EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI

EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI

Dodaj do ulubionych

EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI studia -kierunek studiów

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym).

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności to jeden z kierunków, który doskonale odzwierciedla współczesne trendy konsumenckie. Dziś bowiem chcemy mieć dostęp do produktów spożywczych jak najlepszej jakości. Chcemy sięgać po to, co jest lokalne, zdrowe i wyprodukowane w zrównoważony sposób. By było to jednak możliwe, nad produkcją żywności powinni czuwać specjalności, którzy ukończyli studia pozwalające na zdobycie wszechstronnej wiedzy z pogranicza chemii, biologii, ekologii.

Absolwenci ekologicznego rolnictwa i produkcji żywności będą mogli ubiegać się o zatrudnienie przede wszystkim w sektorze spożywczym i rolno-spożywczym. Czekać na nich będą również laboratoria kontrolujące jakość produktów dopuszczanych do sprzedaży. Znajdą oni także zatrudnienie w działach handlowych i marketingowych firm, którym bliskie są ideały związane z ekologicznymi rozwiązaniami.

JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • język angielski,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Jednostka prowadząca

Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności stopień: (I), czas trwania: 3 lata
tryb: stacjonarne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 07.06.2021
do 09.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 07.06.2021
do 20.08.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
od 29.07.2021
do 01.08.2021
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 07.06.2021
do 09.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 07.06.2021
do 20.08.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności

stacjonarne
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Rolnictwo, leśnictwo i rybołóstwo

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

WIEDZA, KTÓRĄ ZDOBĘDZIESZ NA STUDIACH EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI:

Czego nauczysz się na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności?

Przede wszystkim ze względu na interdyscyplinarny charakter studiów, zdobędziesz wiedzę z wielu dziedzin nauki. Zajęcia będą odbywać się na kilku wydziałach, między innymi: Rolnictwa i Biologii, Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Nauk o Żywności, Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu, Nauk o Zwierzętach, Nauk Ekonomicznych.

Jako student będziesz miał szansę uczestnictwa w wielu ciekawych wykładach i warsztatach, na których wykorzystywane będą innowacyjne metody nauki. Już na pierwszym roku zdobędziesz podstawową wiedzę z zakresu rolnictwa ekologicznego i ochrony środowiska.

Rozwiniesz także swoje umiejętności z chemii, informatyki i biologii. Na tym etapie nauki przewidziany jest także wyjazd do gospodarstwa ekologicznego, podczas którego zaznajomisz się z wykorzystywanymi tam metodami pracy. Będzie to niezwykle cenne doświadczenie, które z powodzeniem będziesz mógł wykorzystać w swojej przyszłej pracy.

Na drugim roku studiów bardziej szczegółowo zagłębisz się w tematykę oscylującą wokół rolnictwa ekologicznego. Poznasz tajniki uprawy ziemii oraz hodowli roślin i zwierząt. Co więcej, zdobędziesz umiejętności wykorzystywania najnowszych technologii rolniczych.

Na ostatnim etapie nauki, kadra akademicka przekaże Ci informacje o tym w jaki sposób założyć gospodarstwo ekologiczne i jak nim zarządzać. Trzyletni kurs kończy się napisaniem pracy dyplomowej i egzaminem licencjackim.

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • wiedza z zakresu rolnictwa ekologicznego i ochrony środowiska
  • wiedza z zakresu hodowli roślin i zwierząt
  • poznanie nowoczesnych technologi rolniczych
  • umiejętność organizacji i prowadzenia gospodarstwa ekologicznego

Jak wyglądają studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności jest dostępny tylko w trybie stacjonarnym. W praktyce oznacza to, że zajęcia będą odbywać się od poniedziałku do piątku, co będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które mogą sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce i zdobywaniu wykształcenia.

 

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności możemy podzielić na:

1. Typ:

  • Studia I stopnia (licencjackie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować głównie wokół nauk przyrodniczych i biologicznych.

 

2. Program studiów i przedmioty

Studenci, którzy aplikują na powyższe studia zdobędą wszechstronne wykształcenie z zakresu nauk technicznych, biologicznych czy przyrodniczych. Ponadto będziesz miał okazję dowiedzieć się więcej na temat nowoczesnego rolnictwa czy ekologii.

