Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka w Poznaniu możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
sprawdź wszystko o: dietetyka studia w Poznaniu
Program studiów i przedmioty
Studenci poznańskich uczelni szkolą się do wykonywania zawodu dietetyka w nowoczesnym kontekście. W trakcie zajęć przyszli specjaliści zdobywają interdyscyplinarną wiedzę z zakresu biologii, chemii i medycyny. Program tego kierunku przewiduje zapoznanie studentów z technologicznymi zmianami, które kształtują żywienie we współczesnym społeczeństwie.
Ponadto uczestnicy zajęć badają psychologiczne aspekty dietetyki i uczą się pracy z klientem. Absolwenci tego kierunku przygotowani są do prowadzenia własnej działalności – w programie dietetyki nie brakuje przedmiotów, które poświęcone są ekonomii, zarządzaniu czy prawnym ograniczeniom pracy dietetyka.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Poznaniu znajdują się przedmioty takie jak:
-
Anatomia człowieka
-
Chemia żywności
-
Wiedza społeczna
-
Technologia żywności i potraf oraz towaroznawstwo
-
Analiza i ocena jakości żywności
-
Genetyka
-
Prawo i ekonomia w dietetyce
-
Podstawy żywienia człowieka
-
Kliniczny zarys chorób
-
Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
-
Projektowanie żywności
-
Mikrobiologia ogólna żywności
-
Produkcja żywności dietetycznej i funkcjonalnej
-
Jakość życia i ochrona konsumenta
-
Żywieniowa ocena procesów przetwórczych
-
Żywność wygodna
Wiedza i umiejętności
Wiedza
Studenci dietetyki, którzy uczą się na jednej z poznańskich uczelni, zgłębiają różnorodne zagadnienia związane z biologicznym funkcjonowaniem człowieka. Szczególnie istotna w kontekście dietetyki jest ludzka anatomia, dzięki której poznaniu przyszli specjaliści rozumieją nie tylko rozwój ciała człowieka, ale także jego metabolizm. Przedmioty teoretyczne poświęcone naukom ścisłym umożliwiają studentom tego kierunku pojąć znaczenie składu produktu spożywczego w kontekście zarówno biologicznym, jak i chemicznym.
Dietetycy czerpią wiedzę z zakresu nauk medycznych, co oznacza, że potrafią oni przewidzieć działanie określnych leków w terapii żywieniowej, a także zastosować odpowiednie leczenie farmakologiczne w terapii żywieniowej pacjenta. Uzupełniające przedmioty o charakterze teoretycznym zapoznają studentów z humanistycznymi czynnikami warunkującymi zawód współczesnego dietetyka – uczestnicy zajęć uczą się m.in. tego, w jaki sposób współpracować z pacjentem i jak promować zdrowy tryb życia w społeczeństwie.
Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:
-
Zna anatomię człowieka
-
Rozumie funkcjonowanie metabolizmu
-
Rozumie reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu związane z żywieniem
-
Zna działanie i zastosowanie leków w terapii żywieniowej
-
Przewiduje reakcje będące wynikiem interakcji poszczególnych leków ze składnikami pokarmowymi
-
Rozumie społeczny i psychologiczny kontekst dietetyki
Umiejętności
Absolwenci tego kierunku przygotowani są do praktycznej pracy w zawodzie dietetyka. W trakcie praktycznych zajęć przyszli specjaliści nabywają podstawowe umiejętności umożliwiające im nawiązywanie oraz utrzymywanie zawodowych relacji z pacjentami, współpracownikami, a także innymi przedstawicielami specjalistycznego środowiska. Ponadto studenci dietetyki potrafią pracować z pacjentami zmagającymi się z różnorodnymi zaburzeniami żywieniowymi, trafnie diagnozując ich problemy, a także skutecznie rozwiązując kłopoty związane m.in. z metabolizmem.
