Dietetyka studia stacjonarne Poznań

Dietetyka studia stacjonarne Poznań

Studia na kierunku dietetyka w Poznaniu możesz podjąć na 3 uczelniach publicznych oraz 2 niepublicznych (prywatnych) szkołach wyższych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym.

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
stacjonarne

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Status uczelni
Typ uczelni
Poziom studiów
Forma studiów
Więcej filtrów
Czas trwania

Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

28.03.2024

Dietetyka - studia stacjonarne (dzienne) Poznań - 2024 | woj. wielkopolskie

Studia stacjonarne na kierunku dietetyka w Poznaniu możesz rozpocząć na trzech uczelniach publicznych: Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinowskiego w Poznaniu, Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu.

Dietetyka studia stacjonarne Poznań
Studia na kierunku dietetyka w Poznaniu
Rok akademicki 2024/2025
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I i II stopnia
Czas trwania 3 lata (studia I stopnia), 2 lata (studia II stopnia)

Za stacjonarne studiowanie dietetyki należy zapłacić na poznańskich prywatnych uczelniach wyższych:

  • Wyższa Szkoła Uni-Terra w Poznaniu

Dietetyka to kierunek, który umożliwia przyszłym specjalistom zapoznanie się z anatomią oraz fizjologią człowieka. Absolwenci tego kierunku rozumieją procesy związane z prawidłowym żywieniem człowieka, a także trafnie diagnozują zaburzenia odżywiania u pacjentów. Kompetencje dietetyków cenione są zarówno w środowisku medycznym, jak i gastronomicznym czy medialnym.

Studenci dietetyki w trakcie studiów uczą się tego, w jaki sposób planować racjonalne żywienie dla indywidualnych klientów, a także określonych grup pacjentów. Absolwenci tego kierunku umiejętnie kontrolują jakość produktów żywnościowych oraz warunki ich przechowywania.

 

Jakie są wymagania na studia stacjonarne (dzienne) na kierunku dietetyka w Poznaniu

Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.

Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka w Poznaniu:

  •     biologia
  •     chemia
  •     fizyka
  •     geografia
  •     historia
  •     język obcy
  •     język polski
  •     matematyka
  •     wiedza o społeczeństwie
  •     fizyka i astronomia

* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jak wyglądają studia na kierunku dietetyka w Poznaniu?

 

Typ i tryb studiów
 

Studia na kierunku dietetyka w Poznaniu możemy podzielić na:
 

1. Typ:

  • Studia I stopnia (licencjackie)
  • Studia II stopnia (magisterskie)


 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne
  • studia niestacjonarne

 

sprawdź wszystko o: dietetyka studia w Poznaniu


Program studiów i przedmioty

Studenci poznańskich uczelni szkolą się do wykonywania zawodu dietetyka w nowoczesnym kontekście. W trakcie zajęć przyszli specjaliści zdobywają interdyscyplinarną wiedzę z zakresu biologii, chemii i medycyny. Program tego kierunku przewiduje zapoznanie studentów z technologicznymi zmianami, które kształtują żywienie we współczesnym społeczeństwie.

Ponadto uczestnicy zajęć badają psychologiczne aspekty dietetyki i uczą się pracy z klientem. Absolwenci tego kierunku przygotowani są do prowadzenia własnej działalności – w programie dietetyki nie brakuje przedmiotów, które poświęcone są ekonomii, zarządzaniu czy prawnym ograniczeniom pracy dietetyka.

 

W programie studiów na kierunku dietetyka w Poznaniu znajdują się przedmioty takie jak:

  • Anatomia człowieka
  • Chemia żywności
  • Wiedza społeczna
  • Technologia żywności i potraf oraz towaroznawstwo
  • Analiza i ocena jakości żywności
  • Genetyka
  • Prawo i ekonomia w dietetyce
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Kliniczny zarys chorób
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa
  • Projektowanie żywności
  • Mikrobiologia ogólna żywności
  • Produkcja żywności dietetycznej i funkcjonalnej
  • Jakość życia i ochrona konsumenta
  • Żywieniowa ocena procesów przetwórczych
  • Żywność wygodna

 

Wiedza i umiejętności

Wiedza

Studenci dietetyki, którzy uczą się na jednej z poznańskich uczelni, zgłębiają różnorodne zagadnienia związane z biologicznym funkcjonowaniem człowieka. Szczególnie istotna w kontekście dietetyki jest ludzka anatomia, dzięki której poznaniu przyszli specjaliści rozumieją nie tylko rozwój ciała człowieka, ale także jego metabolizm. Przedmioty teoretyczne poświęcone naukom ścisłym umożliwiają studentom tego kierunku pojąć znaczenie składu produktu spożywczego w kontekście zarówno biologicznym, jak i chemicznym.

