Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka w Trójmieście możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
Program studiów i przedmioty
Studenci dietetyki na pomorskich uczelniach muszą być przygotowani do przedmiotów o charakterze ścisłym. W trakcie zajęć będą oni zgłębiać zagadnienia z dziedzin takich jak m.in. biologia, chemia, medycyna czy logika. Kierunek ten ma na celu przygotowanie przyszłych specjalistów do prowadzenia działań dietetycznych zarówno w przestrzeni klinicznej, jak i gastronomicznej, medialnej czy naukowej. Program dietetyki składa się z przedmiotów, dzięki którym uczestnicy zajęć zapoznają się z ludzkim ciałem oraz psychiką człowieka. Trójmiejskie uczelnie kładą duży nacisk na medyczny charakter dietetyki – przyszli studenci zmierzą się z teorią oraz praktyką nakierowaną m.in. na diagnostykę, terapię żywieniową czy badanie zaburzeń metabolizmu.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Trójmieście znajdują się przedmioty takie jak:
-
Anatomia człowieka
-
Chemia żywności
-
Fizjologia człowieka
-
Podstawy genetyki
-
Logika
-
Socjologia ogólna
-
Anatomia człowieka
-
Zdrowie publiczne
-
Elementy współczesnej dietetyki
-
Immunologia
-
Patofizjologia kliniczna
-
Prawo żywnościowe
-
Psychodietetyka
-
Diagnostyka laboratoryjna
-
Technologia sporządzania potraw dietetycznych
-
Poradnictwo żywieniowe
Wiedza i umiejętności
We współczesnym świecie choroby cywilizacyjne stanowią coraz większy problem dla człowieka. Szybki i stresujący tryb życia wzmaga w społeczeństwie zapotrzebowanie na różnorodne usługi związane z profilaktyką zdrowia i ciała. Dzięki temu dietetyka może stale się rozwijać, a kompetencje, które charakteryzują dietetyków, częściej będą cenione w różnorodnych dziedzinach naukowych.
Wiedza
Studenci dietetyki uczą się tego, w jaki sposób rozpoznawać potrzeby klientów gabinetów dietetycznych. Dzięki medycznemu charakterowi tego kierunku uczestnicy zajęć poznają najważniejsze biologiczne i chemiczne aspekty procesów żywieniowych człowieka, a także dowiedzą się, w jaki sposób odczytywać składniki różnorodnych produktów spożywczych.
Trójmiejskie uczelnie przygotowują przyszłych specjalistów do współczesnych warunków kształtujących rynek pracy. Dzięki temu w programie dietetyki odnaleźć można także przedmioty poświęcone technologicznym zagadnieniom związanym z produkcją żywności czy sprzętów gastronomicznych. Ponadto studenci tego kierunku szkoleni są do prawidłowego prowadzenia działań, które mają na celu planowanie i realizację programów dotyczących ochrony i promocji zdrowia.
Studia te zapoznają studentów również ze społecznymi kontekstami kształtującymi współczesną dietetykę – absolwenci tego kierunku znają rozwój historyczny tej nauki i wiedzą, jakie style żywieniowe zaobserwować można w społeczeństwie.
Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:
-
Zna biologiczne i chemiczne aspekty produkcji artykułów spożywczych
-
Rozumie funkcjonowanie metabolizmu
-
Rozumie reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu związane z żywieniem
-
Zna działanie i zastosowanie leków w terapii żywieniowej
-
Przewiduje reakcje będące wynikiem interakcji poszczególnych leków ze składnikami pokarmowymi
-
Rozumie społeczny i psychologiczny kontekst dietetyki
Umiejętności
Studenci dietetyki nie tylko wiedzą, w jaki sposób żywienie wpływa na samopoczucie oraz zdrowie człowieka, ale także potrafi znaleźć odzwierciedlenie niewłaściwej profilaktyki żywieniowej w ludzkich działaniach oraz zachowaniu.
