Biotechnologia
Kraków
Pokaż
Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania
Studia na kierunku Dietetyka w Krakowie to studia licencjackie, inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia trwa od 3 do 3,5 roku (studia I stopnia) lub od 1,5 roku do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu licencjata, inżyniera lub magistra.
Studia na kierunku dietetyka w Krakowie | |
---|---|
Rok akademicki | 2024/2025 |
Forma studiów | stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów | studia I i II stopnia |
Czas trwania | od 3 do 3,5 roku (studia I stopnia), od 1,5 do 2 lat (studia II stopnia) |
Studia stacjonarne na kierunku dietetyka w Krakowie możesz rozpocząć bezpłatnie na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja.
Za stacjonarne studiowanie dietetyki należy zapłacić na dwóch uczelniach niepublicznych:
Ponadto dietetykę jako specjalizację na innym kierunku znaleźć można w ofercie dwóch szkół wyższych w Krakowie:
Dietetyka to kierunek, który obejmuje różnorodne aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego oraz żywienia w różnych stanach chorobowych. Medyczny charakter tej dziedziny umożliwia przyszłym specjalistom rozpoczęcie pracy w szpitalach, klinikach i gabinetach dietetycznych.
Absolwenci dietetyki zdobytą podczas studiów wiedzę wykorzystać mogą w praktycznym, zawodowym działaniu – szczególnie w zwalczaniu chorób żywieniowo-zależnych. Do zadań dietetyka należy planowanie żywienia dla jednego lub wielu pacjentów, z uwzględnieniem indywidualnych potrzeb zdrowotnych konsumentów.
Rekrutacja na studia stacjonarne na uczelniach publicznych odbywa się za pomocą konkursu świadectw. Oznacza to zatem, że przyszły student powinien skupić się w szczególności na egzaminach maturalnych.
Przykładowe przedmioty brane pod uwagę przy rekrutacji na kierunek dietetyka w Krakowie:
* Kryteria kwalifikacyjne mogą różnić się w zależności od wymagań danej uczelni. Powyższa lista stanowi jedynie przykładowe przedmioty, które mogą być brane podczas rekrutacji – przed rekrutowaniem na uczelnię należy wcześniej upewnić się za pomocą strony rekrutacyjnej uczelni, które przedmioty brane są pod uwagę.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Studia na kierunku dietetyka w Krakowie możemy podzielić na:
1. Typ:
2. Tryb:
Krakowskie uczelnie oferują na dietetyce program przewidujący zajęcia o charakterze ścisłym. Studenci powinni nie tylko być przygotowani na zagadnienia biologiczne czy chemiczne, ale także matematyczne. W trakcie studiów przyszli specjaliści zdobędą także wiedzę i doświadczenie z zakresu dziedzin humanistycznych i społecznych – zrozumieją dokładniej procesy produkcyjne żywności w Polsce. Komplementarna wiedza umożliwi absolwentom tego kierunku rozwój kariery w przestrzeni doradczej, medycznej, edukacyjnej, badawczej czy gastronomicznej.
W programie studiów na kierunku dietetyka w Krakowie znajdują się przedmioty takie jak:
Ponadto studenci krakowskich uczelni mają szansę poznać szczegółowo określone aspekty środowiska żywieniowego człowieka. W zależności od wybranej ścieżki kształcenia mogą oni zbadać przetwórstwo produktów zwierzęcych (Mleko i produkty mleczarskie w żywieniu człowieka), a także technologie wykorzystywane w produkcji alkoholu (Podstawy produkcji napojów alkoholowych).
Studenci dietetyki w trakcie studiów poszerzają swoją wiedzę oraz zdobywają doświadczenie w zakresie profesjonalnego prowadzenia działań profilaktycznych związanych z promowaniem zdrowego trybu życia. Absolwenci krakowskich uczelni przygotowani są do samodzielnej pracy w klinikach i gabinetach dietetycznych. Przedmioty przewidywane w programie tego kierunku dotyczą w szczególności zagadnień medycznych.