Dietetycy czerpią wiedzę z zakresu nauk medycznych, co oznacza, że potrafią oni przewidzieć działanie określnych leków w terapii żywieniowej, a także zastosować odpowiednie leczenie farmakologiczne w terapii żywieniowej pacjenta. Uzupełniające przedmioty o charakterze teoretycznym zapoznają studentów z humanistycznymi czynnikami warunkującymi zawód współczesnego dietetyka – uczestnicy zajęć uczą się m.in. tego, w jaki sposób współpracować z pacjentem i jak promować zdrowy tryb życia w społeczeństwie.

 

Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:

  • Zna anatomię człowieka
  • Rozumie funkcjonowanie metabolizmu
  • Rozumie reakcje chemiczne i biochemiczne mózgu związane z żywieniem
  • Zna działanie i zastosowanie leków w terapii żywieniowej
  • Przewiduje reakcje będące wynikiem interakcji poszczególnych leków ze składnikami pokarmowymi
  • Rozumie społeczny i psychologiczny kontekst dietetyki

 

Umiejętności

Absolwenci tego kierunku przygotowani są do praktycznej pracy w zawodzie dietetyka. W trakcie praktycznych zajęć przyszli specjaliści nabywają podstawowe umiejętności umożliwiające im nawiązywanie oraz utrzymywanie zawodowych relacji z pacjentami, współpracownikami, a także innymi przedstawicielami specjalistycznego środowiska. Ponadto studenci dietetyki potrafią pracować z pacjentami zmagającymi się z różnorodnymi zaburzeniami żywieniowymi, trafnie diagnozując ich problemy, a także skutecznie rozwiązując kłopoty związane m.in. z metabolizmem.

W trakcie nauki przyszli dietetycy zdobywają umiejętności, które pozwalają im na tworzenie atrakcyjnych i efektywnych planów żywieniowych dostosowanych do indywidualnych potrzeb pacjenta. Praktyczne umiejętności dietetyków cenione są nie tylko w środowisku medycznym czy badawczym, ale i medialnym – absolwenci tego kierunku wiedzą, w jaki sposób promować zdrowy i aktywny styl życia. Poznańskie uczelnie kładą duży nacisk na to, by przyszli specjaliści sprawnie poruszali się w przestrzeni cyfrowej, dzięki czemu poznają oni podstawowe narzędzia oraz programy komputerowe, które stosowane są przez specjalistów nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie.

 

Umiejętności, które nabywa student dietetyki:

  • Konstruuje plany żywieniowe dostosowane do indywidualnych potrzeb pacjenta lub klienta
  • Prowadzi działania zapobiegające chorobom żywieniowo-zależnym
  • Trafnie diagnozuje zaburzenia żywieniowe
  • Korzysta z narzędzi i programów komputerowych stosowanych przez dietetyków

 

Jak wyglądają studia stacjonarne

Studia stacjonarne pozwalają studentom poznać i zrozumieć charakterystykę różnorodnych zawodów oraz dziedzin. Przyszli specjaliści mają okazję nie tylko nawiązać bezpośredni kontakt z osobami doświadczonymi, ale także innymi studentami, którzy dzielą z nimi zainteresowania, pasje oraz cele. Wspólna nauka motywuje i zachęca do dalszej pracy, a wsparcie ze strony ekspertów różnorodnych dziedzin umożliwia dalszy rozwój.

Studenci stacjonarni częściej pracują w grupach. Dzięki zespołowym zadaniom nie tylko uczą się poprawnej komunikacji w różnorodnych środowiskach czy warunkach, ale także szkolą się w pełnieniu poszczególnych funkcji. Nowoczesna technologia oraz innowacyjne rozwiązania stosowane przez uczelnie pozwalają studentom korzystanie z licznych programów i narzędzi ułatwiających prowadzenie działań badawczych.

Zajęcia stacjonarne na studiach dziennych odbywają się zazwyczaj od poniedziałku do piątku w godzinach porannych i popołudniowych. Taki tryb nauki umożliwia studentom wykorzystanie czasu wolnego na rozwijanie własnych zainteresowań. Wieczorami oraz w weekendy mogą oni także pracować dorywczo.

Publiczne uczelnie umożliwiają studentom rozpoczęcie nauki stacjonarnej za darmo. Oznacza to, że kandydaci do państwowych szkół wyższych nie muszą martwić się dodatkowymi kosztami – powinni oni jednak dobrze przygotować się do rekrutacji, która odbywa się na zasadach konkursu świadectw. Ci, którym nie udało się rozpocząć studiów na wymarzonym kierunku na uczelni publicznej, mogą spróbować swoich sił w prywatnej szkole wyższej – taka nauka jest jednak płatna.

studia stacjonarne w Poznaniu

studia niestacjonarne w Poznaniu

 

Jakie predyspozycje i zainteresowania są ważne

Dietetyka to nauka, która stale rozwija się – wynika to z rosnących potrzeb konsumentów, którym coraz częściej zależy na prawidłowej profilaktyce zdrowia. Oznacza to, że przyszli specjaliści powinni bez przerwy kształcić się w tej dziedzinie. Kandydat na kierunek dietetyka powinien radzić sobie z presją i postępować odpowiedzialnie. W pracy dietetyka liczy się rzetelność oraz dokładność.

