Dietetyka
Gdańsk, Gdynia, Sopot
Pokaż
Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania
Studia na kierunku dietetyka w Trójmieście to studia licencjackie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) lub 2 lata (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata lub magistra).
Studia na kierunku dietetyka w Gdańsku | Gdyni | Sopocie | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia) |
Studia stacjonarne na kierunku dietetyka w Trójmieście możesz rozpocząć bezpłatnie na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym.
Za stacjonarne studiowanie dietetyki należy zapłacić w Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku, a także w Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.
Ponadto dietetykę jako specjalizację na innym kierunku (nauki o jakości) znaleźć można w ofercie Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.
Dietetyka to kierunek o charakterze medycznym, który łączy zagadnienia z różnorodnych nauk ścisłych. Studenci poznają najważniejsze aspekty biochemii, farmakologii czy technologii żywności, a wiedzę teoretyczną skutecznie stosują w praktycznym działaniu zawodowym. Przyszli specjaliści potrafią tworzyć plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb klienta, a także analizować zawartość produktów spożywczych.
Absolwenci tego kierunku mogą rozpocząć pracę jako dietetycy m.in. w szpitalach, sanatoriach, a także klinikach lub gabinetach żywieniowych. Kompetencje ekspertów tej dziedziny cenione są także w ośrodkach promujących zdrowy i aktywny styl życia oraz w mediach.
Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.
Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka w Trójmieście:
* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia na kierunku dietetyka w Trójmieście możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
Studenci dietetyki na pomorskich uczelniach muszą być przygotowani do przedmiotów o charakterze ścisłym. W trakcie zajęć będą oni zgłębiać zagadnienia z dziedzin takich jak m.in. biologia, chemia, medycyna czy logika. Kierunek ten ma na celu przygotowanie przyszłych specjalistów do prowadzenia działań dietetycznych zarówno w przestrzeni klinicznej, jak i gastronomicznej, medialnej czy naukowej. Program dietetyki składa się z przedmiotów, dzięki którym uczestnicy zajęć zapoznają się z ludzkim ciałem oraz psychiką człowieka. Trójmiejskie uczelnie kładą duży nacisk na medyczny charakter dietetyki – przyszli studenci zmierzą się z teorią oraz praktyką nakierowaną m.in. na diagnostykę, terapię żywieniową czy badanie zaburzeń metabolizmu.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Trójmieście znajdują się przedmioty takie jak:
We współczesnym świecie choroby cywilizacyjne stanowią coraz większy problem dla człowieka. Szybki i stresujący tryb życia wzmaga w społeczeństwie zapotrzebowanie na różnorodne usługi związane z profilaktyką zdrowia i ciała. Dzięki temu dietetyka może stale się rozwijać, a kompetencje, które charakteryzują dietetyków, częściej będą cenione w różnorodnych dziedzinach naukowych.
Wiedza
Studenci dietetyki uczą się tego, w jaki sposób rozpoznawać potrzeby klientów gabinetów dietetycznych. Dzięki medycznemu charakterowi tego kierunku uczestnicy zajęć poznają najważniejsze biologiczne i chemiczne aspekty procesów żywieniowych człowieka, a także dowiedzą się, w jaki sposób odczytywać składniki różnorodnych produktów spożywczych.
Trójmiejskie uczelnie przygotowują przyszłych specjalistów do współczesnych warunków kształtujących rynek pracy. Dzięki temu w programie dietetyki odnaleźć można także przedmioty poświęcone technologicznym zagadnieniom związanym z produkcją żywności czy sprzętów gastronomicznych. Ponadto studenci tego kierunku szkoleni są do prawidłowego prowadzenia działań, które mają na celu planowanie i realizację programów dotyczących ochrony i promocji zdrowia.
Studia te zapoznają studentów również ze społecznymi kontekstami kształtującymi współczesną dietetykę – absolwenci tego kierunku znają rozwój historyczny tej nauki i wiedzą, jakie style żywieniowe zaobserwować można w społeczeństwie.
Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:
Umiejętności
Studenci dietetyki nie tylko wiedzą, w jaki sposób żywienie wpływa na samopoczucie oraz zdrowie człowieka, ale także potrafi znaleźć odzwierciedlenie niewłaściwej profilaktyki żywieniowej w ludzkich działaniach oraz zachowaniu.
Absolwenci tego kierunku planują racjonalne żywienie zarówno indywidualnych klientów, jak i wyszczególnionych grup. Dzięki temu przyszli specjaliści (w zależności od wybranej ścieżki edukacyjnej) mogą tworzyć programy dostosowane do potrzeb m.in. sportowców i osób pragnących utrzymać zdrową sylwetkę czy osób chorych.
Praktyczne ćwiczenia umożliwiają studentom dokonać trafnej diagnozy chorób żywieniowo-zależnych oraz oceny interakcji żywności i leków. Współczesne uczelnie starają się zapoznać przyszłych specjalistów z technologicznymi warunkami kształtującymi eksperckie środowisko.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
Studia stacjonarne to doskonała okazja do tego, by zdobyć cenne doświadczenie praktyczne związane z interesującym studenta zawodem. Uczestnicy zajęć mają szansę rozpocząć swoją przygodę pod okiem ekspertów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą. Kreatywne rozwiązania oraz innowacyjne pomysły studenci mogą wykorzystywać podczas aktywnego działania w różnorodnych organizacjach studenckich.
