Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka w Bydgoszczy możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
sprawdź wszystko o: dietetyka studia w Bydgoszczy
Program studiów i przedmioty
Studenci dietetyki poznają najważniejsze zagadnienia związane z żywieniem oraz produkcją żywności. W trakcie studiów uczestnicy zajęć badają poszczególne aspekty dietetyki, wykorzystując do tego nowoczesne rozwiązania technologiczne. Ogólne przygotowanie przyszłych specjalistów pozwala im nie tylko zrozumieć funkcjonowanie ludzkiego organizmu, ale także specyfikę określonych produktów i potraw czy działać zgodnie z prawem i etyką zawodu.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Bydgoszczy znajdują się przedmioty takie jak:
-
Psychologia i psychodietetyka
-
Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
-
Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna
-
Kliniczny zarys chorób z zaleceniami dietetycznymi
-
Dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób skóry
-
Bromatologia i interakcja leków z żywnością
-
Epidemiologia i nadzór sanitarno-epidemiologiczny
-
Prawo i prawo żywnościowe
Studenci bydgoskich uczelni mają szansę rozwijać się w wybranej przez siebie specjalności, która obejmować może aspekty takie, jak np. dieta w sporcie, zaburzenia odżywiania, promocja zdrowia czy pielęgnacja. Absolwenci dietetyki w zależności od obranej ścieżki edukacyjnej posiadają wiedzę z zakresu m.in. dietoterapii, żywienia zbiorowego, profilaktyki żywieniowej, żywienia w sporcie i odnowie biologicznej czy geriatrii i gerontologii.
Przykładowe przedmioty na niektórych specjalizacjach
-
Fizjologia wysiłku fizycznego z żywieniem
-
Żywność funkcjonalna
-
Żywienie w szpitalu
-
Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia i w zakładach żywienia
-
Dietoterapia chorób cywilizacyjnych
-
Katering i wyposażenie zakładów gastronomicznych
-
Maszynoznawstwo i podstawy projektowania zakładów gastronomicznych
-
Metodologia badań spożycia żywności
Wiedza i umiejętności
Absolwenci dietetyki rozwijają swoją wiedzę oraz umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. W zależności od obranej ścieżki specjalizacyjnej przyszli dietetycy mogą poznawać szczegółowo określone aspekty zdrowia związanego z żywieniem.
Wiedza
Studenci tego kierunku poznają charakterystykę poszczególnych składników pokarmowych potraw i produktów spożywczych, a także ich działanie na organizm człowieka. Absolwenci dietetyki potrafią oceniać stan odżywienia ludności, a także rozpoznawać indywidualne potrzeby żywieniowe pacjentów. Studenci wiedzą, w jaki sposób działać zgodnie z rekomendowanymi przez Europejskie Towarzystwo Żywienia Klinicznego i Metabolizmu wskazaniami oraz procedurami leczenia żywieniowego pacjentów.
Ponadto absolwenci tej specjalizacji znają zasady finansowania leczenia żywieniowego w szpitalach i domowych warunkach. W zależności od wybranej w trakcie studiów specjalizacji mogą oni zdobywać szerszą wiedzę z zakresu żywienia w sporcie, odnowie biologicznej czy geriatrii i gerontologii. Dzięki temu studenci dietetyki wiedzą nie tylko to, w jaki sposób dopasować żywienie do potrzeb sportowców czy osób chorych, ale także jak przygotowywać organizm człowieka do zwiększonego wysiłku fizycznego czy jego regeneracji.
Wiedza, którą posiadają absolwenci dietetyki:
-
znają charakterystykę poszczególnych składników pokarmowych potraw i produktów spożywczych
-
znają działanie określonych składników pokarmowych na organizm człowieka
-
poprawnie oceniają stan odżywienia ludności
-
rozpoznają indywidualne potrzeby żywieniowe pacjentów
-
działają zgodnie z rekomendowanymi przez ESPEN wskazaniami i procedurami leczenia żywieniowego pacjentów w szpitalach i domach
-
znają wpływ żywienia na kondycję i wygląd człowieka
-
potrafią dopasować żywienie do potrzeb sportowców i osób chorych
-
potrafią przygotowywać organizm człowieka do zwiększonego wysiłku i regeneracji
-
badają uwarunkowania chorób metabolicznych i dietozależnych
-
poprawnie analizują i zmieniają nawyki żywieniowe pacjentów
Umiejętności
Niektórzy studenci przygotowują się bezpośrednio do prowadzenia działań leczniczych, które mają na celu wsparcie pacjentów zmagających się z problemami onkologicznymi. W trakcie zajęć teoretycznych poznają techniki stosowane w walce m.in. z brakiem apetytu, nudnościami, zaburzeniem trawienia i wchłaniania, jadłowstrętem, biegunką, osłabieniem czy zaburzeniem gryzienia.