Jako specjalista absolwent tego kierunku będzie prowadził działania, które mają na celu pomóc klientowi lub pacjentowi. Dobrze więc, by przyszły student był komunikatywny, otwarty, wyrozumiały i empatyczny. Zainteresowanie gotowaniem i produktami żywnościowymi pomoże mu zgłębiać wiedzę dietetyczną. Eksperci tej dziedziny powinni umiejętnie organizować swój czas oraz pracę.

 

Studenta dietetyki cechują:

  • chęć do stałego uczenia się
  • umiejętność radzenia ze stresem
  • dokładność, odpowiedzialność
  • cierpliwość, empatia
  • komunikatywność
  • zainteresowanie gotowaniem lub produktami żywnościowymi
  • chęć promowania zdrowego życia
  • organizacja czasu i pracy

 

Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Poznaniu

Uczelnie, na których można studiować dietetykę w Poznaniu:

czytaj dalej 

uczelnie w Poznaniu

Uczelnie w Poznaniu - kierunek dietetyka:

Uczelnia Forma studiów Poziom studiów  
Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu (Wydział Nauk o Kulturze Fizycznej AWF w Poznaniu) więcej
Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu (Wydział Nauk o Zdrowiu AWF w Poznaniu) stacjonarne I stopnia, II stopnia więcej
Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu (Wydział Medyczny) stacjonarne I stopnia, II stopnia więcej
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu) stacjonarne, niestacjonarne I stopnia, II stopnia więcej

Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności

Praca po studiach na kierunku dietetyka w Poznaniu

Absolwenci dietetyki przygotowani są do prowadzenia działań, które mają na celu promowanie zdrowego i aktywnego stylu życia. Oznacza to, że przyszli specjaliści swoje kompetencje mogą wykorzystywać nie tylko w świecie medycznym, ale i medialnym. Dietetycy odnajdą się w środowisku gastronomicznym lub związanym z produkcją żywności. Eksperci poszukiwani są m.in. w restauracjach i firmach cateringowych, gdzie mogą tworzyć profesjonalne plany żywieniowe dla klientów. Ponadto absolwenci tego kierunku mogą podjąć współpracę np. z zakładami przemysłu spożywczego, placówkami oświatowymi lub klubami fitness i siłowniami.

 

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka:

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej (szpitale, domy pomocy społecznej, sanatoria);
  • placówki lecznictwa ambulatoryjnego (gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne – gastrologiczne, chorób metabolicznych);
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (firmy cateringowe);
  • zakłady przemysłu spożywczego (spółdzielnie mleczarskie, zakłady mięsne itp.);
  • zakłady produkujące wyposażenie i sprzęt gastronomiczny;
  • organizacje konsumenckie;
  • placówki oświatowe (żłobki, przedszkola, szkoły);
  • placówki sportowe i inne (kluby fitness);


Wielu absolwentów dietetyki decyduje się na założenie własnej działalności gospodarczej i świadczenie usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego. Wymaga to od przyszłego dietetyka nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale także znajomości podstaw dziedzin ekonomicznych, gospodarczych czy prawnych, a także umiejętności zarządzania. Dobrze też, by przyszły dietetyk, który zamierza prowadzić własną firmę, miał już pewne doświadczenie zawodowe.
 

Ile zarabiają absolwenci kierunku studiów dietetycznych w Poznaniu?

Absolwenci dietetyki mają kompetencje umożliwiające im rozpoczęcie pracy w jednostkach medycznych (szpitale, kliniki itp.), a także w klasycznie rozumianej gastronomii. Dietetycy w Polsce zarabiają średnio 3210 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie co drugiego specjalisty tej dziedziny wynosi od 2840 zł do 3860 zł.*

 

Do zadań dietetyka należą między innymi:

  • Planowanie i przeprowadzanie programów zdrowego żywienia
  • Badanie produktów żywnościowych
  • Opracowywanie menu i receptur potraw dostosowanych do potrzeb określonej osoby lub grupy osób.

 

Źródło: wynagrodzenia.pl (październik 2021)

* Wysokość wynagrodzenia może różnić się w zależności od kompetencji kandydata oraz jego stażu w pracy, a nawet od województwa lub miasta, na którego terenie wykonuje on pracę.

Co warto sprawdzić przed rekrutacją na dietetykę

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku dietetyka w Poznaniu

Studia I stopnia

Studia II stopnia

Aktualności rekrutacyjne

Pozostałe uczelnie w Poznaniu na których jest kierunek DIETETYKA

komentarze (0)