Wiedza
Zajęcia teoretyczne na kierunku dietetyka poświęcone są naukom medycznym – studenci poszerzają swoją wiedzę z zakresu m.in. biologii, chemii, farmakologii czy matematyki. Ponadto przyszli specjaliści w trakcie studiów poznają społeczne i prawne aspekty współczesnej dietetyki oraz produkcji żywności. Dzięki interdyscyplinarnemu charakterowi kierunek ten przygotowuje studentów do pełnienia roli doradczej w kwestii żywienia. Uczestnicy zajęć uczą się tego, w jaki sposób przeprowadzać poprawną ocenę stanu odżywienia pacjenta, jego sposobu żywienia czy stanu chorobowego (np. niedożywienia).
Przyszli specjaliści rozumieją wpływ różnorodnych chorób na procesy żywieniowe chorych, a także wiedzą, w jaki sposób żywienie oddziałuje na wyniki leczenia. Wiedza zdobyta w trakcie studiów dietetycznych umożliwia absolwentom występowanie w roli eksperta w środowisku medialnym czy prowadzenie działań doradczych przy produkcji żywności lub sprzętów gastronomicznych.
Wiedza, którą posiada absolwent studiów na kierunku dietetyka:
Umiejętności
Studenci dietetyki w trakcie praktycznych zajęć planują i przygotowują oryginalne i dopracowane potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet w ramach obowiązującej klasyfikacji. Profilaktyczne działania, do których przygotowywani są uczestnicy, uczą przyszłych dietetyków, w jaki sposób zapobiegać chorobom żywieniowo-zależnym.
Studenci tego kierunku szkolą się do przeprowadzania poprawnej kontroli jakości produktów żywnościowych oraz warunków ich przechowywania, a także potrafią prowadzić działania edukacyjne mające na celu promocję zdrowego stylu życia. Wyspecjalizowani dietetycy planują racjonalne żywienie dla różnych grup ludzi, z uwzględnieniem ich indywidualnych potrzeb. Dzięki temu absolwenci dietetyki mogą organizować żywienie indywidualne, zbiorowe i lecznicze dostosowane do zdrowia i wieku pacjentów.
Umiejętności, które nabywa student dietetyki:
Studia stacjonarne to szansa dla tych studentów, którym zależy na wykorzystaniu w pełni możliwości studiowania. W trakcie stacjonarnych zajęć studenci mają okazję nawiązać nowe znajomości, które istotne mogą się okazać nie tylko na podłożu prywatnym, ale i zawodowym. Bezpośredni kontakt z osobami o podobnych pasjach, zainteresowaniach czy celach, a także możliwość nawiązania dyskusji z doświadczonymi ekspertami zachęcają przyszłych specjalistów do zdobywania wiedzy.
Stacjonarni studenci mogą uczyć się w komfortowych warunkach, które ciężko jest osiągnąć poza terenem uczelni. Polskie szkoły wyższe oferują studentom dostęp do wyposażonych pomieszczeń dydaktycznych, w których znaleźć można nowoczesny sprzęt oraz narzędzia stosowane w środowiskach profesjonalnych. Ponadto uczestnicy wielu kierunków korzystać mogą z programów komputerowych ułatwiających realizację praktycznych projektów oraz mają okazję przygotowywać się do egzaminów w uczelnianych bibliotekach.
Uczelnie publiczne to szansa dla studentów, którzy chcieliby rozpocząć naukę w szkole wyższej za darmo. Kandydaci do państwowych placówek edukacyjnych musza jednak przygotować się jeszcze w czasie zdawania egzaminów maturalnych – o przyjęciu na studia decydują głównie wyniki z wyszczególnionych na różnych kierunkach przedmiotów, a także dodatkowe osiągnięcia naukowe. Studia można rozpocząć także na uczelni niepublicznej, na którą kandydaci przyjmowani są zgodnie z kolejnością zgłoszeń. Prywatna nauka jednak kosztuje.