Absolwenci tego kierunku planują racjonalne żywienie zarówno indywidualnych klientów, jak i wyszczególnionych grup. Dzięki temu przyszli specjaliści (w zależności od wybranej ścieżki edukacyjnej) mogą tworzyć programy dostosowane do potrzeb m.in. sportowców i osób pragnących utrzymać zdrową sylwetkę czy osób chorych.
Praktyczne ćwiczenia umożliwiają studentom dokonać trafnej diagnozy chorób żywieniowo-zależnych oraz oceny interakcji żywności i leków. Współczesne uczelnie starają się zapoznać przyszłych specjalistów z technologicznymi warunkami kształtującymi eksperckie środowisko.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
-
Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
-
Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
-
Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
-
Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
Jak wyglądają studia stacjonarne
Studia stacjonarne to doskonała okazja do tego, by zdobyć cenne doświadczenie praktyczne związane z interesującym studenta zawodem. Uczestnicy zajęć mają szansę rozpocząć swoją przygodę pod okiem ekspertów, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą. Kreatywne rozwiązania oraz innowacyjne pomysły studenci mogą wykorzystywać podczas aktywnego działania w różnorodnych organizacjach studenckich.
Szkoły wyższe udostępniają studentom narzędzia, z których często nie można skorzystać poza terenem uczelni. Studenci stacjonarni mogą korzystać z bogatych zasobów książkowych należących do uczelnianych bibliotek. Jest to szczególnie istotne w kontekście nauki do sesji egzaminacyjnej – warunki panujące w czytelniach sprzyjają przyswajaniu informacji oraz motywują do poważnej lektury.
Uczelnie publiczne oferują studentom najczęściej darmową naukę stacjonarną. Dzięki temu kandydaci na studia nie muszą przejmować się dodatkowymi opłatami. Publiczne szkoły wyższe charakteryzują się jednak ściśle określoną liczbą miejsc dostępnych dla studentów. Może być to problematyczne szczególnie dla tych kandydatów, którzy aplikują na popularne kierunki. Ci, których wyniki maturalne nie pozwoliły na rozpoczęcie stacjonarnej nauki na uczelni publicznej, mogą rozpocząć studia płatne na uczelni prywatnej.
Studia stacjonarne przeważnie wymagają od studentów obecności na zajęciach w godzinach porannych i dziennych. Program nauczania przewiduje organizację spotkań pięć dni w tygodniu – od poniedziałku do piątku. Dzięki temu studenci mogą rozpocząć pracę dorywczą poza godzinami zajęć, tj. wieczorami oraz w weekendy.
studia stacjonarne w Trójmieście
studia niestacjonarne w Trójmieście
Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne
Student dietetyki powinien stale kształcić się w wybranym przez siebie kierunku. Dziedzina ta ciągle rozwija się i wymaga prowadzenia licznych badań, które pozwolą przyszłym specjalistom skuteczniejsze działanie w zawodzie. Kandydat na ten kierunek musi umiejętnie radzić sobie ze stresem, a także podejmować rozważne i odpowiedzialne decyzje. Jako wsparcie w środowisku medycznym pracować będzie z klientami oraz pacjentami, którzy wymagają profesjonalnej pomocy – dobrze więc, by był on otwarty, komunikatywny i cierpliwy.
Zainteresowanie gotowaniem lub produktami spożywczymi ułatwi znacznie przyszłemu studentowi zdobywanie dietetycznej wiedzy, a także wykorzystanie jej w praktyce. Dobrze, by przyszłemu ekspertowi przyświecała chęć promowania zdrowego i aktywnego życia. Dietetyk musi umieć organizować swój czas pracy, a także miejsce, w którym będzie on realizować zlecenia.
Studenta dietetyki cechują:
-
chęć do stałego uczenia się
-
umiejętność radzenia ze stresem
-
dokładność, odpowiedzialność
-
cierpliwość, empatia
-
komunikatywność
-
zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
-
chęć promowania zdrowego życia
-
organizacja czasu i pracy
Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Trójmieście
Uczelnie, na których można studiować dietetykę stacjonarnie w Trójmieście:
czytaj dalej
uczelnie w Trójmieście
dietetyka studia w Trójmieście