W trakcie nauki przyszli dietetycy zdobywają umiejętności, które pozwalają im na tworzenie atrakcyjnych i efektywnych planów żywieniowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb pacjenta. Praktyczne umiejętności dietetyków cenione są nie tylko w środowisku medycznym czy badawczym, ale i medialnym – absolwenci tego kierunku wiedzą, w jaki sposób promować zdrowy i aktywny styl życia. Poznańskie uczelnie kładą duży nacisk na to, by przyszli specjaliści sprawnie poruszali się w przestrzeni cyfrowej, dzięki czemu poznają oni podstawowe narzędzia oraz programy komputerowe, które stosowane są przez specjalistów nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
-
Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
-
Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
-
Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
-
Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków
Jak wyglądają studia stacjonarne
Studia stacjonarne pozwalają studentom poznać i zrozumieć charakterystykę różnorodnych zawodów oraz dziedzin. Przyszli specjaliści mają okazję nie tylko nawiązać bezpośredni kontakt z osobami doświadczonymi, ale także innymi studentami, którzy dzielą z nimi zainteresowania, pasje oraz cele. Wspólna nauka motywuje i zachęca do dalszej pracy, a wsparcie ze strony ekspertów różnorodnych dziedzin umożliwia dalszy rozwój.
Studenci stacjonarni częściej pracują w grupach. Dzięki zespołowym zadaniom nie tylko uczą się poprawnej komunikacji w różnorodnych środowiskach czy warunkach, ale także szkolą się w pełnieniu poszczególnych funkcji. Nowoczesna technologia oraz innowacyjne rozwiązania stosowane przez uczelnie pozwalają studentom korzystanie z licznych programów i narzędzi ułatwiających prowadzenie działań badawczych.
Zajęcia stacjonarne na studiach dziennych odbywają się zazwyczaj od poniedziałku do piątku w godzinach porannych i popołudniowych. Taki tryb nauki umożliwia studentom wykorzystanie czasu wolnego na rozwijanie własnych zainteresowań. Wieczorami oraz w weekendy mogą oni także pracować dorywczo.
Publiczne uczelnie umożliwiają studentom rozpoczęcie nauki stacjonarnej za darmo. Oznacza to, że kandydaci do państwowych szkół wyższych nie muszą martwić się dodatkowymi kosztami – powinni oni jednak dobrze przygotować się do rekrutacji, która odbywa się na zasadach konkursu świadectw. Ci, którym nie udało się rozpocząć studiów na wymarzonym kierunku na uczelni publicznej, mogą spróbować swoich sił w prywatnej szkole wyższej – taka nauka jest jednak płatna.
studia stacjonarne w Poznaniu
studia niestacjonarne w Poznaniu
Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne
Dietetyka to nauka, która stale rozwija się – wynika to z rosnących potrzeb konsumentów, którym coraz częściej zależy na prawidłowej profilaktyce zdrowia. Oznacza to, że przyszli specjaliści powinni bez przerwy kształcić się w tej dziedzinie. Kandydat na kierunek dietetyka powinien radzić sobie z presją i postępować odpowiedzialnie. W pracy dietetyka liczy się rzetelność oraz dokładność.
Jako specjalista absolwent tego kierunku będzie prowadził działania, które mają na celu pomóc klientowi lub pacjentowi. Dobrze więc, by przyszły student był komunikatywny, otwarty, wyrozumiały i empatyczny. Zainteresowanie gotowaniem i produktami żywnościowymi pomoże mu zgłębiać wiedzę dietetyczną. Eksperci tej dziedziny powinni umiejętnie organizować swój czas oraz pracę.
Studenta dietetyki cechują:
-
chęć do stałego uczenia się
-
umiejętność radzenia ze stresem
-
dokładność, odpowiedzialność
-
cierpliwość, empatia
-
komunikatywność
-
zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
-
chęć promowania zdrowego życia
-
organizacja czasu i pracy
Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Poznaniu
Uczelnie, na których można studiować dietetykę w Poznaniu:
czytaj dalej
uczelnie w Poznaniu