Zajęcia na studiach stacjonarnych organizowane są zazwyczaj od poniedziałku do piątku. Studenci spotykają się systematycznie na terenie uczelni najczęściej w godzinach dziennych – od rana i po południu. Pozostały czas pozostaje do dyspozycji studentów, którzy wieczorami oraz w weekendy mogą rozwijać swoje zainteresowania, brać aktywny udział w życiu pozauczelnianym czy pracować dorywczo.
zobacz wszystkie:
studia niestacjonarne w Krakowie
Studenci dietetyki powinni wiedzieć o tym, jak dynamicznie rozwija się ta dziedzina we współczesnym świecie. Postępujące choroby cywilizacyjne, stale kształtujące się warunki rozwojowe człowieka, a także nowe możliwości technologiczne sprawiają, że przyszli specjaliści muszą ciągle rozwijać swoje umiejętności oraz wiedzę. Dobrze, by kandydat na ten kierunek radził sobie dobrze ze stresem, a także działał odpowiedzialnie i rzetelnie.
W pracy z klientem potrzebna będzie specjaliście umiejętność nawiązywania i utrzymywania relacji zawodowych – nie obędzie się także bez otwartości, cierpliwości i komunikatywności. Studenci tego kierunku muszą umiejętnie organizować sobie czas i pracę, a także chętnie promować zdrowy i aktywny tryb życia. Przydatne będzie zainteresowanie gotowaniem lub spożywczymi produktami.
Studenta dietetyki cechują:
Gdzie studiować stacjonarnie na kierunku dietetyka w Krakowie
Uczelnie, na których można studiować dietetykę w Krakowie:
czytaj dalej
Uczelnie w Krakowie - kierunek dietetyka:
Uczelnia | Forma studiów | Poziom studiów | |
---|---|---|---|
Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia | więcej |
Uniwersytet Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Krakowie | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia | więcej |
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie (Wydział Lekarski UJ) | stacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie (Wydział Technologii Żywności URK) | stacjonarne, niestacjonarne | I stopnia, II stopnia | więcej |
Tabela uwzględnia uczelnie, które prowadzą studia w ramach kierunku lub specjalności
Kompetencje dietetyków cenione są w różnorodnych dziedzinach zawodowych, które czerpią z nauk medycznych i promują zdrowy tryb życia. Dzięki temu przyszli specjaliści mogą odnaleźć się w takich miejscach, jak m.in. szpitale, gabinety dietetyczne, poradnie specjalistyczne czy sanatoria. Umiejętność tworzenia planów żywieniowych dostosowanych do potrzeb klientów poszukiwana jest przez właścicieli restauracji i firm cateringowych. Wiedza teoretyczna, którą posiadają dietetycy, przyda się im także do nawiązania współpracy ze środowiskami medialnymi, a także zakładami przemysłu spożywczego lub firmami produkującymi wyposażenie i sprzęt gastronomiczny.
Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku dietetyka:
Wielu absolwentów dietetyki decyduje się na założenie własnej działalności gospodarczej i świadczenie usług prywatnych w zakresie poradnictwa dietetycznego. Wymaga to od przyszłego dietetyka nie tylko specjalistycznej wiedzy, ale także znajomości podstaw dziedzin ekonomicznych, gospodarczych czy prawnych, a także umiejętności zarządzania. Dobrze też, by przyszły dietetyk, który zamierza prowadzić własną firmę, miał już pewne doświadczenie zawodowe.
Absolwenci dietetyki mają kompetencje umożliwiające im rozpoczęcie pracy w jednostkach medycznych (szpitale, kliniki itp.), a także w klasycznie rozumianej gastronomii. Dietetycy w Polsce zarabiają średnio 3210 zł brutto miesięcznie. Wynagrodzenie co drugiego specjalisty tej dziedziny wynosi od 2840 zł do 3860 zł.*
Do zadań dietetyka należą między innymi:
Źródło: wynagrodzenia.pl (październik 2021)
* Wysokość wynagrodzenia może różnić się w zależności od kompetencji kandydata oraz jego stażu w pracy, a nawet od województwa lub miasta, na którego terenie wykonuje on pracę.
STUDIA W KRAKOWIE - ważne informacje
DIETETYKA - ważne informacje