Organic Agriculture and Food Production

Organic Agriculture and Food Production

Organic Agriculture and Food Production studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Organic Agriculture and Food Production to studia licencjackie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3 lata (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata).

Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym

Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia.

 

Kierunek Organic Agriculture and Food Production realizowany jest w języku angielskim, a odnajdują się tutaj zarówno studenci z Polski, jak i z innych krajów świata. Studia w tym zakresie skupiają się na rolnictwie ekologicznym, które jest ważnym elementem polityki rolnej Unii Europejskiej. Zgłębianie wiedzy w zakresie rolnictwa ekologicznego i produkcji żywności umożliwi zdobycie wykształcenia, które jest niezwykle pożądane na współczesnym rynku pracy.

Absolwenci zatrudniani są w firmach, które zajmują się produkcją żywności ekologicznej, to znaczy produkcją polową, handlem krajowym i międzynarodowym, przetwórstwem, certyfikacją i kontrolą.

JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

Prócz obowiązkowych dla wszystkich maturzystów przedmiotów, które musisz zdać na poziomie podstawowym, warto zdawać egzaminy dodatkowe na poziomie rozszerzonym. Proces rekrutacyjny jest zmienny i zależy od trybu kształcenia. 

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku Organic Agriculture and Food Production:

  • dowolny język obcy nowożytny
  • biologia
  • chemia
  • matematyka

 

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK ORGANIC AGRICULTURE AND FOOD PRODUCTION

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Jednostka prowadząca

Organic agriculture and food production stopień: (I), czas trwania: 3 lata
tryb: stacjonarne

Terminy rekrutacji na uczelniach 2021/2022

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia i jednolite II stopnia Dodatkowa rekrutacja
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac.STUDIA STACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 07.06.2021
do 09.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 07.06.2021
do 20.08.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej
niestac.STUDIA NIESTACJONARNE Termin rekrutacji I stopnia:
od 07.06.2021
do 09.07.2021
Termin rekrutacji II stopnia:
od 07.06.2021
do 20.08.2021
Termin dodatkowej rekrutacji:
Dowiedz się więcej

Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku organic agriculture and food production

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Rolnictwo, leśnictwo i rybołóstwo

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ORGANIC AGRICULTURE AND FOOD PRODUCTION?

Studenci Organic Agriculture and Food Production zdobywają interdyscyplinarne wykształcenie, a poszczególne zajęcia prowadzone są w języku angielskim. Nauczysz się pracować w zespole i rozwiązywać problemy odnoszące się do zagadnień związanych ze sferą zawodową.

Będziesz miał/a okazję zdobyć wiedzę z zakresu produkcji żywności w kontekście światowym dzięki zagadnieniom ekonomicznym zwracającym uwagę na to, w jaki sposób funkcjonuje światowy rynek produktów rolno-spożywczych. Nabędziesz umiejętności analityczne w odniesieniu do analizy społeczno-ekonomicznych implikacji produkcji żywności w związku z adaptacją paradygmatu zrównoważonego rozwoju w sektorze rolno-spożywczym. Związane jest to z dynamicznie zmieniającą się sytuacją na zależnych od siebie rynkach globalnych i regionalnych.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku Organic Agriculture and Food Production możemy podzielić na:

1. Typ

  • Studia I stopnia (licencjackie)

 

2. Tryb:

  • studia stacjonarne

 

2. Zdobywana wiedza i umiejętności

Proponowane przedmioty umożliwią zdobycie najważniejszej wiedzy i praktycznych umiejętności, które jednocześnie przyczynią się do znalezienia pracy w zawodzie. Studenci poznają zasady żywienia roślin oraz wpływ gospodarki ekologicznej i konwencjonalnej na skład chemiczny roślin. Mają szansę zgłębić zagadnienia odnoszące się do nawozów stosowanych w rolnictwie ekologicznym, a także do kompostowania i stosowania kompostu.

Będziesz mógł/mogła zdobyć wiedzę z zakresu morfologii i fizjologii mikroorganizmów przy uwzględnieniu mikroorganizmów, które wpływają na jakość mikrobiologicznego i zdrowotnego bezpieczeństwa surowców i produktów rolno-spożywczych w łańcuchu pokarmowym. Studenci zgłębiają cechy towarowe ekologicznych warzyw, owoców, roślin okopowych i zbóż, a także mięsa, mleka i jaj. Potrafią charakteryzować grupy surowców spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

ORGANIC AGRICULTURE AND FOOD PRODUCTION STUDIA STACJONARNE

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU ORGANIC AGRICULTURE AND FOOD PRODUCTION?

Studia na kierunku Organic Agriculture and Food Production trwają 3 lata (studia I stopnia).

Czas trwania studiów na kierunku organic agriculture and food production na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac. I stopnia:
3 lata
(licencjat)
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

ORGANIC AGRICULTURE AND FOOD PRODUCTION STUDIA I STOPNIA

Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek organic agriculture and food production na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Przedmioty:

Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Orientacyjne limity miejsc na kierunku organic agriculture and food production na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

Progi punktowe na kierunek organic agriculture and food production na poszczególnych uczelniach

Tryb studiów
Typ studiów
Miejscowość
Województwo
SORTOWANIE:
I stopnia II stopnia jednolite
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stac. I stopnia:
zapytaj uczelnię
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej
niestac. I stopnia:
-
II stopnia:
-
jednolite:
-
Dowiedz się więcej

Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU ORGANIC AGRICULTURE AND FOOD PRODUCTION?

Na absolwentów kierunku Organic Agriculture and Food Production czeka bardzo wiele możliwości rozwoju zawodowego i naukowego. Są oni przygotowani między innymi do prowadzenia gospodarstwa rolnego lub innego typu działalności gospodarczej.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Organic Agriculture and Food Production:

  • gospodarstwa ekologiczne,
  • zakłady przetwórstwa ekologicznej żywności,
  • firmy zajmujące się obsługą produkcji ekologicznej,
  • agrobiznes,
  • redakcje czasopism rolniczych, redakcje radiowe i telewizyjne.

Absolwenci mogą pracować w firmach na poszczególnych odcinkach łańcucha produkcji żywności ekologicznej, to znaczy na produkcji polowej, w handlu krajowym i międzynarodowym, mogą zajmować się przetwórstwem, certyfikacją i kontrolą.

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU ORGANIC AGRICULTURE AND FOOD PRODUCTION

Komentarze (0)