Dietetyka uczy przyszłych specjalistów tego, w jaki sposób planować racjonalne żywienie dla różnych grup ludności, a także jak przygotowywać potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją.
Absolwenci tego kierunku dokonują prawidłowej diagnozy i, w zależności od potrzeb, prowadzą leczenie wspomagane dietą.Kompleksowe przygotowanie studentów dietetyki umożliwia im prowadzenie działań związanych z kontrolą jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania – ponadto przygotowują oni potrawy zgodnie z zasadami systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP).
Umiejętności, które posiadają absolwenci dietetyki:
-
wykorzystują techniki stosowane w walce z problemami towarzyszącymi chorobom onkologicznym
-
planują racjonalne żywienie dla różnych grup ludności
-
przygotowują potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją
-
dokonują prawidłowej diagnozy chorób dietozależnych i metabolicznych
-
prowadzą leczenie wspomagane dietą
-
prowadzą kontrolę jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania
-
stosują się do zasad HACCP
-
organizują żywienie indywidualne i grupowe
-
działają na rzecz promocji zdrowia
Jak wyglądają studia stacjonarne
Studia stacjonarne to dobra okazja do tego, by nawiązać pierwsze poważne relacje zawodowe i prywatne. W trakcie nauki studenci zdobywają wiedzę i doświadczenie w towarzystwie innych pasjonatów, pod okiem doświadczonych specjalistów. Stacjonarni studenci częściej pracują w grupach, dzięki czemu w praktyce sprawdzają swoje zdolności zespołowe.
Uczelnie w Polsce często oferują studentom dostęp do zaawansowanej technologii oraz profesjonalnych narzędzi stosowanych w środowisku eksperckim. Uczestnicy zajęć mogą korzystać z licznych programów komputerowych i sprzętów, czemu zazwyczaj nie mogą robić w warunkach domowych. Ponadto do dyspozycji studentów pozostają bogate zasoby książkowe uczelnianych bibliotek – te z kolei szczególnie przydatne mogą być w trakcie sesji egzaminacyjnej.
Uczelnie publiczne oferują studentom stacjonarną naukę nieodpłatnie, dzięki czemu młodzi naukowcy nie muszą martwić się o dodatkowe koszty finansowe. Do państwowej szkoły wyższej dostać się może jedynie ograniczona liczba kandydatów, którzy wybierani są na podstawie wyników egzaminów maturalnych. Ci, którzy nie dostali się do publicznej uczelni, mogą rozpocząć studia prywatne – nauka w niepublicznej szkole wyższej jest jednak kosztowna.
Zajęcia stacjonarne na większości kierunków studiów dziennych odbywają się zazwyczaj od poniedziałku do piątku w godzinach porannych i popołudniowych. Taki tryb uniemożliwia studentom podjęcie pracy w pełnym wymiarze godzinowym, jednak mogą oni dorabiać dorywczo wieczorami oraz w weekendy. Czas wolny mogą także wykorzystać na rozwijanie własnych zainteresowań czy obowiązki domowe.
zobacz wszystkie:
studia stacjonarne w Bydgoszczy
studia niestacjonarne w Bydgoszczy
Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne
Studenci dietetyki powinni pamiętać o tym, że ich wymarzony zawód prawdopodobnie wiązać się będzie z pracą z klientem. Ważne jest więc to, by przyszły specjalista był otwarty i komunikatywny. Potrzebna mu będzie cierpliwość, wyrozumiałość i stanowczość. Dietetyka jako nauka medyczna wymaga od studentów dużego nakładu czasu i energii – kandydaci na ten kierunek powinni więc chcieć ciągle zdobywać nową wiedzę oraz dobrze radzić sobie ze stresem.
Praca dietetyka wymaga od niego dokładności i ogromnej odpowiedzialności. Specjalista z tej branży musi być słowny i zorganizowany. Dobrze, by kandydat na dietetykę interesował się gotowaniem lub produktami spożywczymi – ułatwi mu to zdobywanie kompetencji. Studenci tego kierunku powinni chcieć promować zdrowy tryb życia, a także posiadać zdolności językowe.
Studenta dietetyki cechują:
-
chęć do stałego uczenia się
-
umiejętność radzenia ze stresem
-
dokładność, odpowiedzialność
-
cierpliwość, empatia
-
komunikatywność
-
zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
-
chęć promowania zdrowego życia
-
organizacja czasu i pracy
Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Bydgoszczy
Uczelnie, na których można studiować dietetykę stacjonarnie w Bydgoszczy:
czytaj dalej
uczelnie w Bydgoszczy