów żywnościowych i zasadami żywienia człowieka.

 
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • zasad racjonalnego żywienia człowieka
  • prowadzenia placówki gastronomicznej
  • zarządzania zasobami ludzkimi
  • przyrządzania mnóstwa różnych dań
  • towaroznawstwa

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek gastronomia i sztuka kulinarna jest obecnie dostępny zarówno w trybie stacjonarnym,jak i niestacjonarnym. W praktyce oznacza to, że w przypadku studiów stacjonarnych zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku w godzinach ustalonych przez władze konkretnych uczelni. Taka forma kształcenia jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które mogą w pełni poświęcić się zdobywaniu wykształcenia i nauce. 

Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.

Program kształcenia będzie oscylować głównie kwestii związanych z gastronomią oraz hotelarstwem.

 

Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.

Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.

Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.

 

2. Program studiów i przedmioty

Jako student powyższego kierunku studiów zdobędziesz wszechstronną wiedzę z zakresu chemii, fizyki czy technologii żywności. Ponadto dowiesz się więcej na temat biotechnologii oraz mikrobiologii.

W planie zajęć znajdzie się wiele rozwijających przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:

  • Chów i hodowla zwierząt a jakość produktu
  • Podstawy żywienia człowieka i dietetyki
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Ergonomia

 

3. Nabywane umiejętności

W czasie studiów na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej.

Jako student nauczysz się dokonywać oceny towaroznawczej wybranych produktów spożywczych. Ponadto nauczysz się samodzielnego sporządzania potraw. Studenci rozwiną także kompetencje z obszaru zarządzania i marketingu, a także prowadzenia działalności gastronomicznej.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Jeśli spędzasz dużo czasu w kuchni, lubisz gotować, eksperymentować, wymyślać nowe dania, piec i jedzenie jest dla Ciebie bardzo istotną wartością w życiu, i chciałbyś mu się poświęcić, marzysz o własnej restauracji w przyszłości, kierunek gastronomia i sztuka kulinarna jest kierunkiem idealnym dla Ciebie.

Gastronomia jest branżą, w której zapotrzebowanie na wykwalifikowanny personel nie maleje, a z dnia na dzień rośnie, ponieważ otwierane są coraz to nowe obiekty gastronomiczne. Dlaczego, jako absolwenta tego kierunku, będzie Cię odznaczać uniwersalność?

Kierunek ten jest powiązany ściśle z naukami takimi jak historia, sztuka, geografia, technologia żywności, rolnictwo, ogrodnictwo czy towaroznawstwo, więc zasób wiedzy, jaką będziesz dysponował jako absolwent jest imponujący.

Zanim jednak staniesz się absolwentem, jesteś kandydatem i powinieneś wykazywać zainteresowanie widzą z zakresu chemii organicznej, biochemii czy fizyki, ponieważ tematyka ta jest podstawą nauczania modłułów kierunkowych. Powinieneś być również zainteresowany turystyczną i gastronomiczną geografią świata.

 

5. Gdzie studiować gastronomię i sztukę kulinarną

Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek gastronomia i sztuka kulinarna:

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna trwają od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna będą trwały od trzech i pół do czterech lat, czyli siedem lub osiem semestrów. Po tym czasie zdobędziesz tytuł inżyniera.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku gastronomia i sztuka kulinarna

Absolwent kierunku gastronomia i sztuka kulinarna znajdzie zatrudnienie jako:

  • szef kuchni
  • kucharz
  • właściciel restauracji
  • dyrektor/kierownik placówki gastronomicznej
  • kelner
  • barman

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Gastronomia i sztuka kulinarna studia niestacjonarne

Gastronomia i sztuka kulinarna studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Gastronomia i sztuka kulinarna studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki gastronomia i hotelarstwo

Filtrowanie
Województwo
Poziom studiów

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Gastronomia i sztuka kulinarna

Dalsza część artykułu pod reklamą

Komentarze (1)

Maja odpowiedz

Właśnie ukończyłam studia podyplomowe na kierunku hotelarstwo i gastronomia na WSKZ i muszę przyznać, że mega pozytywnie zaskoczył mnie kierunek. Materiały dydaktyczne były bardzo obszerne i profesjonalne. Praktycznie wszystko czego się naczytałam, przydaje mi się aktualnie w pracy.