Dziś coraz częściej dostrzegamy, jak dużą rolę w naszym życiu odgrywa zbilansowane żywienie. Na początku XX w. zachłysnęliśmy się szybkim i przetworzonym modelem jedzenia. Obecnie zbieramy tego żniwa w postaci nadwagi i otyłości nie tylko wśród dorosłych, lecz także wśród dzieci. Zła dieta może negatywnie wpływać także na nasz ogólny stan zdrowia, więc tym bardziej ważna jest dbałość o to, by nie zabrakło w niej niezbędnych składników. Dlatego też dziś coraz większą wagę przywiązujemy do tego, co oraz jak jemy.
Dietetyka uznawana jest za jedną z nauk medycznych, która pomaga w ustalaniu wszelkich zasad żywienia, zarówno dla ludzi zdrowych, jak i tych dotkniętych schorzeniami. Jeśli i ty uwielbiasz spędzać czas w kuchni, racząc rodzinę i przyjaciół zdrowymi, pysznymi przepisami, a w kręgu twoich zainteresowań znajdują się przedmioty takie jak biologia i chemia, to możesz śmiało pomyśleć o kształceniu dietetycznym.
Typ i tryb studiów
Studia na kierunku dietetyka możemy podzielić na:
1. Typ:
-
Studia I stopnia (licencjackie)
-
Studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne
-
studia niestacjonarne
-
online
Studia na kierunku dietetyka w Warszawie realizowane są w ramach pierwszego i drugiego stopnia. Pierwszy stopień to studia licencjackie, które trwają trzy lata lub trzy i pół roku. Drugi stopień to natomiast studia magisterskie, trwające dwa lata lub półtora roku.
Uczelnie w Warszawie umożliwiają kształcenie zarówno w trybie stacjonarnym, jak i niestacjonarnym. To od Ciebie zależy, w jaki sposób chcesz studiować. Studia dzienne realizowane są od poniedziałku do piątku, natomiast studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym odbywają się od poniedziałku do piątku.
Studia stacjonarne w uczelniach publicznych są bezpłatne natomiast w uczelniach niepublicznych tryb stacjonarny i niestacjonarny zazwyczaj jest odpłatny.
Każdy przyszły student zadaje sobie na początku pytanie, jaką formę kształcenia wybrać – studia stacjonarne czy zaoczne. Odpowiednio zdefiniuj swoje potrzeby, ich świadomość pomoże podjąć ci odpowiednią decyzję. Studia dzienne, czyli stacjonarne wciąż cieszą się największą popularnością – zajęcia odbywają się w takcie tygodnia i w przypadku uczelni państwowej nie wiążą się z uiszczaniem opłat za czesne. Studia zaoczne mają z kolei charakter weekendowych zjazdów naukowych. Należy pamiętać jednak, że studenci niestacjonarni część materiału teoretycznego muszą opanowywać we własnym zakresie oraz dokonywać opłaty za czesne.
Program studiów i przedmioty
Studia dietetyczne zaliczają się do grona kierunków medycznych. W praktyce oznacza to, że osoby, które je rozpoczynają, muszą na początku zapoznać się z podstawowymi informacjami z tego zakresu. Pierwsze semestry nauki obfitować będą zatem w przedmioty takie jak:
-
fizjologia człowieka
-
immunologia
-
czy kliniczny zarys chorób
Na dalszych etapach kształcenia poznawać będziesz różnorodne odmiany dietetyki. Przykładowo może to być:
-
dietetyka kliniczna
-
dietetyka wybranych schorzeń
Czekają cię także zajęcia z dyscyplin pokrewnych takich jak psychologia.
Oczywiście jednak największe znaczenie będzie mieć część kształcenia kierunkowego, ponieważ to dzięki niej studenci otrzymają gruntowne przygotowanie do wykonywania odpowiedzialnego zawodu dietetyka. Czas trwania studiów dietetycznych musi obfitować przede wszystkim w przedmioty, które uczą jak:
-
planować żywienie indywidualne i zbiorowe
-
dostosowywać jadłospis do indywidualnych potrzeb pacjentów
-
prowadzić poradnictwo dietetyczne
Programy studiów dietetycznych muszą obfitować także w przedmioty, które doskonalą kompetencje miękkie studentów – dzięki temu będą oni doskonale przygotowani do pracy z różnorodnymi typami pacjentów.
Gdzie studiować na kierunku dietetyka w Warszawie
Kierunek dietetyka (studia I stopnia) - uczelnie w Warszawie