Szkoły wyższe udostępniają studentom narzędzia, z których często nie można skorzystać poza terenem uczelni. Studenci stacjonarni mogą korzystać z bogatych zasobów książkowych należących do uczelnianych bibliotek. Jest to szczególnie istotne w kontekście nauki do sesji egzaminacyjnej – warunki panujące w czytelniach sprzyjają przyswajaniu informacji oraz motywują do poważnej lektury.
Uczelnie publiczne oferują studentom najczęściej darmową naukę stacjonarną. Dzięki temu kandydaci na studia nie muszą przejmować się dodatkowymi opłatami. Publiczne szkoły wyższe charakteryzują się jednak ściśle określoną liczbą miejsc dostępnych dla studentów. Może być to problematyczne szczególnie dla tych kandydatów, którzy aplikują na popularne kierunki. Ci, których wyniki maturalne nie pozwoliły na rozpoczęcie stacjonarnej nauki na uczelni publicznej, mogą rozpocząć studia płatne na uczelni prywatnej.
Studia stacjonarne przeważnie wymagają od studentów obecności na zajęciach w godzinach porannych i dziennych. Program nauczania przewiduje organizację spotkań pięć dni w tygodniu – od poniedziałku do piątku. Dzięki temu studenci mogą rozpocząć pracę dorywczą poza godzinami zajęć, tj. wieczorami oraz w weekendy.
studia stacjonarne w Trójmieście
studia niestacjonarne w Trójmieście
Student dietetyki powinien stale kształcić się w wybranym przez siebie kierunku. Dziedzina ta ciągle rozwija się i wymaga prowadzenia licznych badań, które pozwolą przyszłym specjalistom skuteczniejsze działanie w zawodzie. Kandydat na ten kierunek musi umiejętnie radzić sobie ze stresem, a także podejmować rozważne i odpowiedzialne decyzje. Jako wsparcie w środowisku medycznym pracować będzie z klientami oraz pacjentami, którzy wymagają profesjonalnej pomocy – dobrze więc, by był on otwarty, komunikatywny i cierpliwy.
Zainteresowanie gotowaniem lub produktami spożywczymi ułatwi znacznie przyszłemu studentowi zdobywanie dietetycznej wiedzy, a także wykorzystanie jej w praktyce. Dobrze, by przyszłemu ekspertowi przyświecała chęć promowania zdrowego i aktywnego życia. Dietetyk musi umieć organizować swój czas pracy, a także miejsce, w którym będzie on realizować zlecenia.
Studenta dietetyki cechują:
Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Trójmieście
Uczelnie, na których można studiować dietetykę stacjonarnie w Trójmieście:
czytaj dalej
Uczelnie w Gdańsku | Gdyni | Sopocie - kierunek dietetyka:
Uczelnia | Forma studiów | Poziom studiów | |
---|---|---|---|
Gdański Uniwersytet Medyczny (Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej) | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia | więcej |
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia | więcej |
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności
Absolwenci dietetyki mogą rozpocząć pracę w placówkach, które działają w celu promowania zdrowego i aktywnego trybu życia. Oznacza to, że dietetycy mogą nawiązać współpracę z prywatnymi gabinetami dietetycznymi, poradniami specjalistycznymi, szpitalami, a także klubami fitness.
Wiedza oraz doświadczenie zdobyte przez studentów dietetyki w trakcie nauki cenione są także w świecie gastronomicznym i medialnym. Absolwenci tego kierunku mogę występować w roli ekspertów oraz tworzyć plany żywieniowe w formie menu restauracyjnego. Kompetencje dietetyków przydatne są także m.in. w placówkach przemysłu spożywczego, szkołach i laboratoriach.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka:
Wielu absolwentów dietetyki decyduje się na założenie własnej działalności gospodarczej i świadczenie usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego. Wymaga to od przyszłego dietetyka nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale także znajomości podstaw dziedzin ekonomicznych, gospodarczych czy prawnych, a także umiejętności zarządzania. Dobrze też, by przyszły dietetyk, który zamierza prowadzić własną firmę, miał już pewne doświadczenie zawodowe.
Absolwenci dietetyki mają kompetencje umożliwiające im rozpoczęcie pracy w jednostkach medycznych (szpitale, kliniki itp.), a także w klasycznie rozumianej gastronomii. Dietetycy w Polsce zarabiają średnio 3210 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie co drugiego specjalisty tej dziedziny wynosi od 2840 zł do 3860 zł.*
Do zadań dietetyka należą między innymi:
Źródło: wynagrodzenia.pl (październik 2021)
* Wysokość wynagrodzenia może różnić się w zależności od kompetencji kandydata oraz jego stażu w pracy, a nawet od województwa lub miasta, na którego terenie wykonuje on pracę.