Zapewne trudno byłoby wytłumaczyć pokoleniu naszych babć i dziadków, dlaczego podczas rajdu między regałami w sklepie spożywczym poszukujemy produktów opatrzonych logo z zielonym listkiem. To właśnie ono jest dla kupujących czytelnym sygnałem, że wybierany przez nich wyrób powstawał z wykorzystaniem naturalnych środków, w gospodarstwach rolnictwa ekologicznego.
Chociaż współczesny świat rzeczywiście rządzi się nieco innymi prawami niż rzeczywistość sprzed kilkudziesięciu lat, a ekologia bywa złośliwie określana mianem tymczasowej mody, motywacje współczesnego konsumenta, który chce jeść zdrowo i odpowiedzialnie nie różnią się szczególnie od postaw jego dziadków, przywiązanych do naturalnych, pozbawionych ulepszaczy produktów.
Dzisiejsze czasy to jednak, paradoksalnie, trudniejszy moment na wypracowanie i utrzymanie nawyku zdrowego odżywiania się – w nadmiarze dostępnych towarów wybór tych, które stanowią prawdziwą naturalną alternatywę dla tak zwanego „śmieciowego jedzenia” nie jest zadaniem intuicyjnym i stanowi iście strategiczne wyzwanie.
Niewykluczone, że właśnie z tego powodu tak wiele osób pielęgnuje w głowie plan, który da się zamknąć w zdaniu: „a może by tak rzucić wszystko i zacząć uprawiać ekologiczne pomidory?” Od idei do realizacji planu droga jest długa, pełna zakrętów i ślepych uliczek. Jak pokonać ją w najlepszym stylu, przygotowując się do efektywnego prowadzenia własnego, nowoczesnego gospodarstwa, dowiadują się Ci, którzy wybierają studia na kierunku rolnictwo ekologiczne.
1. Typ i tryb studiów
Program kształcenie na kierunku rolnictwo ekologiczne będzie oscylował głownie wokół nauk przyrodniczych.
Osoby, które chcą rozwijać się w tym kierunku i aplikują na powyższe studia będą mogli wybrać pomiędzy trybem stacjonarnym, a niestacjonarnym. W przypadku studiów stacjonarnych zajęcia odbywają się codziennie w godzinach ustalonych przez władze konkretnej uczelni. Jeżeli natomiast zależy Ci na większej swobodzie, to wybierz studia niestacjonarne, które realizują tryb zajęć weekendowych.
Studia na kierunku Rolnictwo ekologiczne możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
Studenci kierunku rolnictwo ekologiczne będą mieli szansę zdobyć wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk przyrodniczych, biologicznych oraz ekonomicznych. W toku studiów dowiesz się także więcej na temat ekologii czy ochrony środowiska. Program nauczania zakłada realizacje wielu ciekawych zajęć o tematyce powiązanej powyższymi zagadnieniami. W planie znajdą się między innymi następujące przedmioty:
-
Geografia roślin uprawnych świata
-
Zarządzanie jakością żywności
-
Zioła w kuchni regionalnej
Osoby, które aplikują na powyższy kierunek dokonają także wyboru specjalizacji, których aktualną ofertę znajdziecie na oficjalnych stronach internetowych, wybranych uczelni wyższych.
3. Nabywane umiejętności
W ramach licznych warsztatów realizowanych na kierunku rolnictwo ekologiczne wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych. Przede wszystkim nauczysz się technik wykorzystywanych w ekologicznej produkcji rolniczej. Ponadto poznasz podstawy hodowli różnego rodzaju roślin i zwierząt.
Studenci dowiedzą się także więcej na temat prowadzenia agroturystyki i organizowania wycieczek na tereny wiejskie. Ważnym elementem kształcenia będzie doskonalenie zdolności z obszaru ekonomii i przedsiębiorczości, dzięki którym zdobędziesz kwalifikacje do założenia własnej działalności gospodarczej.
4. Dla kogo ten kierunek
Jeśli przywiązujesz dużą wagę, do tego, co trafia na Twój talerz a troskę o zdrową żywność uważasz za swoistą społeczną misję, którą chciałbyś zainicjować, wielokrotnie myślałeś o założeniu własnego gospodarstwa i zależy Ci, by poznać w praktyce wyzwania stojące przed nowoczesnym rolnictwem, interesujesz się roślinami, masz w sobie zacięcie ekologiczne i chcesz stawić czoła zagadnieniom technicznym i agrotechnicznym, z których skorzystasz w przyszłości jako inżynier lub wytwórca ekologicznej żywności, studia na kierunku rolnictwo ekologiczne mogą okazać się tym, czego szukasz.