W planie zajęć znajdzie się wiele interesujących przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką. Oto wybrane z nich:

  • Podstawy botaniki
  • Mikrobiologia gleby i roślin
  • Hodowla roślin i nasiennictwo dla rolnictwa ekologicznego
  • Surowce i produkty ekologiczne

 

3. Nabywane umiejętności

Jako student kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności wykształcisz wiele cennych umiejętności praktycznych, które z powodzeniem wykorzystasz w swojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim poznasz zaawansowane techniki stosowane przy produkcji i przetwórstwie żywności.

Ponadto dowiesz się w jaki sposób obsługiwać nowoczesne aparatury i urządzenia techniczne stosowane w rolnictwie i branży spożywczejStudenci rozwiną także zdolności językowe, co zwiększy ich szanse na karierę w środowisku międzynarodowym.

 

4. Dla kogo ten kierunek

W dzisiejszych czasach ekologia stała się niezwykle popularna. Ludzie coraz chętniej kupują produkty z ekologicznych upraw, ponieważ zdają sobie sprawę z ich lepszej jakości. Tendencja ta rośnie z roku na rok i prawdopodobnie w niedalekiej przyszłości, zdrowa żywność zdominuje polski i światowy, rynek spożywczy.

Jako odpowiedź na potrzeby zmieniającego się świata powstał, unikalny w skali światowej kierunek, ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności. Są to studia licencjackie, prowadzone w języku angielskim. Ich celem jest wykształcenie specjalistów z zakresu ekologicznego rolnictwa i produkcji żywności organicznej.

Jeśli chciałbyś mieć czynny udział w zmienianiu naszej planety i jednocześnie zdobyć kwalifikacje do pracy w coraz bardziej dochodowym biznesie, to te studia są właśnie dla Ciebie!

 

5. Gdzie studiować ekologiczne rolnictwo i produkcję żywności

Popularne uczelnie na których można studiować kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności:

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI STUDIA STACJONARNE

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności trwają 3 lata (studia I stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności będą trwały trzy lata, czyli sześć semestrów. Po tym czasie uzyskasz tytuł licencjata.

Czas trwania studiów na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności na poszczególnych uczelniach

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac. I stopnia:
3 lata
(licencjat)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI STUDIA I STOPNIA

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności na poszczególnych uczelniach

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Przedmioty:

biologia, chemia, język angielski, matematyka

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności na poszczególnych uczelniach

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac. I stopnia:
34
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności na poszczególnych uczelniach

stacjonarne
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

JAKA PRACA, CZYLI GDZIE BĘDZIESZ PRACOWAŁ PO STUDIACH EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI:

Jaka praca po tym kierunku?

Produkcja ekologiczna jest dziedziną, która podlega ciągłemu, dynamicznemu rozwojowi na całym świecie. Dlatego jako absolwent tego kierunku z łatwością znajdziesz zatrudnienie w wielu przedsiębiorstwach i instytucjach zatrudniających specjalistów z tej dziedziny.

W trakcie studiów zdobędziesz wiedzę z zakresu prowadzenia ekologicznej uprawy roślin i produkowania żywności organicznej. Będziesz miał wszelkie niezbędne kwalifikacje do podjęcia pracy w obszarze produkcji ekologicznej.

Z powodzeniem znajdziesz zatrudnienie w przedsiębiorstwach zajmujących się przetwórstwem eko-żywności. Co więcej, umiejętności zdobyte w toku studiów, umożliwią Ci rozpoczęcie pracy na stanowisku inspektora rolnictwa ekologicznego, a także specjalisty do spraw certyfikacji. Ponadto, doskonała znajomość języka angielskiego otworzy przed tobą drzwi do międzynarodowej kariery!

 

Absolwent kierunku ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • produkcja ekologiczna
  • handelu
  • inspektor rolnictwa ekologicznego
  • specjalista do spraw certyfikacji z obszaru rolnictwa ekologicznego

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)